Животът25.07.2019

Офис сред природата

Като отместя поглед от екрана на лаптопа в момента, виждам наситено зелена поляна, величествен планинки връх и кристалните води на алпийско езеро.

Мартина Захариева
+7 снимкиОфис сред природата

Да се „измъкнеш“ от офиса през последните години значи нещо съвсем ново – съвсем буквално, да яхнеш зелената вълна. И не само дърветата и храстите влизат в офис пространствата, а хората отиват да работят сред природата. Какво по-добро вдъхновение и стимул за творческото мислене от нея!

Темата на броя Out of Office много ми допадна, защото напоследък работя точно така. А ароматът на прясно окосена трева ми дава допълнителна енергия и стимул. От няколко години съм голям привърженик на концепцията „офис извън офиса“, или иначе казано – да работиш на открити пространства, далече от стандартните бизнес сгради. А ползите за здравето ни са незаменими: едва ли е необходимо да ви убеждавам в медицински доказаните предимства, тъй като досегът до природата значително намалява нивото на стрес и безпокойство, риска от развиване на диабет и сърдечносъдови заболявания, високото кръвно налягане, опасността от преждевременна смърт и психичните заболявания. Сякаш сме забравили как природата е универсално решение за повечето ни проблеми и рискове днес. Сигурна съм, че умните компании ще мислят в посока да дадат още повече гъвкавост на служителите си за това как и къде да организират своето работно пространство.

Японците открай време практикуват Шинрин-йоку, или „бани в гората“ – термин, използван за прекарване на време сред природата, при което концентрацията на кортизол (хормонът на стреса) в организма намалява, пулсът се нормализира, кръвното налягане се подобрява и цялостно нервната система се чувства презаредена. Аз самата се убедих във влиянието на природата върху здравето и ефективността, затова ще ви предложа 3 невероятни летни кътчета, където спокойно ще може да отворите лаптопа и да поработите на открито.

Швейцарските Алпи: офис на поляната

Казват, че няма по-зелена страна от Швейцария, и наистина тук природата е невероятно красива. Накъдето и да се обърнете, гледката е подходяща за пощенска картичка. Високите върхове на Алпите (със заснежени шапки дори и през лятото) обгръщат обширни зелени поляни и сгушват кристално чисти езера. Обозначените пътеки за разходка в Швейцария са с дължина 65 000 километра – на практика всяко кътче в страната е място, което си заслужава да посетите.

швейцарски алпи

Хубавото е, че всяка от тези пътеки (или обширни поляни) разполага и с множество пейки. Така след кратка разходка спокойно може да организирате своя „офис“ на алпийска поляна. Тук няма да намерите достъп до Wi-Fi, но със сигурност ще имате сигнал и 4G покритие от телефона си. Населението на Швейцария прекарва 162 милиона часа в разходки и преходи из планините всяка година, а 59% от всички туристи през лятото отиват на поход поне веднъж по време на престоя си в страната.

швейцарски алпи

Тези данни са напълно обясними – обещавам ви, че ако веднъж се докоснете до природата тук, неминуемо ще искате да се връщате отново и отново и ще се почувствате пристрастени към зелените нюанси и чистотата на езерата и реките (около 10% от всички маршрути минават покрай река или езеро). Спокойствието и тишината тук могат да бъдат нарушени само от песните на птиците наоколо или подрънкването на камбанките на кравите, които наистина са навсякъде.

Езерото Комо: офис на лодка

Ако водните пространства са тази част от природните красоти, която най-често ви привлича, предложението ми е да разположите своя офис на лодка в магичното езеро Комо в Ломбардия.

езерото комо

То е третото по големина в Италия и със сигурност едно от най-красивите. Простира се на площ от 146 кв. км и е популярно място за отдих сред аристократите и заможните хора още от римско време насам, а днес редица знаменитости притежават впечатляващи имоти край бреговете му. Заобикалящите величествени хълмове с гъста средиземноморска растителност във всичките нюанси на зеленото служат като прекрасен декор зад китните селца по продължение на езерото.

езерото комо

Къщите, оцветени в топлите нюанси на бяло, керемидено, розово, бежово и жълто, са накацали по склоновете и създават характерната романтична атмосфера. Вземете лодка и се оставете на течението и красотата наоколо. Величествените хълмове, които се спускат стремглаво към всички страни на езерото, ще ви обгръщат и ще пазят спокойствието и вдъхновението във вашия „офис“.

Остров Пулау Джойо в Индонезия: офис на усамотен плаж

Няма по-добро място за уединение от този частен остров, до него може да стигнете само с лодка от остров Бинтан. Около вас ще са само плажове с бял фин пясък, тюркоазените води на морето, палми и красива тропическа растителност.

пауло джойо

Настаняването е в няколко типични за региона дървени къщички, повдигнати нависоко, за да улавят добре морския бриз и да ви предоставят необходимата прохлада сред тропически дървета. Погрижили са се на ваше разположение да имате също басейн, масажи, отворено бар пространство за моментите, когато искате да разпуснете от натоварения работен ден, и вкусна прясно приготвена храна.

пауло джойо

И тъй като целият остров е за вас, а интернет покритието е навсякъде, вие изберете къде да разположите работното си пространство и колко често да го променяте. Плажът ще ви предостави онова парещо усещане под краката, което ще раздвижи кръвта ви и ще събуди ума ви, а нежният шум от вълните ще успокои мислите ви и със сигурност ще ви даде допълнителна доза позитивизъм. Най-хубавото е, че този „офис“ е отворен през цялата година и температурата е винаги една и съща – отлична за работа на плажа. А просторът, който се разкрива пред погледа, се надявам да ви даде нови хоризонти.

 

Вижте още:

Часът и мястото на службата са неизвестни

Out of office reply: за или против?


Свързано

Берлин – Европейската „Мека“ на веганството
Акценти14.08.2019
Берлин – Европейската „Мека“ на веганството

С безмесните си ресторанти, съществуващи десетилетия, магазини за обувки без естествена кожа и зелените си хотели, Берлин бавно, но сигурно, се превръща във веган столицата на Европа.

Марияна Гаврилова
Бижутата не са само за украса
Бижута10.08.2019
Бижутата не са само за украса

Още от зората на човечеството, украшенията носят дълбоко символно значение

Биляна Константинова Биляна Константинова
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III
Гурме07.08.2019
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III

Готвачите от Изтока имат уникални рецепти, дължащи се на традиционните местни подправки, продукти и обичаи.

Виктор Големинов Виктор Големинов
Япония, страна на контрастите
Акценти02.08.2019
Япония, страна на контрастите

Прецизност, чистота, дисциплина някак деликатно се преплитат с любезно отношение и усмихнати хора.

Юлиана Борисова
Звездите сигурно са полудели
Акценти03.08.2019
Звездите сигурно са полудели

Бинго, птици, сериали и фокуси – спортните знаменитости имат какви ли не налудничави хобита.

#SAYNOTOPLASTIC: 4 екологични джаджи, за които искате да знаете
Акценти30.07.2019
#SAYNOTOPLASTIC: 4 екологични джаджи, за които искате да знаете

Днес повече от всякога е важно да живеем със съзнанието, че ние сме тук за малко, но от нас зависи много.

Веселина Караманджукова
Сборен пункт: Барселона
Гурме28.07.2019
Сборен пункт: Барселона

За 48 часа в каталунската столица може да ви се случат толкова много неща.

Емилия Колева Емилия Колева
За радостта пред белия лист
Животът21.07.2019
За радостта пред белия лист

Или защо никога не бива да се плашим от ненаписаното слово. Кой знае, може да се окаже бъдещ бестселър.

Катерина Хапсали Катерина Хапсали
Бизнес психология, обобщена в шест метафорични шапки за лятото
Акценти14.07.2019
Бизнес психология, обобщена в шест метафорични шапки за лятото

Морски бриз, студени коктейли и топли вълни – лятната почивка обещава от всичко по много, стига да не „изгорим“ преди излагането на слънце

Кристин Кръстева Кристин Кръстева