+2 снимкиВторник е охрено жълт

От броя05.06.2018

Вторник е охрено жълт

Открих, че имам синестезия, на 18 г. Някои от вас ще го разберат сега

Андреа Пунчева Андреа Пунчева

Неотдавна седим в ирландски пъб в центъра на София и играем на „Неща, които никой не знае за мен“. Редът ми за пореден път идва и аз изпълвам пространството с откровение: „Участвам в клинични проучвания“. Право в десетката: странният факт ми печели моментен респект. Добре че между бирите измисляме и някоя друга игра, че да се сетя аз самата за този факт.  Обяснявам: „Проучванията са за едно малко познато състояние, наречено синестезия“. Тук вече към респекта добавяме и

щипка удивление.

Трябва да знаете, че преди малко повече от десетилетие не бях чувала за синестезия. Промяната настъпи с лекция в първата ми година в университета, когато професорът разказваше как за някои хора буквите от азбуката или цифрите имат определени цветове, или пък когато чуят даден звук, заедно с него виждат и цвят или форма, винаги една и съща. Чаках да чуя края на изречението, за да разбера къде всъщност се отличават тези хора от масата. Но финалът така и не дойде. „Ама как така, всеки си има цветове за числата от 1 до 10, не разбирам какво му е странното?“, почти ядосано попитах непознатото момиче, което седеше до мен в аулата. Този лектор шегуваше ли се?! Обърканото лице на колежката ми обаче подсказваше друго. След миг лицето й светна: „Ти си от тези хора! Ти имаш синестезия!“. В тази секунда разбрах, че далеч не всеки човек вижда живота толкова цветно, колкото мен.

Смесване на сетивата сред 4% от населението,

така най-лесно описват състоянието. И е важно да отбележим, че то наистина е състояние, а не заболяване или дефицит. Напротив, даже можем да говорим за нещо допълнително, за дарба дори, макар че всеки синестет ще ви каже, че това е естественият ред на нещата, а всичко друго би било дефицит. Идва от гръцки – σύν (syn) за „заедно“ и αἴσθησις (aisthesys) за „усещане“.

Състоянието е вродено, най-често до живот и промените през годините са минимални, ако изобщо ги има. Може да включва комбинация от всяко от 5-те сетива.

Още ярки текстове от броя: 5 истории за цветовни успехи

Стимулът е един и конкретен, но мозъкът реагира сякаш са повече: виждате буква, но в комплект с асимилирането на този символ вървят още цвят, персонаж или вкус например. Каквото и да е допълнителното сетиво, то е неразривна част от стимула. Реално чувате музика, но усещането е, че също така към нея има цветни форми, които се движат. Виждате времето – дни, месеци, години – като плаващо в пространството, понякога се движи около вас в зависимост от това кой ден е днес.

Чувам как с леко недоверие надигате глава от страницата – та не са ли тези асоциации просто заучени от детските книжки, където ярки буквички и числа радват малчуганите? Не. Първо, защото синестезията е устойчива във времето и независимо дали е на 5 или на 95 години, имащият това състояние винаги получава една и съща много конкретна асоциация, устойчива до последния оттенък. И второ, правените проучвания между близнаци сочат, че дори и при тях проявите (а нерядко дори и самите типове синестезия) са различни, въпреки че са израснали в една и съща среда, с еднакви играчки и книги,  т.е. не са „заучили“ видяното.

Стандартни обяснения, които можете да чуете от синестет, са: „Събота е бледосиньо-сива и приветлива, напомня ми на далечна леля, която винаги ти носи някакви дребни подаръци, когато идва нагости“, „Да си болен има жлъчно жълт вкус“ или „Hey Jude на Beatles" е бледосин с елементи на лилаво, а гласът на Макартни е кадифен с елементи на сухо.“ Правилно се досещате, че асоциациите са моите.

Най-любопитната част предстои. Най-лесните примери са със символите или дните от седмицата, по-рядко срещани са случаи на хора, които при допир на конкретно място или с определена сила чуват музикален тон или пък виждат цвят, но всъщност може би вече се запитахте – какво ли би било

оргазъм със синестезия?

Има документирани и такива случаи, като описанията варират от по-предвидимото „експлозия на цветове, на отделни капки, подобни на блажна боя“ до откровено неподозираното „има вкус на сладко-кисела пукаща захар“.

Обратно в университета, в края на въпросната лекция отидох при лектора – и автор на една от най-уважаваните книги по темата „Жабата, която крякаше в синьо“ (The Frog Who Croaked Blue) Джейми Уорд – почти в спринт. Бързах, за да не го изгубя в тълпата от 200 студенти. Той откровено се засмя на изненадата ми, че не всеки има синестезия и че за толкова естествена част от възприятието ми си има научно име. Ако искам, каза ми Уорд, мога да запиша името си в списък с хора, съгласни да участват в дипломния проект на кандидат-докторанти, които изучават пъстрия свят на синестезията. Съгласих се на секундата.

През следващите месеци, които се превърнаха в 11 години, попълвах разни въпросници и за първи път ми се наложи да пренеса преживяванията от мозъка си към компютърния екран. Знаех, че цифрата 6 е в тъмна краска, но сякаш цветовете в главата ми бяха различни от познатите ми в заобикалящия ме свят. И понеже се оказа, че не просто имам синестезия, а имам поне 10 разновидности от нея, ми отне няколко часа, докато опиша всичките асоциации, които сетивата в мозъка ми са изградили.

През последните години учените разкриват все повече за това състояние и актуалните данни сочат, че има значителен генетичен фактор. Сестра ми, майка ми, баща ми и едната ми баба също имат синестезия. Но – о, колко грешни са цветовете им!! На сестра ми например„А“ й е зелено… а за мен е прозрачно и черно едновременно, с гладка и плътна текстура. Да, няма нищо по-смешно от това да чуеш как двама (или по Мечо-Пуховата схема, колкото повече, толкова повече смях) спорят за асоциациите си.

А видяхте ли това: Среднощни стомаси, газирани пещери и още

Състоянието не свидетелства за повече интелект, успех или друг мерител за добър живот (жалко!). Доказано е обаче, че синестезията помага на паметта, защото асоциацията се прави на повече нива и съответно е по-силна и дълготрайна. Аз например без усилие помня дълги поредици от числа, а сестра ми даже рецитира π до 50-ата цифра. За нас символите имат повече логика групирани; с краските и характерите си те са всичко друго, но не и произволни…

LSD и други халюциногени могат да причинят временна синестезия, но няма начин, по който дългосрочно да си обещаете цветни дни и по-добра памет, опасявам се.

По вкус и по цвят може и да няма другари, но за едно синестети от всякакви краища на света са единодушни и това е

Факторът „Дерек“ – името с вкус на ушна кал.

Така да се каже, универсално прието е, че познатото от англоезичните култури име носи този неприятен вкус. Сред другите по-популярни случаи са „А“ и 5 в червено, както и асоциация между по-ниските музикални тонове и тъмните цветове. Металния вкус на предстоящата болест пък понякога го присъждаме не толкова на ясновидски умения, а с биохимични процеси в тялото ни – така че не всичко, което изглежда като синестезия, е (вижте карето, посветено на измислените герои Кики и Буба).

Историята помни чак и до днес имената на мнозина известни личности, носители на състоянието. И вероятно на читателя ще му направи впечатление творческият общ знаменател на повечето  – актьори, изпълнители, художници, писатели. Струва ни се някак естествено синестетите да се занимават с изкуство, нали? Далеч не е задължително, пример за това е физикът Ричард Файнман. Все пак в някои случаи

състоянието помага на въображението.

От онзи есенен ден на 2007 г., когато в една от първите си лекции разбрах, че животът ми е малко по-пъстър от този на останалите, досега не се е променило много – но с всяка година ставам все по-благодарна за дарбата. Тя е неразривна част от мен, а и ми помага да помня, че насрочената среща е за сряда, е не за вторник, защото, когато съм си я записала в бележника, веднага се е оформила асоциацията за тъмносин ден, а не за жълт, какъвто е вторник.

Ще има такива сред читателите ни, които в този момент разбират, че имат неочаквана дарба… или по-скоро, че останалите я нямат. И че синестети имат и сред семейството и приятелите си. След това пък ще дойде нелепият спор  – месец юли е кръгъл и с цвят на индиго или оранжев и напомня на портокал?

 

Синестезия ли е това?

Макар че едва около 4%  от хората са синестети, значително повече откриват връзка между тези две форми и имената им. Кое бихте нарекли Кики и кое – Буба?

 

 

Над 95% посочват ръбатата форма като Кики, а облата – като Буба. Това, отбелязва ученият Вилаянур Рамачандран, който е сред абсолютните светила в областта, е показателно, че човешкият мозък свързва абстрактни понятия с форми и звуци. И го прави по начин, немного различен от реалната синестезия.

Ако разпознавате Кики и Буба по-горе, не значи, че сте синестет. Но пък можете донякъде да си представите какво ни е на нас.


Свързано

Обясни ми го с часовник
Дизайн и култура05.11.2018
Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Футболният Франкенщайн
От броя26.10.2018
Футболният Франкенщайн

Мозъкът на Иниеста, торсът на Роналдо, левият крак на Меси - как би изглеждал идеалният играч и колко би струвал?

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
На Helvetica с любов
Дизайн и култура13.10.2018
На Helvetica с любов

Говори арт директорът, който не обича да го наричат така  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Момчето, което мечтаеше да е Супермен
От броя03.10.2018
Момчето, което мечтаеше да е Супермен

Лиор Сушард за играта на ума, четенето на мисли и смисъла на живота преди шоуто му в София на 19 и 20 декември

Георги Тошев Георги Тошев
А design for life*
От броя05.10.2018
А design for life*

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Design Issue - октомври / ноември 2018

Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Цената на съвършенството
От броя28.09.2018
Цената на съвършенството

Размисли по разликата между дизайнерска чанта и дизайнерско бебе

Евелин Цанева Евелин Цанева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева