От броя26.03.2019

От товарния асансьор до кралската ложа – разходка из Royal Albert Hall

Следващият път в Лондон непременно отделете половин ден, за да направите тур зад кулисите и в подземията на една от най-прочутите зали в света

Ирена Комитова
+3 снимкиОт товарния асансьор до кралската ложа – разходка из Royal Albert Hall

Знаете ли, че Royal Albert Hall в Лондон е най-заетата зала на света? И докато в първата година след откриването си тя е домакин на само 36 представления, днес тук ежегодно влизат 1.7 милиона души, които посещават над 400 концерти, спектакли, циркови изпълнения, спортни състезания, луксозни вечери и неповторими церемонии. Има събития дори в подземието и на товарната рампа!

Вижте още: Неповторимо изживяване на върха на София

През 1871 г., когато се търсят средства за построяването на Royal Albert Hall, възниква идеята да се продадат „на зелено“ част от местата. Цената е 100 британски лири на седалка за срок от 999 години. Продажбата на 1300 от местата осигурява финансирането на проекта. Много от тях все още са собственост на същите фамилии и се предават от поколение на поколение като най-рядка ценност. Други са продадени с цел печалба и имената на първоначалните им собственици вече не се знаят. Кралица Виктория веднага купува 20 места, а след нея още много представители на английската аристокрация правят същото.

Товарната рампа, където също понякога се провеждат събития

Първоначално предложеното име е Central Hall of Music, Science and Arts, но то било твърде многословно. Кралица Виктория не го харесвала и намислила да го смени. Без да казва на никого, по време на церемонията по вграждането на основния камък в основите на залата, тя заявила на всеослушание, че сградата ще се казва Royal Albert Hall (в памет на наскоро починалия й съпруг). Никой не посмял да противоречи на кралицата – и това останало името на залата, която скоро ще навърши 150 години.

Знаете ли: кои са най-здравословните градове в Европа?

Личности

Някои от най-вълнуващите световни имена, които са свързани с тази сграда, непременно следва да се споменат. Tе са удостоени със своя звезда на славата тук: Алберт Айнщайн, който през 1933 г. прави в Royal Albert Hall кампания за мир; сър Уинстън Чърчил – с 16 речи, вдигнали публиката на крака в годините от 1911 до 1959 г.; Ерик Клептън (който ще има и тази година през май нов концерт тук); Шърли Беси с над 45 представления от 1971 г. досега; Мохамед Али – с три боксови мача в периода 1971–1979 г., както и Адел, която снима изпълнението си на живо през 2011 г., а албумът от този концерт чупи всички рекорди по продажби.

Така изглежда RAH по време на гала вечеря

И още BBC Proms – фантастичната вечеря през лятото, която превръща залата в най-големия и най-изтънчен ресторант на света (в рамките на 3 дни демонтират всички седалки на партера, за да разположат там кръгли маси за самата вечеря, след което отново ги връщат на мястото им).

Тайни местенца, които си струва да видите

Усмихнатата ни предводителка отваря внимателно една врата и ни предупреждава, че ще ни покаже… кралската ложа. Само че тази ложа изглежда съвсем като останалите и по разочарованото изражение на лицата на няколко от нас става ясно, че сме очаквали „нещо повече“. Кралската ложа, успокоява ни тя, изобщо не изглежда така, когато кралицата или други членове на кралското семейство идват тук. Тя цялата се изпълва със свежи цветя и ухае божествено. Декорът е съвсем друг, тъканите, завесите и креслата – също. От ложата се спуска балдахинът на Елизабет II (на английски терминът е hammercloth), извезан с метални нишки и съответните кралски символи, което го прави изключително тежък.  Всеки монарх на Великобритания има свой собствен символ и съответно – балдахин.

Влизаме и в малката Royal Retiring Room – място за оттегляне на кралицата по време на антрактите. Декорът е в стила на 1880 г.: тапетът е репродукция на елементи на Уилям Морис, прекрасен полилей на Wedgewood виси в средата. Интересни са цветовете на тавана и не заради краските им, а заради факта, че ги има изобщо: какво е това оранжево, зелено, светлосиньо, пурпурно? По времето на кралица Виктория цветните бои все още били много скъпи, явно точно тогава са открити пигментите. Така че заможните викторианци, за да демонстрират богатството си, поръчвали по таваните им да има колкото се може повече цветове.

По стените висят портрети на всички британски монарси от кралица Виктория до днес. Обзавеждането е скромно – само няколко кресла и столове. Те са собственост на Бъкингамския дворец. Никой от нас, простосмъртните, няма право да сяда в тях. Можем само да ги пипнем или евентуално да ги снимаме, ако поискаме. Скоро предстои смяна на декора на покоите на кралицата, за да придобие великолепен вид за след 2 години, когато се очаква Нейно Величество да присъства на тържеството по случай 150-годишнината на Royal Albert Hall.

Дори и днес, когато идва на представление, Елизабет II предпочита да се качва по стълбите, но има случаи да пътува и с асансьора, с товарния асансьор при това. И отново получаваме предупреждение – този асансьор изглежда съвсем, съвсем различно, когато вози Нея.

Галерията

Металните перила на всички стълбища тук имат вплетена буквата А – от Алберт. Някой е изброил, че в цялата сграда са общо 13 508 А-та! Изкачваме се най-горе, под купола на залата. Веднага вдясно виждаме огромния орган. Той е там от самото построяване на сградата. Импозантен и неповторим.

Самата галерия изглежда много по-голяма и по-широка, отколкото човек очаква. Може да събере до 500 правостоящи, които гледат отгоре представленията (срещу билети от 6 лири). Цената на правостоящите места може да скочи и до около 25 лири, когато става дума за изключителния концерт по Коледа, Messiah from Scratch, когато пее хор от 3500 души (!). Билетите за 7 декември 2019 г. все още не са съвсем изчерпани.

Гъби или „облаци на звука“

В началните години акустиката в Royal Albert Hall била ужасна. С наистина лошо ехо. На някои от местата закъснението на звука било 6 секунди, докато на други места въобще не се чувало. Това се дължало на купола, който е от стъкло. Днес стъклото не се вижда отвътре, защото е „подплатено“ с алуминиев щит за по-голяма сигурност. Ако някое стъкло се счупи, парчета от него няма шанс да паднат и да наранят публиката. Решение се намира чак през 1968 г., след дълъг процес на работа с консултанти и експерти по акустика. Точно тогава поставят акустичните дифузери от фибростъкло, т.нар. буфери. Персоналът на залата ги нарича „гъби“, но наскоро дете, посетило сградата, ги прекръстило на sound clouds (облаци на звука). Стори ни се много мило и прелестно описателно.

Големият въпрос, който възниква, след като ги видите, е: „Как чистят гъбите от прах?“. Те могат да се местят, да се свалят на нивото на партера и да се откачат, за да бъдат избърсани. Това става два пъти в годината в рамките на седмиците по поддръжката, защото след класическите концерти и след мачовете по тенис състоянието им е драматично. Тенис играчите доста често си правят облози един с друг кой ще вкара повече топки в „гъбите“. Та в седмиците по поддръжка оттам изваждат балони и топки за тенис.

Какво препоръчва PREMIUM Lifestyle?

Каквото и да изберете от програмата на Royal Albert Hall, винаги ще останете очаровани и заредени. Концерт на Сара Брайтмън през ноември 2019 или тенис мачовете на шампионите, коледните концерти в края на 2019 г. или Zucherro през юни 2020 г. – изборът и преживяването, което ви очаква, са прелестни.

Още по темата: Лондон е най-посещаваният град

 


От редакторите

Проблемът с Game of Thrones

Свързано

Повест за два битера
Гурме11.04.2019
Повест за два битера

... и за трима германци. Преди два века един от тях създава легендарна рецепта, смятана после за завинаги изгубена, а днес чрез обратно инженерство двама други я възраждат  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия
Акценти10.04.2019
Запознайте се с Н.Пр. Сри Астари Расджид, посланик на Индонезия

Тя е артист с изложби на биеналето във Венеция, в Лондон и Париж, успешен дипломат, бизнесдама и един от най-широко скроените хора, които ще срещнете

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
9 неизбежни тенденции за 2019 - част 2
Мода08.04.2019
9 неизбежни тенденции за 2019 - част 2

Говори модният подиум: ето как ще изглеждат пролетта и лятото

Емил Христов Емил Христов
Най-доброто от SIHH 2019: Hermes, IWC Schaffhausen & Jaeger-LeCoultre
От броя07.04.2019
Най-доброто от SIHH 2019: Hermes, IWC Schaffhausen & Jaeger-LeCoultre

Третата част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Емилия Колева Емилия Колева
гоСТОЛюбив
Дизайн и култура05.04.2019
гоСТОЛюбив

Визуални документи на гостите на Дарик

Оцеляващият Аби
От броя03.04.2019
Оцеляващият Аби

Ските са спорт, който трудно допуска външни до елита

Георги Банов
С пълна газ към непознатото
От броя03.04.2019
С пълна газ към непознатото

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Xploration Issue - април/ май 2019

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Най-доброто от SIHH 2019: Bovet, Cartier и Greubel Forsey
От броя29.03.2019
Най-доброто от SIHH 2019: Bovet, Cartier и Greubel Forsey

Втората част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Емилия Колева Емилия Колева
Най-доброто от SIHH 2019: A. Lange & Söhne, Audemars Piguet и Baume & Mercier
От броя23.03.2019
Най-доброто от SIHH 2019: A. Lange & Söhne, Audemars Piguet и Baume & Mercier

Първата част от серия репортажни материали с най-интересното от изложението на ювелирното изкуство Salon International de la Haute Horlogerie

Емилия Колева Емилия Колева