Кен Хом е един от най-известните готвачи от китайски произход.
Въпреки, че е роден в САЩ и израства там, Хом не може да се приспособи към местната кухня. Майка му се явява вдъхновение за готвене на традиционната китайска храна, понеже всеки ден го изпращала на училище с горещ ориз и задушени зеленчуци. Разбира се, неговите съученици му завиждали за вкусните ястия, с които е обядвал.
Пикантите нудълси на Хом са едно от най-емблематичните му ястия. Те са комбинация от люти, сладки и солени нотки и са много засищащи. Смесват се свинска кайма, соев сос и сол в малка купичка. След това сместа се запържва в нагорещен тиган за 5-6 минути, докато месото стане хрупкаво и сочно. Добавя се лук, чесън и джинджифил, които правят ястието пикантно.
След като се запържи всичко, отгоре се добавя сусамова паста. Нудълсите трябва да се сварят за около 5 минути преди подправеното месо да се смеси с тях. Основен белег на всички ястия на Хом е наличието на пикантен вкус: любителите на люто могат да добавят и малко чили, като по този начин ще пресъздадат типичният вкус от кухнята на китайския готвач.
Шеф Масахару Маримото обича да създава кулинарни шедьоври, базирани на традицията.
Японецът е имал мечта да бъде професионален суши шеф, която успял да реализира като става един от най-великите шефове готвачи в света. Детството му минава в Япония, в много близък контакт с морето и морската храна.
Майката на Маримото не била особено добра в кухнята и той с охота приемал вечерите, в които ходят на суши ресторант, където можел да наблюдава безупречните движения на готвачите. Когато се премества в Щатите вижда, че суши културата е доста американизирана – голямото количество соев сос далеч не е част от японска кухня. Маримото, подразнен от факта, че американците обезобразяват традиционния японски вкус, започва да създава свои ястия, с които „запознава“ хората от Америка с истинските вкусови качества от родината си.
Пример за такъв шедьовър е ястието Нитсуке. Нитсуке се приготвя от дребни рибки, заляти със соев сос и с добавка от бял ориз.
Друго любимо ястие на японеца е Чауанмуши: задушен яйчен крем, съдържащ яйце, соев сос, специалният бульон Даши и мирин - слабоалкохолна японска подправка, смес от ориз и дестилирана напитка шочу.
Нори Тсукадани, като олицетворение на традиционните японски специалитети, също е любимо ястие на шеф Маримото. Специалните водорасли, сготвени в сладък соев сос, са изключително богати на протеини и затова самият Маримото ги предпочита като питателна храна след спорт.
Житейското верую на корейския майстор готвач Едуард Куон е да глобализира националната кухня на своята страна.
Шеф Куон е бил главен готвач в някои от най-скъпите хотели в САЩ, Китай и Близкия изток. Кариерата си той започва в луксозния хотел Риц-Карлтън, в столицата Сеул. По-късно кулинарните му умения го довеждат в един от най-известните хотели в цял свят – прословутият Бурж ал-Араб в Дубай.
Сред най-емблематичните му ястия са фрикасе от морски дарове. Думата „фрикасе“ произхожда от френски и буквално означава „сбирщина“. Точна такова е и това ястие: То се прави от миди, калмари и раци. Добавките включват бяло вино, магданоз, доматен сос, масло и босилек. Най-важната част за приготвянето на фрикасето от морски дарове е приготвянето на мидите, тъй като те са есенцията на ястието.
Друго любим негов специалитет са пилешки крилца по корейски, които включват прясно мляко, морска сол, черен пипер, изсушени листа от розмарин, печен сусам и лук. За рецептата изключително важен е сосът, който се прави от корейско чили, корейска чили паста, мед, соев сос, оризово вино и чесън.
Независимо от това каква кухня предпочитаме , неоспорим факт е, че живеем във времена, в които можем да опитаме от всичко, което прави живота по-интересенен и...апетитен.
Вижте още:
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I
Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II