Гурме07.08.2019

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III

Готвачите от Изтока имат уникални рецепти, дължащи се на традиционните местни подправки, продукти и обичаи.

Виктор Големинов Виктор Големинов
+10 снимкиНай-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III

 

Кен Хом е един от най-известните готвачи от китайски произход.

Въпреки, че е роден в САЩ и израства там, Хом не може да се приспособи към местната кухня. Майка му се явява вдъхновение за готвене на традиционната китайска храна, понеже всеки ден го изпращала на училище с горещ ориз и задушени зеленчуци. Разбира се, неговите съученици му завиждали за вкусните ястия, с които е обядвал.

кен хом

Пикантите нудълси на Хом са едно от най-емблематичните му ястия. Те са комбинация от люти, сладки и солени нотки и са много засищащи. Смесват се свинска кайма, соев сос и сол в малка купичка. След това сместа се запържва в нагорещен тиган за 5-6 минути, докато месото стане хрупкаво и сочно. Добавя се лук, чесън и джинджифил, които правят ястието пикантно.

кен хом нудълси

След като се запържи всичко, отгоре се добавя сусамова паста. Нудълсите трябва да се сварят за около 5 минути преди подправеното месо да се смеси с тях. Основен белег на всички ястия на Хом е наличието на пикантен вкус: любителите на люто могат да добавят и малко чили, като по този начин ще пресъздадат типичният вкус от кухнята на китайския готвач.

маримото

Шеф Масахару Маримото обича да създава кулинарни шедьоври, базирани на традицията.

Японецът е имал мечта да бъде професионален суши шеф, която успял да реализира като става един от най-великите шефове готвачи в света. Детството му минава в Япония, в много близък контакт с морето и морската храна.

marimoto

Майката на Маримото не била особено добра в кухнята и той с охота приемал вечерите, в които ходят на суши ресторант, където можел да наблюдава безупречните движения на готвачите. Когато се премества в Щатите вижда, че суши културата е доста американизирана – голямото количество соев сос далеч не е част от японска кухня. Маримото, подразнен от факта, че американците обезобразяват традиционния японски вкус, започва да създава свои ястия, с които „запознава“ хората от Америка с истинските вкусови качества от родината си.

marimoto

Пример за такъв шедьовър е ястието Нитсуке. Нитсуке се приготвя от дребни рибки, заляти със соев сос и с добавка от бял ориз.

Друго любимо ястие на японеца е Чауанмуши: задушен яйчен крем, съдържащ яйце, соев сос, специалният бульон Даши и мирин -  слабоалкохолна японска подправка, смес от ориз и дестилирана напитка шочу.

суши маримото

Нори Тсукадани, като олицетворение на традиционните японски специалитети, също е любимо ястие на шеф Маримото. Специалните водорасли, сготвени в сладък соев сос, са изключително богати на протеини и затова самият Маримото ги предпочита като питателна храна след спорт.

едуард куон

Житейското верую на корейския майстор готвач Едуард Куон е да глобализира националната кухня на своята страна.

Шеф Куон е бил главен готвач в някои от най-скъпите хотели в САЩ, Китай и Близкия изток. Кариерата си той започва в луксозния хотел Риц-Карлтън, в столицата Сеул. По-късно кулинарните му умения го довеждат в един от най-известните хотели в цял свят – прословутият Бурж ал-Араб в Дубай.

едуард куон

Сред най-емблематичните му ястия са фрикасе от морски дарове. Думата „фрикасе“ произхожда от френски и буквално означава „сбирщина“. Точна такова е и това ястие: То се прави от миди, калмари и раци. Добавките включват бяло вино, магданоз, доматен сос, масло и босилек. Най-важната част за приготвянето на фрикасето от морски дарове е приготвянето на мидите, тъй като те са есенцията на ястието.

крилца по корейски

Друго любим негов специалитет са пилешки крилца по корейски, които включват прясно мляко, морска сол, черен пипер, изсушени листа от розмарин, печен сусам и лук. За рецептата изключително важен е сосът, който се прави от корейско чили, корейска чили паста, мед, соев сос, оризово вино и чесън.

 

Независимо от това каква кухня предпочитаме , неоспорим факт е, че живеем във времена, в които можем да опитаме от всичко, което прави живота по-интересенен и...апетитен.

 

Вижте още:

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част I

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част II

Хапни го тук!






Свързано

Американското говеждо
Гурме17.02.2020
Американското говеждо

Вкус по PREMIUM стандарти

София Павлова София Павлова
Банички с кашкавал, сирене и захтар
Акценти05.02.2020
Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”
Акценти02.02.2020
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
В основното меню днес - мода
Акценти31.01.2020
В основното меню днес - мода

Гурме и стил – новото ни любимо съчетание.

София Павлова София Павлова
Катък с босилек, лимон и рикота
Акценти18.01.2020
Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България
Акценти11.12.2019
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България

Първият бутик на марката отвори врати в София.

София Павлова София Павлова
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара
Гурме05.01.2020
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян