От броя22.03.2018

Ние питаме. Webit отговарят.

Двама от любимите гости на PREMIUM lifestyle, Пламен и Аниелa Русеви, ни разказват какво се случва на най-голямото и влиятелно събитие за технологии, иновации и предприемачество в Европа.

+3 снимкиНие питаме. Webit отговарят.

Eдин от най-мащабните бизнес форуми в Европа, който се провежда вече десетилетие, тази година ще се състои на 26-27 юни. Изданието на Webit.Festival Europe за 2018-а обаче ще бъде основна част и от Европейската седмица на иновациите и е събитие под патронажа на Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, личния патронаж на еврокомисаря по цифрови политики и общество Мария Габриел и премиера Бойко Борисов. Вече 9-а поредна година Webit се провежда и под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.

По време на Европейската седмица на иновациите в София се очаква над 7000 души да посетят събитията в рамките на фестивала: експерти по внедряването на нови дигитални политики, представители на най-иновативните и големи компании в света, създатели и управляващи на Fortune 500 компании, медии, предприемачи и инвеститори. Не на последно място Webit насърчава и младите предприемачи – затова на фестивала ще присъстват и стотици кандидати за наградата за най-добър стартъп на Европа. Затова питаме основателите на фестивала, Аниела и Пламен Русеви, какво „готвят“ в  кухнята на бъдещето.

Вижте още: Знаете ли, че след 250 г. хората ще са толкова различни от нас, колкото ние от шимпанзетата?2

Отбелязвате своя първи значителен юбилей тази година. С какво е по-добро това издание от предходните?

Пламен: Стремим се всяка година да бъдем с още поне една крачка напред, да предизвикваме бъдещето и да го създаваме. Тази година Webit.Festival e водещо събитие в календара на българското европредседателство с над 10 паралелни тематични конференции и изложение, множество  работилници и дискусии. Целта ни е да съберем под един покрив бизнеса и управляващите от най-високо политическо ниво. Webit се присъедини и към инициативата на еврокомисар Мария Габриел No woman – No panel, подкрепяща жените в областта на технологиите, бизнеса и политиката. Сред вече потвърдилите участие тази година са дами от различни сфери, сред които и носителката на Нобелова награда за мир, журналистката Тавакол Карман, както и Шарън Бъроу – генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, и десетки други.

Какво отличава Webit и защо е важно да има подобни форуми именно в България?

Пламен: Webit представлява изключителна възможност за страната ни да се позиционира като лидер и обединител за региона на Централна и Източна Европа в областта на дигиталната икономика и иновациите. Защо? Защото  от  това следват инвестиции, нови работни места, образователни програми и по-добро бъдеще. Не е пресилено да кажа, че събитието се очаква да бъде най-влиятелният форум на Стария континент за годината. Тук говорим за инвестиции, дигитална икономика и предприемачество, които са сред приоритетите за модерна Европа и през 2018 г. 

Аниела: Онова, което дава на фестивала още по-висока стойност тази година, е, че имаме официално подкрепата на Европейската комисия и честта лично комисар Мария Габриел да приеме председателството на пленарните сесии в рамките на фестивала в София и да модерира някои от дискусиите там.  Сред поканените да се присъединят на сцената с нея са глобални лидери като създателя на Alibaba – Джак Ма, Ерик Шмид от Google и много други, за които форумът е мястото, което обединява пазар от 500 милиона. Затова работим много и се надявам всички в България да могат да извлекат максимума от факта, че събитието се случва именно у нас. Остават реално още няколко месеца, в които всички, виждащи потенциала на тази платформа, са добре дошли да се включат и да работим заедно. Сега България е под светлината на прожекторите повече от обикновено и е моментът да изпратим правилните сигнали към Европа и света.

Разкажете ни повече за посетителите на Webit – какво вълнува тази сравнително нова за България публика, любопитна да надникне в бъдещето?

Пламен: Тази година е малко по-особена и заради Дигиталната асамблея, която ще се случи в София ден преди старта на Webit.  Поканени са влиятелни личности от целия свят: над 1500 от тях са политици, министри, директори от всички направления в ЕК и това са експерти, обвързани с единния дигитален пазар. Към тях прибавете и 5000 топ бизнес лидери и предприемачи от над  100 държави. Това са хората, с които заедно ще се опитваме да гледаме в бъдещето.

Аниела: Нека спомена, че публиката на Webit – тази година и по принцип – не се състои само от политици и представители на големия бизнес. Според мен, от чисто практична гледна точка, фестивалът може би е най-полезен за основателите на малки и средни предприятия от всякакви индустрии в България и региона. За тези хора е важно да видят какво някой от другия край на света прави в тяхната сфера, защото утре или след 2 години това може да промени бизнеса им, при това във всевъзможни посоки. Важно е да са там, за да знаят какво трябва да правят, за да останат изобщо на пазара. Защото в нашата част на света дигиталните умения са все още нещо, по което имаме много работа. Често се говори за това, но има липса на основни компетенции, за да се адаптира бизнесът. Трябва да започнем от образованието, разбира се, но там съм особено чувствителна и това може да е тема на цял отделен разговор... Та тези хора два дни, на 26 и 27 юни, ще могат да обменят опит, да почерпят идеи и вдъхновение, да чуят грешките на глобални лидери в технологичния свят и визията на футуристи в различни индустрии. Именно това създава конкурентно предимство.

Има ли поле за изява на младите предприемачи, които имат идеи, но сега едва навлизат в бизнеса и технологиите?

Аниела: Разбира се, една от основните ни цели е форумът да служи като платформа за най-добрите стартиращи компании. Фондация Webit предоставя напълно безплатни изложбени площи и билети за достъп на 200 от най-обещаващите новосъздадени компании в Европа, които се избират от очаквани над 2000 кандидатури. Също така избраните компании ще имат възможност да се срещнат с инвеститори и да представят пред тях своята идея. Има и състезателен формат, в който най-добрият получава и специалната награда – инвестиция от €200 000! А сферите, в които работят и развиват бизнеса си тези стартиращи компании, са над 20 – от здравеопазване, през Blockchain, до сигурност и изкуствен интелект, така че реално покриваме доста пълен спектър на съвременните индустрии и тяхното дигитално преобразяване.2

Сред темите, които Webit ще покрие тази година с над 300 световни лектори, са:

  • Европа с хоризонт 2030-2050 г.: какво ще се промени в следващите няколко десетилетия във всички аспекти, засягащи обществото
  • Модерната инфраструктура: мрежи, обработка на данни, суперкомпютри и облачни технологии, как изкуственият интелект се развива и намира нови приложения в професиите, Blockchain (разпределена база данни)
  • Забавление и медии в XXI век: актуални проблеми като фалшивите новини, бъдещето на телевизията и рекламата, мястото на виртуалната и добавената реалност и др.
  • Общество/култура в дигиталната епоха: регламентът за поверителност на данните в мрежата GDPR (General Data Protection Regulation)
  • Киберсигурност: защита на данните в мрежата, предпазване от adware (софтуер, който показва нежелани и натрапчиви реклами), криптиране на данни
  • Дигитални умения и образование: новото поколение израства в т.нар. Ера на изкуствения интелект, която бавно, но сигурно променя образователната система
  • Здраве: иновации и интегриране на модерните технологии в здравеопазването
  • Жените в бизнеса и политиката: темата ще бъде част от специалните пленарни сесии, председателствани от еврокомисар Мария Габриел. Целта на сесиите ще бъде да се обсъдят възможностите за развитието на европейското общество и икономика чрез дигитални иновации

От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Златната ера на аудиото
От броя07.01.2019
Златната ера на аудиото

Нищо, че е зима, ние яхваме вълните - радиовълните - с Николай Янчовичин, изпълнителен директор на една от най-големите медийни групи у нас, Fresh Media.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Егоистина
Животът22.12.2018
Егоистина

Помните ли предаването „Ловци на митове“? Ето го в писмен вид вместо по телевизията, а митовете днес са свързани с най-ценното ни: личния живот

Нинко Кирилов
Помитащият звук на искрящата Астана
Въздух, суша & море04.01.2019
Помитащият звук на искрящата Астана

Президентът Назърбаев нарисувал столицата на Казахстан на салфетка, която се пази в музея и до днес

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Новата мода: научна фантастика или бизнес?
Мода14.01.2019
Новата мода: научна фантастика или бизнес?

Технологиите и изкуственият интелект променят начина, по който се обличаме

Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Другата България
От броя28.12.2018
Другата България

Защото България не е само София. И слава Богу!   

Петър Пунчев
В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Спортни чудеса по Коледа
Животът26.12.2018
Спортни чудеса по Коледа

От мача край окопите до запотените мултимилионери

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев