От броя10.04.2018

Защо е важно невинаги да сме усмихнати

Индустрията на щастието стремглаво се превърна от ниша във водеща тенденция. А какво да правим с останалите емоции? Ето няколко идеи.

Ина Герджикова
+3 снимкиЗащо е важно невинаги да сме усмихнати

Представете си, че оттук нататък всеки ден е слънчев. Без нито едно облаче или капка дъжд, без сняг, мъгла или дори полъх – само и единствено слънце. Виждате пустиня, нали? Мисля си, че същото е с щастието. Книгите за самопомощ и мотивационните гурута ни обещават тайната на вечното щастие, коя от коя по-сигурна. Индустрията на оптимизма в задруга със социалните медии и вдъхновяващите цитати върху красиви снимки ни повтарят всяка минута колко е важно да изоставим негативните мисли, да сме позитивни и как със силата на този позитивизъм можем да постигнем всичко. Бизнесът на щастието и подобряването на себе си се превърна от ниша във водеща тенденция стремглаво за няколко години, завладявайки корпоративния свят, а неизброимите онлайн приложения за медитация генерират милиарди долари в световен мащаб всяка следваща година.

Но можем ли всъщност да бъдем само позитивни и щастливи?

Контрастът на моментите е това, което ни позволява да различим доброто от лошото и да оценим това, което имаме. Опитите ни да потискаме отрицателните емоции с дежурната, пластмасова усмивка „Добре съм“ може да гръмне като непредвидима граната обратно вътре в нас. Затова ми стана любопитно – как могат негативните чувства да ни бъдат полезни, вместо да ги потискаме, и открих немалко отговори.

Защитен песимизъм

Защитният песимизъм е стратегия, подходяща за хора, които изпитват силна тревожност. Докато класическият песимизъм често се възприема като отрицателна черта, то защитният песимизъм е един полезен начин да извлечем полза от тревогите си. Стратегията е оформена от Нанси Кантор и нейните ученици в средата на 80-те години, а здравословната не-розова гледна точка е полезна за подготовка за събития или действия, предизвикващи безпокойство.

1Прилагайки тази посока на мисъл, практичните песимисти поставят ниски очаквания към себе си, разглеждат всички възможности за провал по пътя към целите и по този начин са подготвени с решение при всяка една възможна спънка. Бивайки уверени, че няма вариант, за който да не са измислили изход, хората, които използват защитен песимизъм, са уверени и се справят с предизвикателствата.

Първична терапия

Представете си покрив на висока сграда. Група хора в костюми се събират и в продължение на една минута крещят и вият колкото сила имат. Такива събития се организират регулярно от Клуба за викане на Дерек Дъпълси в Бостън.

„Идеята ни е да съберем хората заедно, за да се отърсят от цялото напрежение и стрес от предприемаческия си живот и да си позволят момент, в който да са истински“, обяснява основателят на клуба. Друг позитив, който намира находчивият американец, е, че след като се навикате заедно, можете да си направите едно много качествено запознаване помежду си и дори да се окаже, че сте си взаимно полезни за бизнеса си.

Но за да сме сериозни – това се нарича първична терапия, или primal, и е създадена от американския психолог и психотерапевт Артур Янов. Според него неврозите са плод на потиснатата болка от травми в детството, а спонтанното и неконтролирано викане ни помага да извадим гнева наяве. Джон Ленън и Анджелина Джоли са само началото на дълъг списък от личности, които са се възползвали от освобождаващия ефект на първичната терапия.

Риу-кацу: японските групи за плачене

Големите момчета може да не плачат, но японците плачат и си плащат. От 2013 година насам риу-кацу, или терапевтичните групи за плачене, са изключително популярни в Страната на изгряващото слънце. Терминът е въведен от предприемчивия „организатор на разводи“ Хироки Терай. До този момент господин Терай организира церемонии, с които двойки слагат край на своя брак. „Така осъзнах, че плачът е полезен за душевния детокс“, обяснява той.

2

Актът на самия плач ни помага да се освободим от стреса, породен от емоционални причини. Така Терай започва да организира месечни събития за плач, за да помогне на хората да освободят емоциите чрез ридания и сълзи. При всяко събитие участниците се подлагат на разнообразие от тъжни стимули, като късометражни филми и поезия. Друг вариант на риу-кацу е накуго, което разплаква хората с тъжни истории. Новата му услуга вероятно ще ви разсмее – можете да отидете на група за плачене, където сълзите ви ще бъдат попивани с кърпичка от красиво момче.

Бокс за „белите якички“

Помните ли култовия филм „Боен клуб“, в който Брад Пит и Едуард Нортън организираха огромно движение на хора, които се бият за удоволствие и за да се пречистят от емоциите си чрез болката? В реалния живот това се нарича бокс за „белите якички“. Днес представлява спорт за мъже и жени, заети със силно стресиращата си корпоративна кариера, които тренират и участват в специални турнири. Не се изисква никакъв предишен опит в бокса, за да станете от екселската таблица и да вдигнете юмруци срещу противник на ринга. Началото на бокса за „бели якички“ съвсем очаквано е в края на 80-те в Ню Йорк, където златните момчета на Wall Street се изправят едни срещу други в неформални боксови срещи в залата Gleason's Gym на Брус Силвърглейд

3Терапевтичният спорт предизвиква толкова огромен отзвук, че днес се организират мащабни международни събития за тези корпоративни мачове. В духа на шегата – може би няма да имате по-добра възможност съвсем официално да набиете дразнещ колега или служител.

И така – чувствате се тъжни, ядосани, луди, критични или съвсем натурално ужасни? Това е прекрасно. Отрицателните емоции са от съществено значение за психичното здраве, а и за да сме честни – позитивната емоция не може да е адекватен отговор на всяко събитие и преживяване в живота. Възползвайте се от кофти настроението и го накарайте да работи във ваша полза.


Свързано

Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Теодора Георгиева
5 идеи за вдъхновяващо начало
От броя16.07.2018
5 идеи за вдъхновяващо начало

Ето защо денят се познава по сутринта

Борислава Костова
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева
Един ден... зад кулисите
Дизайн и култура17.07.2018
Един ден... зад кулисите

Най-буквалното тълкувание на рубриката Backstage гостува на кукления театър за възрастни „Авеню Q“

Андреа Пунчева
Супер Марио
Въздух, суша & море29.06.2018
Супер Марио

Птица ли е, самолет ли е? Почти! Разговаряме с най-популярния пилот на България.

По-силен от смъртта
От броя09.07.2018
По-силен от смъртта

„След гибелта на толкова хора, след като самият той –  не веднъж, а три пъти – бе обявен за мъртъв, нравствената сила на този човек се извисяваше над всичко познато… Той бе преживял ужаса, без да загуби и частица от остроумието и човечността си.”   Дейвид Брашиърс

Стогодишни майстори на времето
Гурме28.06.2018
Стогодишни майстори на времето

Един ден от онези, които ни се случват веднъж или два пъти в живота… ако имаме късмет.  Един ден в дестилерията на 100-годишния коняк Louis XIII

Андреа Пунчева
Редакторска му работа
Акценти02.07.2018
Редакторска му работа

Събрали се на една маса "Жената днес", "Твоят бизнес", GoGuide и PREMIUM Lifestyle...За какво си говорят журналистите у нас, докато пият коктейли?

Андреа Пунчева
Team Spirit! 
От броя05.07.2018
Team Spirit! 

В разгара на световното първенство си припомняме няколко вдъхновяващи истории от футболните мондиали 

Методи Шуманов