Гурме08.03.2016

По стъпките на перфектния коктейл с Absolut Elyx

Не са много хората, които могат по-добре от Гарет Еванс да ви отведат на пътешествие в света на мискологията – прекрасното изкуство по смесването на различни съставки в търсене на отлично направения коктейл.

+3 снимкиПо стъпките на перфектния коктейл с Absolut Elyx
Автор: Андреа Пунчева

"Едно от най-важните неща е ледът"

Tова е първият ми урок по миксология, който имам огромния късмет да получа от един от най-добрите в света. Британецът Гарет Еванс има много награди, номиниран е в категория „Най-добър международен барман“ на Spirited Awards 2015, както и за „Бар личност на годината“ от списание Imbibe, а в момента е посланик на водка Absolut Elyx. Той е в България за няколко дни и ги прекарва, обучавайки бармани у нас.

Absolut Elyx vodka cocktail


Ако имате интерес към миксологията, има няколко неща, които трябва да знаете, за да можете с лекота да създадете перфектния коктейл. Няма нужда да харчите много пари за оборудване и специални уреди, но

това, което влиза в чашата, трябва да бъде качествено.

Първо, сокът е добре да е прясно изцеден, тъй като разликата се усеща веднага и прави от напитката истинско удоволствие за сетивата.

Absolut Elyx vodka cocktail

"А ледът? Той не е ли винаги... един и същ?", питам аз с яснотата, че въпросът ми може и да е наивен, но със сигурност и мнозина други на мое място биха го задали. "Много е важно да е качествен, да е достатъчно твърд, тъй като вкъщи често той е воднист и така разваля целия коктейл", обяснява ми Гарет. В домашни условия се прави най-лесно в кутия от сладолед или с машина за лед. Що се отнася до най-важната съставка – алкохола – при него няма място за компромиси.

Защо Absolut Elyx, тогава?

Прави ми впечатление семплият отговор на Гарет: „Често говорят как една напитка е дестилирана 15 пъти, но това не значи нищо за повечето хора. От Absolut залагат на чистото решение: създават възможно най-добрия продукт, просто защото това им доставя удоволствие“.

Absolut Elyx Vodka Cocktail

Водката е част от наистина високия сектор, в който компания си правят само изключителните. Elyx се произвежда ръчно от специално подбрана пшеница, която се отглежда в едно-единствено имение в южна Швеция, а както Гарет ми разказва, едва 10-тина души се занимават с направата на водката, а всичко е ръчно.

„Места като България са важни,

особено ако имаме предвид, че общността на професионалните бармани и миксолозите всъщност е неголяма“, споделя британецът. Богатият му опит, който включва няколко континента и над десетилетие зад бара, сочи, че негови колеги погрешно смятат, че ако не са в Ню Йорк, Лондон или Токио, няма какво ново да научат. Истината е друга: има жажда (да, това е думата!) за нови знания сред миксолозите, и нашата страна има какво да предложи.


Absolut Elyx vodka cocktail

Иновативни техники все пак не липсват. Можете да си представите как изглежда Гарет – който е почитател на класическото мартини (разбъркано, не разклатено!) – докато ми обяснява, че най-странната напитка, която е пробвал, е била дело на негов колега и е съдържала….

дестилиран чийзбургер.

И вместо с черешка на тортата, разговорът ни завършва с ананас. Той, Гарет ми разказва, е символ на гостоприемството: в миналото благородниците показвали щедростта си към своите гости като им предлагали парченце от скъпия плод. Като един истински галантен домакин, Гарет ми подарява значка с формата на екзотичния плод. Заигравам се с нея, докато го гледам как работи и ми прави коктейл, и се чудя: дали Absolut Elyx ще върви добре с ананас?


Absolut Elyx Vodka Cocktail

Свързано

Moët & Chandon Grand Day: имате 24 часа за "бълбукащото" парти
Акценти18.06.2019
Moët & Chandon Grand Day: имате 24 часа за "бълбукащото" парти

На 22 юни френската марка ще вдигне незабравим тост по случай 150-годишнината на Moët Impérial

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I
Гурме12.06.2019
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

Италия и Франция са дарили света с разпознаваеми гозби, уклон към пресните продукти и извисен вкус за живота

Виктор Големинов Виктор Големинов
Какво коства на ресторант в центъра на София да празнува 1 година?
Гурме30.05.2019
Какво коства на ресторант в центъра на София да празнува 1 година?

Повечето заведения затварят, преди да навършат една година. Floret обаче не е повечето.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Как да планирате перфектния винен уикенд
Гурме18.04.2019
Как да планирате перфектния винен уикенд

Това е чудесен начин да си починете и да научите няколко интересни неща от първа ръка

Биляна Константинова Биляна Константинова
В търсене на преживявания в Западна Австралия
Гурме15.04.2019
В търсене на преживявания в Западна Австралия

Kакво общо имат кенгуруто, виното, гурме храната и китовете

Повест за два битера
Гурме11.04.2019
Повест за два битера

... и за трима германци. Преди два века един от тях създава легендарна рецепта, смятана после за завинаги изгубена, а днес чрез обратно инженерство двама други я възраждат  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Неповторимо изживяване на върха на София
Гурме21.03.2019
Неповторимо изживяване на върха на София

Никак не е лошо да започнеш деня си в най-големия президентски апартамент с панорамна гледка, капучино, кроасани и ръчно приготвени френски макарони – казваме го от опит.

Емилия Колева Емилия Колева
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Йоана Иванова Йоана Иванова