Животът07.11.2018

Hygge по неволя – борба с есенните вируси

PREMIUM и добре да живее, в един момент го повалят болести. Вече изстрадани от опит, ето 5 идеи как да не стигате дотук.

Йоана Иванова Йоана Иванова
+3 снимкиHygge по неволя – борба с есенните вируси

Тази седмица се оказа критична за екипа на PREMIUM Lifestyle, един по един бяхме повалени от различни, но еднакво отвратителни вируси. Тъй като е най-добре да пишем за онова, от което разбираме (но без часовници и яхти днес!), колективната мъдрост роди следните основни правила, загрижено пратени по мейл от различни части на града….

1. Движение

Тук поговорката „здрав дух в здраво тяло“ важи с пълна сила, за да имаме добър имунитет срещу досадните вируси. Няма значение дали ще тичаме в парка, ще ходим на йога, пилатес, фитнес или ще правим упражнения у дома. За да бъде организмът ни здрав, е необходимо движение, което освобождава натрупания стрес, помага за доброто кръвообращение и ни дава повече тонус и енергия.

Вижте и: Стани от дивана и се размърдай!

2. Чай

В България, когато попиташ някого иска ли чай, обикновено отговорът е „Да не съм болен, че да пия чай?!“. Топлата напитка обаче има редица полезни действия върху организма ни, а и идва в толкова много вкусни вариации. Имаме щастието да живеем в страна, в която разнообразието от билки е внушително – мента, мащерка, лайка, бъз, невен, мурсалски чай...  Или пък черен чай, черен чай, черен чай... Имайте предвид, че е добре той да се пие достатъчно топъл, но не и горещ.

 

tea, чай, кафе

3. Студени душове

Звучи абсолютно отвратително, признаваме – дори и на вече болните ни беше трудно да съберем куража, нужен за 2-минутен леден душ. Затова подходихме малко по-човечно: 4 минути под горещата вода, последвани от 2 минути под студената. Най-популярният радетел за леденото лечение е Вим Хоф, на чийто семинар по-рано през годината бяха двама души от екипа ни… и може би не е случайно, че именно те, които всяка сутрин започват деня си така, са все още здрави?

4. Шал

Той е чудесно допълнение на външния вид, а когато сме здрави, ни помага да останем така. Шалът може да бъде и много полезен в променливото време. Не заема място и винаги можем да се загърнем, когато есенният вятър ни изненада, докато сме навън. Ако вече ви е повалил вирусът, шалът е хубав начин да запазим топлина в тялото.

шал, одеяло, scarf

5. Сън

На последно място в нашия списък, но на първо по своето значение, е качественият сън. Умората и липсата на достатъчно време за почивка отслабва естественият ни имунитет и нито едни лекарство или добавка могат да ни помогнат да го наваксваме.

Нашият безплатен съвет към вас е: грижете се за себе си по начина на скандинавците, с уютната Hygge (хюга). Още днес излезте на разходка в парка, купете си пакет с вкусен чай, който никога досега не сте пробвали, хранете се балансирано и отделете повече време за себе си... иначе вирусите ще ви накарат да направите всичко това против волята си.


Свързано

Егоистина
Животът22.12.2018
Егоистина

Помните ли предаването „Ловци на митове“? Ето го в писмен вид вместо по телевизията, а митовете днес са свързани с най-ценното ни: личния живот

Нинко Кирилов
В точното време на точното място
Животът02.01.2019
В точното време на точното място

7 уникални случая, чиято годишнина отбелязваме през декември и януари

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Спортни чудеса по Коледа
Животът26.12.2018
Спортни чудеса по Коледа

От мача край окопите до запотените мултимилионери

Цветан Баяслиев Цветан Баяслиев
Насилието, за което всички сме виновни
Животът01.11.2018
Насилието, за което всички сме виновни

За пореден път тази година отворихме темата за домашното насилие. Но всъщност темата не е за насилието като цяло, защото то твърде лесно се замества с думата мъж.

Йоана Иванова Йоана Иванова
Манипулация на молекулярно ниво
Животът11.10.2018
Манипулация на молекулярно ниво

Опитват да ни наложат усещането, че сме неспособни да живеем, без някой да ни води непрекъснато за ръка

Ама как така не?!
Акценти10.10.2018
Ама как така не?!

Защо е важно да казваме „да“ на възможностите и „не“ на компромисите със себе си

Йоана Иванова Йоана Иванова
Ода за жената
Животът10.10.2018
Ода за жената

Често думата феминизъм предизвиква крайни реакции. Обещавам ви, че този случай не е такъв, защото ще ви запозная с… Нея.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре
Един ден… на спортния консиерж
Деца10.07.2018
Един ден… на спортния консиерж

Сафари из Пирин, параглайдинг от в. Тодорка и много чист въздух – активната почивка е новото черно

Андреа Пунчева Андреа Пунчева