Деца09.08.2019

Как да научите децата на отношение към парите

Това е един от постаментите в живота- не оставяйте тази задача на случайни хора!

Биляна Константинова Биляна Константинова
+8 снимкиКак да научите децата на отношение към парите

Често обвиняваме децата си, че нямат отношение към парите и харчат нашироко и без мисъл. Рядко обаче си даваме сметка, че ние сме тези които им осигуряват неограничени средства и не сме ги научили да ценят тяхната стойност. Това, в същото време, е урок, който няма как да остане ненаучен – ако не сме ние, ще им го преподаде някой друг, но склонни ли сме да се съгласим с чуждите уроци? Тъй като отношението към парите е един от постаментите в живота, вижте следващите няколко съвета как да го създадете здрав и устойчив.

Как да научите децата в детската градина и в предучилищна възраст на отношение към парите

Спестявайте в буркан

Може би ще се запитате защо буркан, след като има изобилие от касички. Касичката е красива и цветна, но не дава визуална представа за това как се натрупват парите в нея. Бурканът, от друга страна, е прозрачен. Ако днес в него е имало 1 лв., утре вече ще са 2 лв. Наблюдавайте заедно как се променя сумата, обяснявайте и, след като се събере достатъчно количество, я използвайте, за да купите нещо много желано от детето, за да разбере смисъла от спестяването.

спестяване в буркан

Бъдете добър пример

Изследване на учени от Кеймбридж сочи, че навиците по отношение на парите се формират до 7-годишна възраст. Малките очи ви наблюдават на всяка крачка, дори когато си мислите, че спят. Ако изхвърляте боклуци на улицата, те ще го забележат и съответно ще повтарят вашето поведение. Ако с половинката ви се карате за пари, това също няма да им убегне. Замислете се за собственото си отношение към парите и какво им предавате чрез действията си за тях - това е примерът, който ще последват децата ви в по-късна възраст.

пари

Покажете им стойността на нещата

Не е достатъчно да кажете просто: „Този балон струва 5 лв.“ Помогнете на детето да извади 5 лв. от собствения си буркан със спестявания и да плати с тях желания балон. Това простичко действие има много по-голямо въздействие от няколко минути лекция за стойността на парите.  

 

Как да научите децата в училищна възраст на отношение към парите

Илюстрирайте

Децата нямат представа какво е стойност. Тя придобива реално измерение в ума им, когато я заместите с нещо нагледно. „С 5 лв. мога да ти купя два пакета с балони и ще можеш да си играеш с тях няколко месеца, вместо само един, но по-лъскав“ или „Ако си купиш тази игра, няма да можеш да си купиш нови маратонки“. На тази възраст те са достатъчно големи, за да преценяват и да разбират възможните последствия от собствените си решения.  

Плащайте възнаграждение

Не давайте на децата си пари просто така, за да си имат. Възлагайте им задачи – да изхвърлят боклука, да почистват стаята си и т.н. и им давайте малка сума в замяна на добре свършената работа. Това им помага да разберат концепцията, че парите се печелят с усилие.

пари и деца

Избягвайте импулсивните покупки

„Мамо, виж тази рокля, много е сладка! Много ми харесва, мамо, може ли да я купим?“

Звучи ли ви познато? Децата в тази възрастова група знаят как да въздействат на родителите си и да се възползват от моментните им слабости, както и да харчат чужди пари. Вместо да се поддадете на умилението, предложете на детето си да извади пари от буркана и само да плати тази толкова сладка рокля. Предложете му и време да помисли - твърде вероятно е на следващия ден вече да е променило решението си.

пари

Подчертайте колко е важно и да се дава

Окуражавайте децата си да споделят част от спестените в буркана пари с човек в нужда – в благотворителна инициатива или дори член на семейството, който е изпаднал в затруднение. Това ще им позволи да видят непосредствения емоционален ефект от даването и да усетят, че той се простира и върху този, който оказва помощ.

 

Как да научите тийнейджърите на отношение към парите

Научете ги да бъдат доволни

Децата се сравняват и, за съжаление, се сравняват по материални придобивки. Не се уморявайте да разговаряте спокойно за това, че не е необходимо да изхарчите всичко, което имате, за да бъде детето ви като останалите. Не спирайте да го убеждавате в стойността му като човек и като неповторима личност и че не е нужно всички да са като излезли от калъп. Доказвайте му, че може да има незабравими преживявания и емоции и без непосилно харчене.

Накарайте ги да спестяват за образованието си

На тази възраст много деца се хващат на работа по време на лятната ваканция. Накарайте ги да запазят част от парите, за да си купят след това учебници, помагала и материали за училище или дори да спестяват в собствена банкова сметка за образованието си, ако вече имат представа какво искат да учат, след като завършат училище.

пари за образование

Накарайте ги да се включат в разходите по образованието си

Когато детето ви реши да кандидатства в университет, седнете и разговаряйте за това как ще платите образованието му. Обсъдете възможностите – да работи, докато учи, да се бори за висок успех и да кандидатства за стипендия или, в краен случай, да изтегли студентски кредит. В никакъв случай не го оставяйте да смята, че вие ще финансирате изцяло „най-хубавите години“ от живота му.  

кредитни карти

Научете ги за капаните, които крият кредитните карти

В мига, в който детето ви навърши пълнолетие, се превръща в целева аудитория за банковите институции. Специални оферти за студенти, по-ниски такси за обслужване, взимаш сега и връщащ, когато можеш без лихва – капаните са ви добре познати. Научете го, че кредитната карта е всъщност заем и че животът назаем не е добра идея, особено когато не можеш да го погасиш. Не забравяйте да обясните и, че вие няма да обезпечавате подобни забежки. Колкото по-рано разбере това, толкова по-добре.  

Помогнете им да открият начин за печелене на пари

Ако се замислите, тийнейджърите разполагат с много свободно време – пролетна ваканция, зимна ваканция, лятна ваканция. Ако детето ви иска да има пари, помогнете му да си намери подходяща работа, вместо да ги осигурите наготово.

тийнейджърите и парите

Всичко това звучи изтощаващо и в никакъв случай не е лесно, но ако искате детето ви да се превърне във възрастен човек, който знае как да управлява парите си и да бъдете спокойни за финансовото му бъдеще, отделете необходимото време за това. Не забравяйте - един от най-добрите начини да научите децата на отношение към парите е да им дадете възможност сами да ги печелят.

 

Вижте още:

На колко години децата научават какво е лукс?

Да растеш с уважение към парите


Свързано

С деца на почивка: 10 от най-добрите дестинации в България
Деца24.06.2019
С деца на почивка: 10 от най-добрите дестинации в България

Най-важното правило е: ако малките са доволни, и родителите са доволни

Биляна Константинова Биляна Константинова
Как да приложим метода на Монтесори вкъщи
Деца31.05.2019
Как да приложим метода на Монтесори вкъщи

Кое прави образованието, с което са отраснали създателите на Amazon, Google и Wikipedia, толкова успешно

Марияна Гаврилова
Дали природата не е най-доброто училище?
Акценти21.05.2019
Дали природата не е най-доброто училище?

За децата тя е увеселителен парк, отличен лек и среда за придобиване на нови познания

Марияна Гаврилова
“Оставете детето си да порасне” и други съвети от кралското семейство
Деца01.03.2019
“Оставете детето си да порасне” и други съвети от кралското семейство

Принц Уилям и Кейт Мидълтън спазват кралската традиция по отглеждане на децата си

Марияна Гаврилова
На колко години децата научават какво е лукс?
Деца20.12.2018
На колко години децата научават какво е лукс?

Учените изследват каква стойност придават малчуганите на уникалните продукти

Банка ДСК организира благотворителен коледен обяд в подкрепа на недоносените деца
Деца20.12.2018
Банка ДСК организира благотворителен коледен обяд в подкрепа на недоносените деца

Събраната сума подкрепи борбата за оцеляване и нормално развитие на преждевременно родените бебета в България

Никола Неделчев Никола Неделчев
Ама как така не?!
Акценти10.10.2018
Ама как така не?!

Защо е важно да казваме „да“ на възможностите и „не“ на компромисите със себе си

Йоана Иванова Йоана Иванова
Да растеш с уважение към парите
Деца29.08.2018
Да растеш с уважение към парите

Дебитните карти за деца и младежи от Банка ДСК създават финансова култура и у най-малките

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
За какво си мечтаят децата?
Въздух, суша & море20.06.2018
За какво си мечтаят децата?

Оставете малчуганите да се реят в облаците през лятото

Андреа Пунчева Андреа Пунчева