От броя17.04.2018

Да галиш пингвин, да яздиш делфин, да плуваш с кон

И още за усещането да изживееш мечтите си.

Магдалена Гигова
+6 снимкиДа галиш пингвин, да яздиш делфин, да плуваш с кон

Общуването с всякаква живинка е балсам за душата на отявления зоофил, но има срещи, които остават гравирани в сърцето. Слонското СПА, когато симпатичният гигант гребеше с хобота си вода от малко коритце и я изливаше върху мен, докато се крепях на гърба му. Приветливият гепард, чийто приятно грапав език се разхождаше от китката до рамото ми. Да, наистина са точно като за TheFeelGoodIssue, обаче къде-къде по-незабравими са сбъднатите ми мечти! Тъкмо за тях ще ви разкажа…

Винаги съм искала да усетя какви са на пипане антрацитните гръбчета на пингвините, докато смешно се щурат с походка на почерпени диригенти с фракове. Случи ми се. При това не сред ледената пустош на Антарктида, а в... лепкавата от жега Манила. След като е поел максимална доза култура и история, къде да отиде човек, щом най-близките читави плажове са на 100 км от столицата на Филипините, а морето наоколо има химическия състав на ядрен отпадък? В OceanPark, разбира се! Претупах набързо „Тунела на смъртта“ със стъклени стени, зад които многозъби акули те измерват с прецизния поглед на гурман, оглеждащ вечерята си. Препускането ми към пингвините за малко бе спряно от нирваната на медузите. Не можех да си представя, че

отблъскващото желе с жилеща репутация

може да бъде толкова успокояващо, когато се носи плавно в аквариума, осветено в ярки цветове. Дори и без унасящата музика, по-чувствителните сякаш потъват в удобна утроба, която нежно ги залюлява. Призрачно носещите се древни същества замайват разсъдъка и почти не се сещам за шегата, че медузата е прякото доказателство как можеш 90 000 години чудесно да си живееш без мозък.

Разсъжденията мигом потъват в 100-процентовото усещане за чиста радост, което се стеле в съседство. Спретната редичка от мераклии да общуват с пингвините чака търпеливо да се качи в нещо като мостик на подводница – кръгъл отвор, който излиза направо сред ледената обител. Наоколо лъчезарните животинки стоят с разперени като за прегръдка крилца и очакват поредната порция риба, с която посетителите надлежно са се снабдили.

1

Поемат я деликатно с човките си, но не се отдалечават, а дават възможност да им се порадвам, да ги погаля, че дори да ме клъвнат приятелски. Очаквах кожата им да е гладка, а тя е грапава като жакард от закърнелите пера – къси, широки и близко разположени, които ги изолират от водата и ниските температури. Пингвините имат повече пера в сравнение с други птици, около 100 на квадратен инч. Погалвам за последно любимците си, избутана от нетърпеливи филипинчета, които напират за първи път да видят и пингвини, и лед.

4

Другият осъществен наяве сън от детството ми е плуването с делфини. Който е израснал с анимационния филм „Ум – белият делфин“, ще ме разбере. В DolphinDiscovery на Ривиера Мая в Мексико осъзнах, че усмихнатите морски бозайници са само брънка от шеметната верига за забавления. Впуснах се във въртележката с нови усещания и гребях възторг с пълни шепи. Огромен парк, обсебил част от морето. В един басейн гигантски морски крави кротко преживят маруля направо от ръцете ми. В друг треньори с неопренови костюми обучават малки делфинчета, в трети тюлени правят закачливи лупинги...

Тревогата как ще се увековеча, когато палувам с делфините, е излишна. Личната техника остава заключена в сейф. Чак когато се оказах заобиколена от „придворен“ оператор и фотограф, ми стана ясно защо. Търсачите на авантюри по бански се разделят на отбори по 8, всеки получава спасителна жилетка, шнорхел и чисто нов мундщук. В басейна дресьоркатаОлимпия представя себе си и

делфина Мадона

Приветливото животно минава като ласкав воал. Бременна е в 11-ия месец. Скоро ще ражда, морските бозайници носят в продължение на година. Олимпия разкрива защо награждава питомката си с калмари за добре изпълнен номер. Много просто! Делфинката е на диета. Мекотелите съдържат 90% вода, а рибата е богата на протеини и бъдещата майка пълнее. Което хем разваля фигурата й, хем намалява ищаха за работа. Следим през маските елегантните движения на Мадона за „запознаване“ с нас под водата. Ясно е, че е научена да реагира на жестове, но подсъзнателно ни се иска да харесва лично нас, на нас да се усмихва с милата си делфинска уста. Иначе е просто. При две ръце напред Мадона идва „да ви целуне“ и задържа, докато фотографът и операторът не направят хубав кадър. Едната ръка пред гърдите, другата опъната встрани – делфинката ляга по гръб, вие я хващате за перките и яхвате корема , а тя ви разхожда като шейна из басейна.
„Дай малко назад, не крий лице, задръж така!“, виковете долитат от момчетата с камерата и фотоапарата. Трудно им е да ме заснемат през пръските вода, докато Мадона бута с нос сърфа, върху който съм легнала. Към компанията се присъединява и делфинката Луиза за „двойно теглене“ из басейна.

2

Хващам ги за перките и се понасям… към дебрите на невъобразимия кеф! Накрая двете, плувайки странично, ни махат за сбогом с перките си. Махаме и ние. Вече сме забравили, че е само дресура, за нас това е нова любов. Умните бозайници се отнасят към хората снизходително и дружелюбно както благ чичо към 5-годишния си племенник. И неусетно ни възпитават.

Още вир-вода мокра, групата, току-що целунала бъдещата майка за сбогом, е вкарана в кошара с телевизор за „много важна прожекция“. Филмът си е досущ като истински. С делфинска глава вместо лъва на „Метро Голдуин Майер“, надпис „в главната роля Мадона“. И всеки има своите три минути слава в обятията.

Не по-малко завладяващо е плуването с кон на Бахамите. Безкрайна пясъчна ивица от ситен като сол (и почти толкова бял) пясък, тюркоазени води, облаци-валма захарен памук… HalfMoonCay, един от 700-те Бахамски острова. Този обаче е собственост на круизна компания и е аранжиран специално за луксозните пасажери от корабите. Кокетен параклис се гуши в туфа от бугенвилеи. Вътре е хладно и дъхаво. Вместо икони по стените странно съжителстват шалове батик с миди, раковини и копия ... от картини на Йеронимус Бош. В ъгъла подрънква шампанско. Оказва се, че предстои венчавка.

3

Свещеникът прилича повече на морски капитан в бялата си униформа, обкичена с акселбанти и златни ширити. Не знам доколко е валиден бракът, сключен там, но младоженците са се взели съвсем насериозно – бяла рокля, воал, пухкави шаферки със сатенени рокли. Странно, но докато пият виното си на плажа, съвсем не изглеждат нелепо. И получават поздравления от десетки непознати по бански с лъщящи от слънцезащитно масло ръце. Ако нямате приключенски дух, задължително изгаряте под неумолимото карибско слънце. Ако имате – пак изгаряте, но след като сте плували в океана върху кон. Лъскав като къс кюмюр,

Черният жребец се врязва в тюркоазената вода

Има нещо почти еротично в коктейла между вибриращ конски гръб (за плуването се язди без седло), искрящите талази и гъделичкащия таен страх. Разбира се, конете са толкова кротки, че дори и най-непросветеният ездач успява да се задържи върху гърбовете им. С непрекъснатия си нежен шепот в ухото на благородното животно се опитвам да компенсирам мижавите си умения. Враният жребец на име Speculation (спекулация, предположение – от англ.) се втурва в галоп и се забавлява дори повече от мен.

4

На дълбокото ме хвърля и аз се кикотя с нотка на истерия, повлечена от юздите като на водни ски. Оказва се трик, предназначен за тръпка на по-куражлиите туристи. Брей! Конете били и психолози. Да, знам, чевсекикъта в сърцетосисвои Feel Good мечти. Постигнахчастотсвоите. Желаяго и навас. И последаразказвате!

 


Свързано

Свеж дух за свежо лято
Красота11.07.2018
Свеж дух за свежо лято

Ще промените представата си за летен отдих, докато лекувате тялото и съзнанието си с йога

Теодора Георгиева
5 идеи за вдъхновяващо начало
От броя16.07.2018
5 идеи за вдъхновяващо начало

Ето защо денят се познава по сутринта

Борислава Костова
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева
Един ден... зад кулисите
Дизайн и култура17.07.2018
Един ден... зад кулисите

Най-буквалното тълкувание на рубриката Backstage гостува на кукления театър за възрастни „Авеню Q“

Андреа Пунчева
Супер Марио
Въздух, суша & море29.06.2018
Супер Марио

Птица ли е, самолет ли е? Почти! Разговаряме с най-популярния пилот на България.

По-силен от смъртта
От броя09.07.2018
По-силен от смъртта

„След гибелта на толкова хора, след като самият той –  не веднъж, а три пъти – бе обявен за мъртъв, нравствената сила на този човек се извисяваше над всичко познато… Той бе преживял ужаса, без да загуби и частица от остроумието и човечността си.”   Дейвид Брашиърс

Стогодишни майстори на времето
Гурме28.06.2018
Стогодишни майстори на времето

Един ден от онези, които ни се случват веднъж или два пъти в живота… ако имаме късмет.  Един ден в дестилерията на 100-годишния коняк Louis XIII

Андреа Пунчева
Редакторска му работа
Акценти02.07.2018
Редакторска му работа

Събрали се на една маса "Жената днес", "Твоят бизнес", GoGuide и PREMIUM Lifestyle...За какво си говорят журналистите у нас, докато пият коктейли?

Андреа Пунчева
Team Spirit! 
От броя05.07.2018
Team Spirit! 

В разгара на световното първенство си припомняме няколко вдъхновяващи истории от футболните мондиали 

Методи Шуманов