Гурме21.09.2018

Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
+4 снимкиMichelin Guide за напреднали

„Едва ли щеше да има и един ресторант със звезда Michelin, ако трябваше да ги категоризираш ти. Винаги ще намериш недостатък…“ – упреква ме приятелка, след като връщам повяхнала салата към кухнята на заведение с претенции да е едно от добрите в града. Може би съм придирчива, но целта на нашата вечеря беше не просто да се нахраним, а да прекараме приятно времето си заедно. А за да стане това, не бива да се тревожим за уж дребни неща като салатата, приборите и дали сервитьорите са учтиви.

1

В последно време наблюдавам тези детайли с особено внимание, с което бързо си спечелих репутация на най-капризната сред приятелите ми. Често се случва заедно с покана за хапване навън да получавам и шеговити предупреждения от типа на: „Добре е да знаеш, че готвачът там няма две звезди Michelin“, „Приборите не са сребърни, но пък кухнята е превъзходна“, „Храната тук е много добра, само не знам

дали плейтингът ще ти хареса“.

Поводът за последното е действителната ми слабост към внимателното поднасяне – мога да прекарам часове в аранжиране на блюда и гледане на видеоуроци с различни техники. Искам трапезата, около която се събираме, да бъде съвършена, независимо дали е у дома или навън. Невинаги ми се получава и в такива моменти се утешавам с уверението, че е по-важно да е приготвено много любов.

Вижте също: Готварските книги на новото хилядолетие

При първия си опит за шоколадово суфле почти опустоших кухнята на приятелска двойка, която тъкмо се беше настанила в чисто новия си апартамент. Не само не ме изгониха от дома си, ами дори хапнаха с удоволствие яйчено-шоколадовата каша с особено неестетичен вид, която им поднесох на мястото на обещаното суфле.

2

Когато започнах да пиша този текст, се замислих кое е най-хубавото нещо, което съм опитвала, и как е било поднесено. Само че първо се сетих за най-лошото. Спомних си гостуването у семейството на близък за мен преди години човек. Домакинята се беше постарала: снежнобяла покривка, изящен порцелан и старинни сребърни прибори… липсваше обаче искреното желание да споделим този обяд. Може би точно заради това всяка хапка беше толкова безвкусна, че трудно се преглъщаше.

Вижте също: Стани от дивана и се размърдай!

Тогава разбрах колко прав е цитираният в началото Пол Прюдом, като казва, че за да ядеш добра храна, не се нуждаеш от сребърна вилица. Нужно е повече. Казват, че най-доброто нещо, което можеш да направиш за някого, е вкусна вечеря. Колкото до моята най-вкусна вечеря – тя беше подарък от Антонио, съдържател на малък и

непретенциозен ресторант в Рим,

собственост на фамилията му от поколения. Далеч от забележителностите и туристите, нашият домакин ни предложи не само най-ароматната, деликатна и автентична италианска храна, но и изключително топло посрещане. Покривката не беше безупречна, аранжирането беше незабележително, но гозбите и отношението компенсираха.

4

Още от същото: Пътешествие из тайните на римската кухня

Затова и Антонио има най-много звезди в моя личен пътеводител. Не са само 3, колкото е максималният брой, присъждан от инспекторите на Michelin. А и те оценяват само и единствено вкуса на храната, без значение от интериора, дизайна, посудата, обстановката в ресторанта. Аз съм дори още по-взискателна от тях, защото поставям и друг задължителен критерий, не по-малко важен от добрия вкус – добрата компания, без която не можеш да му се насладиш истински.

5

Michelin Guide за начинаещи

Едва ли двамата братя Мишлен са си представяли, че ще поставят основите на най-прочутия кулинарен гид, когато тръгват на път, за да развиват прохождащия тогава бизнес с автомобилни гуми. Двамата често отсядат на различни места и отбелязват със звездички в тефтерчетата си къде храната е вкусна, виното е добро, къде сервитьорите са учтиви и къде лъжат… Информацията се предава на следващия търговец, за може да се ориентира по-лесно, тръгвайки на път, а той от своя страна добавя нови места. Публикуван за първи път през 1900 г., The Michelin Guide все още e мерило за добрия вкус, буквално и преносно. Ето защо:

  • Оценяването се извърша само на базата на храната, която се сервира. Вкусът й се оценява от инспектори под прикритие.
  • Максималният брой звезди, който може да бъде присъден, е 3. В целия свят има малко над 20 такива заведения.
  • Ресторант за бързо хранене в Хонконг, чието най-скъпо ястие струва около 5 долара, също получи звезда Michelin.
  • Заради напрежението, под което са поставени той и екипът му, френският шеф-готвач Себастиен Брас се отказа от трите звезди, присъдени на ресторанта му през 2017 г.

Вижте също: Лъжичка за добро настроение

 

 

 

 

 

 

 


Свързано

Устойчивото развитие е въпрос на визия
Гурме20.08.2018
Устойчивото развитие е въпрос на визия

Баският ресторант Azurmendi го доказва с наградата Sustainable Restaurant 2018. 

Биляна Константинова Биляна Константинова
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Емилия Колева Емилия Колева
Времето е ценно, свободното време – безценно
Гурме23.07.2018
Времето е ценно, свободното време – безценно

За да го прекарате добре, няма рецепта, но опитайте с хубава храна

Евелин Цанева Евелин Цанева
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стогодишни майстори на времето
Гурме28.06.2018
Стогодишни майстори на времето

Един ден от онези, които ни се случват веднъж или два пъти в живота… ако имаме късмет.  Един ден в дестилерията на 100-годишния коняк Louis XIII

Пътешествие из тайните на римската кухня
Гурме04.07.2018
Пътешествие из тайните на римската кухня

Рецепта за четири забавни начина да се потопите в кулинарните традиции на Вечния град.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Стани от дивана и се размърдай!
Гурме08.08.2018
Стани от дивана и се размърдай!

20 мъдри мисли за живота, които Антъни Бурдейн ни завеща без задръжки

Само подводен ресторант не стига
Гурме21.05.2018
Само подводен ресторант не стига

След по-малко от година на Малдивите ще отвори врати и подводен хотелски апартамент

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел
Гурме21.03.2018
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел

Отсядането в него ще бъде своеобразно поклонничество, коментира един от собствениците му.

Биляна Константинова Биляна Константинова