Деца08.02.2017

Един процент индивидуалност

Или защо понякога целият ти свят тежи три килограма.

Емилия Колева Емилия Колева
+3 снимкиЕдин процент индивидуалност
В броя, в който обръщаме специално внимание на личността, няма как да пропуснем един от най-вълнуващите моменти от нейното създаване. Твърдо вярвам, че характерът си проличава още с изплакването при първата глътка въздух – моментът, в който всички земни и неземни сили се съсредоточават, за да поставят началото на житейското приключение.
Само преди няколко месеца в нашия малък свят пристигна още едно „мое“ дете. Казвам мое, защото такива са децата на най-важните хора около мен. И покрай него започнах да си припомням какво се случи, когато аз самата станах мама преди 4 години. Оказа се, че доста неща съм позабравила, но пък се опитах да си направя една кратка статистика за този период:
1
Мда, всичко започна с едни 47 сантиметра и близо 3 килограма, които се сгушиха върху деколтето ми в топъл юлски предобед. Имаха коса, мигли и много косми – по бузите, по челото, по ушите, по гърба…
 
ПРИРОДАТА Е ЛУДО НЕЩО.
Преди да се появят въпросните почти 3 килограма, ме измъчваше един кардинален въпрос. Ами ако не харесам бебето си? Няма какво да си кривя душата – 99% от току-що родените бебета не са особено симпатични. И ако моето се окаже извън този прелестен 1% (който дори не бях сигурна, че съществува), какво ще правя? Нали всички говорят колко велик е онзи момент, в който за първи път виждаш рожбата си. А в моя уж велик момент аз ще си мисля: „О, Боже, какво е ТОВА?“ Голяма паника. 
 
ПРИРОДАТА Е УНИКАЛНО НЕЩО. 
И до днес, когато килограмите и сантиметрите са доста повече, а космите отдавна ги няма, не съм съвсем сигурна как стана така, че за секунди се влюбих в онова смачкано „нещо“. Когато си спомням за това, имам чувството, че в онзи момент цялата вселенска енергия и най-вече хормоните карат очите на майката да гледат и виждат по особен начин. Случва се някаква магия и моите почти 3 килограма изглеждаха като най-приказното създание на света. Имаха красиви изписани червени устни, идеално носле, малки ръчички с „маникюр“ и… споменах ли миглите? После наред с космите се появиха и пъпки, разни люспи, жълтеница и други не съвсем лицеприятни неща. Но за всичко това за мен имаше само една дума: съвършенство.
1
Имам снимки в телефона си от първите часове на моя син. Обичам да ги разглеждам от време на време и сега, 4 години по-късно, виждам едно доста смешничко новородено бебе, не много по-различно от останалите новородени. То днес е палав малък мъж с дълги мигли, който все още обича да допира личицето си там, където се случи нашето „официално“ запознанство – на кожата на деколтето ми, което нарича „топличкото“. Тогава обаче можех да го гледам с часове, а очите ми да плуват в сълзи от необяснима всепоглъщаща любов и мисълта, че той е най-красивото човешко бебе в историята на света. Да, беше от онзи 1%. За мен. Всъщност съм сигурна, че колкото и клиширано да звучи, за 100% от майките собственото им бебе е от същия 1%. И точно това прави момента наистина велик. 
 
ПРИРОДАТА ПРОСТО Е ГЕНИАЛНА.
Посвещавам този текст на (по азбучен ред): Ангел, Ахилеас, Виктор, Гергана, Дара, Деян, Димитър, Елис, Ива, Иво, Калина, Клара, Кристиян, Леа, Петър, Тео, Цветина. Те всички са от онзи 1%. Пожелавам им още много сантиметри, достатъчно килограми, безброй усмивки и никога да не спират да задават въпроси. А от името на техните чудесни майки благодаря на бащите им за това, че са намерили точно тях и са създали заедно този прекрасен 1%. 
1%, който за нас е 100% от нашия свят. 

Свързано

За какво си мечтаят децата?
Въздух, суша & море20.06.2018
За какво си мечтаят децата?

Оставете малчуганите да се реят в облаците през лятото

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Иновативно помагало за учители с детски финансови игри и театър беше представено в Деня на будителите
Деца02.11.2017
Иновативно помагало за учители с детски финансови игри и театър беше представено в Деня на будителите

NN България отбеляза Деня на будителите с представяне на ръководството за учители, деца и родители „За парите и други важни неща: Първи стъпки“.

С Rolls-Royce из коридорите на педиатрията
Въздух, суша & море22.03.2017
С Rolls-Royce из коридорите на педиатрията

Най-малкият модел на престижната марка е специално за малки пациенти, очакващи операция

Биляна Константинова Биляна Константинова
Как да създадете талантливо дете
Деца08.03.2017
Как да създадете талантливо дете

Всеки отглежда потенциален гений или олимпийски шампион, твърди шведски психолог.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ресторант в Падуа дава 5% отстъпка за послушни деца
Деца27.02.2017
Ресторант в Падуа дава 5% отстъпка за послушни деца

Собственикът споделя, че това се случва рядко и подобно поведение трябва да бъде поощрявано.

Малки сладки модели
Деца08.04.2016
Малки сладки модели
Новата Tesla
Въздух, суша & море23.03.2016
Новата Tesla
Умната бебешка количка
Деца25.02.2016
Умната бебешка количка
Balmain вече и за деца
Деца01.02.2016
Balmain вече и за деца