+4 снимкиБосабол, октопуш и още странности за лятото

От броя01.08.2018

Босабол, октопуш и още странности за лятото

Горещите спортове са не само забавни и зареждат с енергия, но и са повод да подишаме чист въздух и да си набавим ценна доза витамин D.

Антония Стоилова Антония Стоилова

Навън отново е близо 30 градуса, а на мен си се струват като 330. Асфалтът като че ли го прави още по-страшно. Вятър все липсва, когато ти трябва за малко свеж полъх, и единствената ми възможност да се разхладя остава будката за сладолед. В такова време мнозина не смеят и да помислят за спорт, но следващите няколко дисциплини са създадени за слънчевите дни. Просто ги вижте – сигурно е, че ще ни донесат удовлетворение и са най-приятният начин да се погрижим за тялото си.

 

Ски и сноуборд на закрито

Вече не е нужно да отскачате до Дубай, за да можете да покарате ски през лятото. Ако сте нетърпеливи да се завърнете на пистата, вземете доброто си настроение, изтупайте прахта от екипировката си и се отправете към мястото, където сезонът никога не свършва. София се сдоби с 9-метрова инсталация от типа „безкрайно спускане“, подходяща за начинаещи и напреднали. Макар и не в планината, това е идеалният начин да поддържате форма с любимия си зимен спорт. Ако пък предпочитате да прекарате времето на открито, то определено трябва да опитате

 

Вело-поло

1
Както се досещате, играта наподобява обикновено поло, но вместо коне, играчите използват велосипеди. Това, което може би ще ви учуди, е, че този вид спорт съвсем не е нов. Първият вело-поло мач се е изиграл през 1891 г. в Ирландия, а от там, само за няколко години, играта добива популярност във Великобритания, Франция и САЩ, като днес се играе официално в 26 държави. Правилата са прости. Отборите се надпреварват за малката топка с дълги дървени чукове, а целта е да се отбележи гол в противниковата врата. И това в рамките на 30 мин. Спортът вече се практикува по много паркинги, тенис кортове, площади, че даже и по малки градски улички.

Сега обаче ще се отдалечим от уморителната жега на града и ще се отправим към плажа, където можем да поиграем на нещо, наречено

 

Босабол

2

Създаден в Испания от Филип Айкманс през 2004 година, спортът е смесица от волейбол, футбол, гимнастика и бойни изкуства. Игрището е разделено от мрежа също както при волейбола, но в двете полета има вграден батут, който позволява на играчите от двата отбора да скачат достатъчно високо и да отиграват топката по възможно най-впечатляващ начин. Съоръжението за босабол много наподобява детските надуваеми къщички за скачане, но е идеалното забавление за възрастни. Позволените докосвания преди топката да мине в противниковото поле са 8 на брой и могат да се отиграват с всяка част на тялото включително и краката.  

Ако пък това не ви се струва достатъчно нестандартно и щуро, то за вас е

 

Октопуш

3

Да, правилно сте прочели – има такъв спорт и е по-труден, отколкото предполагате. Да се движиш светкавично, преодолявайки защитата на противника, докато не отбележиш гол със стика и шайбата, звучи като хокей, но като допълним описанието с изразите "под вода" и "без дишане", положението доста се променя, нали? Целта е шайбата да влезе във вратата на противника, но интересното е, че състезателите играят буквално на един дъх. Дори на пръв поглед да ви изглежда ексцентричен, факт е, че хокеят под вода е оцелял от 1954 г. досега и набира популярност из цял свят. Създаден е от британския водолаз Алан Блейк.

На последно място оставих нещо, което дори най-заклетият неспортист ще намери за интересно и със сигурност ще се изкуши да опита това лято, а именно

 

Флайборд

4
Той е изобретен през 2012 г. от французина Франки Запата и има няколко основни части. Дъска, подобна на тази за уейкборд, към която са прикрепени чифт специални обувки с накрайници с дюзи, от които излиза водата, за да може да ви издигне нависоко. Флайбордът се движи благодарение на водна тяга, която идва по дълъг маркуч, а водата се задвижва с моторите на джет. За повече стабилност на ръцете също могат да се слагат накрайници, които ви помагат да запазите баланс, когато се издигнете на повече от 10 м височина. За щастие на всички се оказва, че повечето хора се научават да управляват устройството изключително бързо – за 5-10 минути и само с няколко синини.


Свързано

Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Цената на съвършенството
От броя28.09.2018
Цената на съвършенството

Размисли по разликата между дизайнерска чанта и дизайнерско бебе

Евелин Цанева Евелин Цанева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Един ден… в цеха за мебели
Дизайн и култура03.08.2018
Един ден… в цеха за мебели

Тук думата шеф е забранена, а работата е отговорност на всички.

Евелин Цанева Евелин Цанева
Високите градуси си отиват
От броя27.07.2018
Високите градуси си отиват

По препоръка на носителя на Рекорд на Гинес Пенчо Пенчев

Един ден… по лютите хълмове
От броя26.07.2018
Един ден… по лютите хълмове

Когато сетивата ти са едновременно във възторг и агония.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Грац-градът в сянка
От броя19.07.2018
Грац-градът в сянка

Малко познатото австрийско бижу крие множество приятни изненади.

Цветелина Лилова