Гурме21.09.2018

Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
+4 снимкиMichelin Guide за напреднали

„Едва ли щеше да има и един ресторант със звезда Michelin, ако трябваше да ги категоризираш ти. Винаги ще намериш недостатък…“ – упреква ме приятелка, след като връщам повяхнала салата към кухнята на заведение с претенции да е едно от добрите в града. Може би съм придирчива, но целта на нашата вечеря беше не просто да се нахраним, а да прекараме приятно времето си заедно. А за да стане това, не бива да се тревожим за уж дребни неща като салатата, приборите и дали сервитьорите са учтиви.

1

В последно време наблюдавам тези детайли с особено внимание, с което бързо си спечелих репутация на най-капризната сред приятелите ми. Често се случва заедно с покана за хапване навън да получавам и шеговити предупреждения от типа на: „Добре е да знаеш, че готвачът там няма две звезди Michelin“, „Приборите не са сребърни, но пък кухнята е превъзходна“, „Храната тук е много добра, само не знам

дали плейтингът ще ти хареса“.

Поводът за последното е действителната ми слабост към внимателното поднасяне – мога да прекарам часове в аранжиране на блюда и гледане на видеоуроци с различни техники. Искам трапезата, около която се събираме, да бъде съвършена, независимо дали е у дома или навън. Невинаги ми се получава и в такива моменти се утешавам с уверението, че е по-важно да е приготвено много любов.

Вижте също: Готварските книги на новото хилядолетие

При първия си опит за шоколадово суфле почти опустоших кухнята на приятелска двойка, която тъкмо се беше настанила в чисто новия си апартамент. Не само не ме изгониха от дома си, ами дори хапнаха с удоволствие яйчено-шоколадовата каша с особено неестетичен вид, която им поднесох на мястото на обещаното суфле.

2

Когато започнах да пиша този текст, се замислих кое е най-хубавото нещо, което съм опитвала, и как е било поднесено. Само че първо се сетих за най-лошото. Спомних си гостуването у семейството на близък за мен преди години човек. Домакинята се беше постарала: снежнобяла покривка, изящен порцелан и старинни сребърни прибори… липсваше обаче искреното желание да споделим този обяд. Може би точно заради това всяка хапка беше толкова безвкусна, че трудно се преглъщаше.

Вижте също: Стани от дивана и се размърдай!

Тогава разбрах колко прав е цитираният в началото Пол Прюдом, като казва, че за да ядеш добра храна, не се нуждаеш от сребърна вилица. Нужно е повече. Казват, че най-доброто нещо, което можеш да направиш за някого, е вкусна вечеря. Колкото до моята най-вкусна вечеря – тя беше подарък от Антонио, съдържател на малък и

непретенциозен ресторант в Рим,

собственост на фамилията му от поколения. Далеч от забележителностите и туристите, нашият домакин ни предложи не само най-ароматната, деликатна и автентична италианска храна, но и изключително топло посрещане. Покривката не беше безупречна, аранжирането беше незабележително, но гозбите и отношението компенсираха.

4

Още от същото: Пътешествие из тайните на римската кухня

Затова и Антонио има най-много звезди в моя личен пътеводител. Не са само 3, колкото е максималният брой, присъждан от инспекторите на Michelin. А и те оценяват само и единствено вкуса на храната, без значение от интериора, дизайна, посудата, обстановката в ресторанта. Аз съм дори още по-взискателна от тях, защото поставям и друг задължителен критерий, не по-малко важен от добрия вкус – добрата компания, без която не можеш да му се насладиш истински.

5

Michelin Guide за начинаещи

Едва ли двамата братя Мишлен са си представяли, че ще поставят основите на най-прочутия кулинарен гид, когато тръгват на път, за да развиват прохождащия тогава бизнес с автомобилни гуми. Двамата често отсядат на различни места и отбелязват със звездички в тефтерчетата си къде храната е вкусна, виното е добро, къде сервитьорите са учтиви и къде лъжат… Информацията се предава на следващия търговец, за може да се ориентира по-лесно, тръгвайки на път, а той от своя страна добавя нови места. Публикуван за първи път през 1900 г., The Michelin Guide все още e мерило за добрия вкус, буквално и преносно. Ето защо:

  • Оценяването се извърша само на базата на храната, която се сервира. Вкусът й се оценява от инспектори под прикритие.
  • Максималният брой звезди, който може да бъде присъден, е 3. В целия свят има малко над 20 такива заведения.
  • Ресторант за бързо хранене в Хонконг, чието най-скъпо ястие струва около 5 долара, също получи звезда Michelin.
  • Заради напрежението, под което са поставени той и екипът му, френският шеф-готвач Себастиен Брас се отказа от трите звезди, присъдени на ресторанта му през 2017 г.

Вижте също: Лъжичка за добро настроение

 

 

 

 

 

 

 


Свързано

Неповторимо изживяване на върха на София
Гурме21.03.2019
Неповторимо изживяване на върха на София

Никак не е лошо да започнеш деня си в най-големия президентски апартамент с панорамна гледка, капучино, кроасани и ръчно приготвени френски макарони – казваме го от опит.

Емилия Колева Емилия Колева
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Йоана Иванова Йоана Иванова
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова