От броя05.10.2018

А design for life*

Обръщение от редактора на PREMIUM Lifestyle за The Design Issue - октомври / ноември 2018

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
А design for life*

Обадихме ли се на КАТ? Питам останалите трима водачи, с които заедно се озовахме във верижна катастрофа нa 20-ия километър на АМ „Тракия“, някъде около 14:25 в един почивен понеделник неотдавна.

Те обаче си проверяват колите и за КАТ още не им е хрумнало. Два от четирите автомобила са със сериозни щети, впоследствие ги извозиха от „Пътна помощ“. Аз съм най-отпред, невинна, така да се каже, с едвам драскотина по задната броня, на която 30-ина минути по-късно  полицаят сметна за уместно да се изсмее на глас, че даже и да попита: „Протокол за това нещо ще пишем ли?“ Ще пишем, разбира се, отговорих му, и като че ли не му хареса тоя развой на нещата.

Разбирам го. И на мен не ми хареса развоят.

2 часа стояхме на магистралата, откъдето аз вече виждах в далечината няколкото небостъргача на София, но бях безпомощна да мръдна в тяхна посока.

Докато другите оглеждаха течащия радиатор или смачкания багажник на автомобила си, успокояваха 4-годишния си разплакан син, събудил се стреснат от сблъсъка, аз се обадих на КАТ. Реагирах спокойно, проверихме за наранявания. Насред хаоса се почувствах добре, че първата ми реакция е била правилна. Това спокойствие обаче остана само докато бях „топла“. Когато към 16:30 полицаите ни пуснаха да се прибираме, усетих промяната. С тези три други семейства си тръгнахме всеки по своя път. Напълно непознати, с много различни коли, приоритети, външен вид, доходи, реакции, характер, всичко. Запалих колата и бавно  потеглихме.

Оглеждах се на всички страни, във всеки момент преценявах възможностите да настъпи нов удар, следях действията на водачите зад мен, които ме съмняваха, и най-вече се притеснявах за спътника до мен.

Опитах се да прогоня мислите,

че следващия път ударът може да е сериозен и да дойде в дясната врата. За лявата не мислех.

Обикновено след травма преосмисляме живота си, решаваме да прекарваме повече време със семейството вместо на работа, записваме се на спорт… Не и в този случай. Ще е лицемерно да кажа, че една съвсем лека от моя гледна точка катастрофа ме е променила. Няколко дни след инцидента вече сядам в колата и потеглям, без дори да се сещам за станалото, и едва на някой светофар, когато намалявам и спирам зад колата пред мен, получавам déjà vu. Уплахът е временен, но  причината да споделям е осъзнаването, че най-голямото щастие е

да не искаш да промениш нищо.

Да бъде дизайнът на живота ти такъв, че всичко да си е на място дори и в несигурни моменти. Да си с правилния човек до себе си, да знаеш, че ако се беше наложило, можеш да разчиташ на него; да си готов ти сам да реагираш и, ако трябва, да помогнеш на друг; да си подготвен и да знаеш какви са следващите правилни стъпки. Ако говорим за луксозен дизайн, би следвало да започнем от този на собствения ни живот, нали?

И в дизайна, и в живота в един момент можеш да се окажеш на косъм. Леко да кривнеш и си вън. Дебалансиран. Но когато всичко си дойде на мястото, веднага го усещаш и чувството е незаменимо. В този брой се срещаме именно с онези, които

ходят по линията, тънка като косъм,

между чудовищно добрата хармония и неподчинението на нормите. Срещаме се с българската художничка Ода Жон и бродуейския режисьор Уест Хайлър, нарушаваме правилата на Michelin, спорим кои са най-красивите коли, най-странната мода или най-емблематичните спортисти на света.

Ще забележите, че гледната точка е малко различна от общоприетата. Това е нашият личен поглед, но няма как да е иначе: все пак се подготвяме за коледния брой - The YOUnique Issue.

 

Дано Декарт не ни се разсърди: "Усещам, значи съм"

 

*Това е името на легендарна, да не кажа гениална, песен на Manic Street Preachers от 1996 г., само че за разлика от критичния им тон към модерното общество, тук имаме повод за оптимизъм.


Свързано

Цената на съвършенството
От броя28.09.2018
Цената на съвършенството

Размисли по разликата между дизайнерска чанта и дизайнерско бебе

Евелин Цанева Евелин Цанева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Часът и мястото на службата са неизвестни
Акценти27.09.2018
Часът и мястото на службата са неизвестни

Комуникационният специалист Любомир Аламанов за офиса на гръцките плажове

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
Един ден… в цеха за мебели
Дизайн и култура03.08.2018
Един ден… в цеха за мебели

Тук думата шеф е забранена, а работата е отговорност на всички.

Босабол, октопуш и още странности за лятото
От броя01.08.2018
Босабол, октопуш и още странности за лятото

Горещите спортове са не само забавни и зареждат с енергия, но и са повод да подишаме чист въздух и да си набавим ценна доза витамин D.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Високите градуси си отиват
От броя27.07.2018
Високите градуси си отиват

По препоръка на носителя на Рекорд на Гинес Пенчо Пенчев

Един ден… по лютите хълмове
От броя26.07.2018
Един ден… по лютите хълмове

Когато сетивата ти са едновременно във възторг и агония.

Антония Стоилова Антония Стоилова
Грац-градът в сянка
От броя19.07.2018
Грац-градът в сянка

Малко познатото австрийско бижу крие множество приятни изненади.

Цветелина Лилова