Животът14.06.2023

Ще се омъжиш ли за мен?

Кратък преглед на най-магическите, най-нестандартните и най-обсъжданите предложения за брак, сватби и сватбени рокли.

Божена Панделиева
+3 снимкиЩе се омъжиш ли за мен?

Безспорно едно от най-значимите решения в живота на човек е изборът на партньор, с когото да го сподели. Няколко момента, свързани с него, остават завинаги в нашата книга със спомени – предложението за брак, годежът, сватбената церемония.

Цели компании предлагат услуги единствено и само фокусирани върху съвършеното поднасяне на пръстена с вълнуващия въпрос „Ще се омъжиш ли за мен?“. Сред най-интересните и нестандартни предложения е по време на лов в Монголия, когато добре обучен орел се завръща с годежен пръстен в човката си. Друг нетрадиционен подход е специалната изработка на миниатюрен изкуствен остров на Малдивите, създаден само за целите на предложението. Търсенето на съкровище (Treasure hunt) също е любим избор сред почитателите на различни и наситени с много емоции предложения. Целодневна обиколка из забележителностите на Париж, завършваща с пръстен, скрит в Лувъра, несъмнено ще остави трайна следа в историята на романтична двойка, която ще бъде разказвана с умиление на следващите поколения.

Едно от най-легендарните предложения за брак е това на китайския бизнесмен Рунар Халонен. Цялата организация му струва около 2 милиона долара, като за да осъществи романтичните си планове, той наема остров на Малдивите и организира концерт на певицата Леона Люис. Изненадата е последвана от разходка с хеликоптер, вечеря на плажа, фойерверки и в края на дългия ден дългоочакваното падане на коляно със специално изработен за целта пръстен.

След предложението идва време за нещо още по-вълнуващо, в което главно действащо лице вече по-често е дамата – планирането на сватбено тържество и изборът на рокля. Най-скъпата сватба в света до момента се случва през 2004 г., когато Ваниша Митаал се омъжва за Амит Бхатия. Стойността на празненството е 55 милиона долара, а бащата на булката е индийският милиардер Лакшми Митаал, който към онзи момент е третият по богатство човек в света. 

Сватбата трае 6 пълни дни, като кулминацията и` е церемония във Версай и концерт на Кайли Миноуг на върха на Айфеловата кула.

Най-популярната сватба на ХХ век, идеи от която до ден днешен са заимствани по цял свят, е бракосъчетанието на Чарлз и Даяна през 1981 г. Безспорно едно от най-значимите събития на века, церемонията е гледана на живо от около 750 милиона души. 3500 гости присъстват на живо в катедралата Сейнт Пол. Стойността на грандиозното събитие е 48 милиона долара, но с оглед инфлацията в днешни дни би била около 110 милиона. Въпреки че бракът им не завършва с щастлив край, сватбеното тържество на любимата на милиони принцеса и вече крал Чарлз III остава в съзнанието на хората като специален момент от приказка, на която всички ние имаме късмета да сме съвременници.

За организирането на интересна и нетрадиционна сватбена церемония днес далеч не е необходим огромен бюджет. Според глобално проучване от 2021 г. средната стойност на сватбена церемония е около 22 000 долара.

Сватба по време на скок с бънджи, брак в моргата, нудистка сватба, сватба в супермаркет, в клетка сред акули или в симулатор на лунна гравитация – всичко това може да ви звучи абсурдно, но е реалният избор на двойки в различни краища на света.

Освен екстравагантни в своята същност, сватбените церемонии често впечатляват с мащабност, изключителна красота и изящество на декорацията. Разбира се, черешката на всяка подготовка е изборът на рокля на булката. Сред любимите дизайнери на съвременни знаменитости, минали под венчилото, са Сара Бъртън, творчески директор на Alexander McQueen (Кейт Мидълтън и Серена Уилямс са сред многото емблематични булки, с които Сара работи), както и творческият директор на Dior, Мария Грация Киури. Една от най-популярните и ценни рокли, които създава, е за италианската блогърка и дизайнер Киара Ферани.

Ако търсите вдъхновение за най-красивите и ексклузивни места за изричане на заветното „да“, вълшебният One & Only Reethi Rah на Малдивите оглавява много класации. Считан за най-специалния резорт сред многото райски кътчета в Индийския океан, хотелът като че ли е замислен с идеята да създаде условия за съвършената, сякаш не от този свят романтична сватбена церемония.

Пухкаво розово небе, мек бял пясък и кристална тюркоазена вода ни карат да вярваме, че вечната любов и безметежното бъдеще са реалност.

Ако предпочитате гостите да не пътуват дълго, крепостта Borgo Finocchieto в сърцето на слънчева Тоскана е сред най-живописните места, които Италия може да предложи. Разположена между Сиена и Монталчино и състояща се от няколко реставрирани средновековни вили, Borgo Finocchieto предразполага гостите си към мисли за сватбено тържество, сякаш измечтано от Бокачо и разказано в новела от „Декамерон“.

Château Vaux-le-Vicomte в близост до Париж пък е едно от най-красивите френски шата, в което ще се почувствате като истински кралски особи. Напомнящ Версай по своята пищност, замъкът, енциклопедичен пример за бароков класицизъм, дава възможност на влюбените да разгърнат своето въображение и да сътворят истинска ренесансова приказка.

Предложението за брак, трепетите около избора на място за сватба, рокля, цветя, свещи, меню, декорация, самото дългоочаквано събитие... Всичко това са едни от най-вълнуващите и наситени с много спомени моменти в живота на човек. Възможностите за красиво и вън от стереотипите отбелязване на тези важни събития са безгранични, но в крайна сметка най-съществено е едно – дали пристъпваме в тях с уверена крачка, лекота на душата и любов в сърцето.


Свързано

Music has no Color!
Животът25.05.2023
Music has no Color!
Ирена Комитова
20 години Орбико България
Животът16.05.2023
20 години Орбико България
ОТЛИЧИЕ: Este Fitness & Spa отново е сред най-добрите в света
Животът28.10.2022
ОТЛИЧИЕ: Este Fitness & Spa отново е сред най-добрите в света
От изгрев до залез
Акценти11.07.2022
От изгрев до залез

Непрекъснатият цикъл на живота и красивите моменти в него.

Божена Панделиева
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти07.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 2

FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР
Акценти05.07.2022
FT BUSINESS OF LUXURY SUMMIT 2022 В УИНДЗОР

Близо до замъка на кралицата, с разходка по Long Walk в разкошния парк и в компанията на водещи брандове в луксозния бизнес. Част 1

Ирена Комитова
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата
Акценти05.07.2022
Юлиан Костов пред камерата и зад завесата

За филмите на екрана и в живота, успеха отвъд очевидното и...

Елена Николова Елена Николова
Игри на волята
Животът12.05.2022
Игри на волята

В света на спорта балансът е крехко понятие, а провалът и успехът винаги са на една ръка разстояние

Методи Шуманов
Усещане за спокойствие след 30 секунди
Животът29.04.2022
Усещане за спокойствие след 30 секунди

Маслото с тематичното наименование Balance от Doterra

Антония Комитова