От броя06.06.2018

Гемология за начинаещи

Казват, че красотата е в очите на гледащия, а окото може да бъде научено да гледа по специален начин

+6 снимкиГемология за начинаещи

Скъпоценните камъни винаги са били символ на любов, страст и сила. Интересното е, че за да бъде награден с определението „скъпоценен камък“, материалът трябва да отговаря на три основни характеристики: красота, рядкост и издръжливост. В палитрата на цветните минерали, които изпълняват тези изисквания, са големите три: рубин, изумруд и сапфир. Нека ви запознаем с тях.

Рубин

Рубинът е открит около 3000 години преди Христа. Древните санскритски текстове го величаят, наричайки го „крал на скъпоценните камъни“. Индийците вярвали, че той е вълшебен и „гори с вътрешен огън“. Според поверията, който носи рубин, ще бъде здрав, богат, мъдър и обичан. Червеният цвят се дължи на наличието на хром и варира от ярко розово до пурпурно, оранжево или кафеникаво червено. Редкият и високо ценен дълбок, чист, наситен червен цвят, който в момента се добива в Мианмар, е бил наричан в древността „капки кръв от сърцето на Майката Земя“. Рубинът и сапфирът са разновидности на един от най- твърдите минерали на земята – корунда.

1

Затова и бижутата с рубини и сапфири могат да бъдат почиствани с ултразвукови и парни специализирани уреди, стига скъпоценните камъни да не са третирани с масла и стъкло. Най-безопасен начин за почистване на камъни и бижута си остава топлата сапунена вода.Някои рубини показват и прекрасен копринен блясък, а оптичният феномен се образува от микроскопични игловидни рутили. Когато няколко светлинни ленти се пресекат, пък се образува звезда, ефектът се нарича „астеризъм“. Звездните рубини са рядкост и тяхната стойност зависи от красотата и привлекателността на оттенъка. В музея Smithsonian във Вашингтон се намира най-големият и качествен „звезден“ рубин – 138.70-каратовият Rosser Reeves.

2

Съществена роля при разпознаването на скъпоценните камъни и разграничаването им от синтетичните играят инклузиите, а освен синтетичните цветни камъни съществуват и имитации. Голяма част от рубините и сапфирите са топлинно обработени и третирани с цел подобряване на цвета и чистотата на камъка. Цветът, фасетирането, чистотата, размерът и начинът на третиране на рубина формират неговата стойност. Цената на карат варира от $20 за нискокачествен обработван рубин до $50 000 за висококачествен естествен нетретиран рубин. Скъпоценният минерал е добиван в Шри Ланка и Мианмар от много хилядолетия, а понастоящем се добива и в Мадагаскар, Индия, Тайланд, Афганистан и Танзания.

Изумруд

Още от дълбока древност наситеният зелен цвят на изумруда вълнува човешката душа и развихря въображението. Древноримският писател и ерудит Плиний Старши описва камъка в своята Naturalis Historia (книга за целия природен свят) с думите „нищо не е по- зелено от зеленото“. Първите изумрудени мини, наричани още „Мините на Клеопатра“, били открити в Древен Египет и датират от 330 г. преди Христа. Древните цивилизации придавали различни магически качества на минерала, наричан още смарагд. Вярвало се, че наситеният зелен цвят символизира пролетта и прераждането.

3

Също така камъкът е силно свързан с любовта, тъй като древните римляни са посветили зеления цвят на нейната богиня Венера. Откакто хората са започнали да почитат красотата на изумруда, те са търсели начини и да го имитират. Погрешно е схващането обаче, че „синтетичен“ камък означава имитация: синтетичните и естествените скъпоценни камъни са формирани от едни и същи или подобни елементи и изглеждат много сходни, но съществуват микроскопични разлики, по които може да бъдат разпознати. Основната е наличието на инклузии, от които естествените камъни често имат повече и различни видове – това са малки пукнатини във вътрешността на камъка. Имат ги практически всички изумруди, поради което по-голямата част от тях са третирани, и по-специално запълвани с безцветни масла, смоли и полимери. В тази връзка, най- бързият и безопасен начин за почистване на минерала е с топла сапунена вода.

4

Както и при другите скъпоценни камъни, цените на изумрудите варират в зависимост от търсенето и предлагането. Най-малките, нискокачествени, камъни се продават за по-малко от $10 на карат, докато висококачествените изумруди, над 10 карата, се предлагат за $16 000 на карат. Най-ценните изумруди надвишават $200 000 на карат. Основните източници на добив на изумруди са Колумбия, Бразилия, Замбия и Зимбабве, но отдалечените локации и суровите климатични условия затрудняват добива на това красиво творение на земните недра.

Сапфир

Във фолклора, историята, изкуството и светоусещането на хората сапфирът е бил свързван със синия си цвят. В ювелирната индустрия обаче навлизат в по-дълбоки детайли: синият сапфир е скъпоценен камък, вариращ от много светло до много тъмно зеленикаво или виолетово синьо, както и различни нюанси на чисто синьо. През Средновековието църковните пръстени на духовниците били изработени предимно от сини сапфири, тъй като според тях този цвят символизирал Рая. През XIV век френският крал Шарл V Мъдри притежавал „овален ориенталски сапфир, облечен в злато, за докосване на очите“. Камъкът бил използван и като лекарство за очни заболявания като катаракта например. Сапфирът е разновидност на минерала корунд и всеки, който не се квалифицира като рубин, се определя като сапфир.

6

Важно е да уточним, че не всички сапфири са сини. Така наречените „фантастични“ сапфири обхващат виолетовите, зелените, жълтите, оранжевите, розовите и лилавите цветови палитри. Освен това съществуват и безцветни, и черни сапфири. Също както и рубините, голяма част от сапфирите, които се продават в днешно време, са топлинно обработени с цел премахване на примесите и подобряване на цвета и чистотата на камъка. Синтетичният двойник на сапфира е със същия химичен състав и кристална структура като естествения и ако не съществуваха различните видове инклузии, би било почти невъзможно да се разграничат.

7

Сините сапфири, добивани в Кашмир (регион, обхващащ Индия и Пакистан), са легендарни. Специфичният им кадифен нюанс се нарича „метличина“, защото наподобява почти флуоресцентните сини венчелистчета на растението. Сините сапфири от Шри Ланка пък се наричат „Цейлон“, по-светли и ярки са от добиваните в Мианмар. Цените на сапфира варират от $5 на карат в Австралия до повече от $15 000 за 5-каратов, нетретиран син сапфир от Мианмар. Най-високо се оценяват необработените сини сапфири от известни места като Кашмир, Мианмар и Шри Ланка.


Свързано

Обясни ми го с часовник
Дизайн и култура05.11.2018
Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Футболният Франкенщайн
От броя26.10.2018
Футболният Франкенщайн

Мозъкът на Иниеста, торсът на Роналдо, левият крак на Меси - как би изглеждал идеалният играч и колко би струвал?

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
На Helvetica с любов
Дизайн и култура13.10.2018
На Helvetica с любов

Говори арт директорът, който не обича да го наричат така  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Момчето, което мечтаеше да е Супермен
От броя03.10.2018
Момчето, което мечтаеше да е Супермен

Лиор Сушард за играта на ума, четенето на мисли и смисъла на живота преди шоуто му в София на 19 и 20 декември

Георги Тошев Георги Тошев
А design for life*
От броя05.10.2018
А design for life*

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Design Issue - октомври / ноември 2018

Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Цената на съвършенството
От броя28.09.2018
Цената на съвършенството

Размисли по разликата между дизайнерска чанта и дизайнерско бебе

Евелин Цанева Евелин Цанева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева