+11 снимкиКакво коства на ресторант в центъра на София да празнува 1 година?

Гурме30.05.2019

Какво коства на ресторант в центъра на София да празнува 1 година?

Повечето заведения затварят, преди да навършат една година. Floret обаче не е повечето.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева

„Често ли ходите по такива събития?“

Замислям се за секунда, преди да отговоря. Въпросът идва от генералния мениджър на InterContinental Sofia, Анджело Зукала, с когото сме на една маса. Поводът е първата годишнина на ресторант Floret, който се намира на партера на хотела.

Оглеждам се в отбраните няколко десетки гости на този първи рожден ден, сред които и PREMIUM Lifestyle, разбира се, и си давам сметка, че не – не ходя често по такива събития.

Казвам му го и уточнявам: рядко местата, хората и дори ястията са толкова елегантни и същевременно впечатляващи. Често рождените дни на заведения са повод за безкраен празник (да ме прощава Хемингуей!), който обаче може да се окаже безкрайно… прекален в опита си да остави силно впечатление. Събеседникът ми кима, явно с разбиране, дошло от работата в хотелиерския бизнес в 6 държави.

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel

Затова на тази празнична вечеря ме спечелиха няколко пъти. Първо с обслужването – елегантно и същевременно ненатрапчиво. После с храната – авторска, местна, сезонна и така ароматна. А накрая с коктейлите… о, коктейлите.

Не е тайна, че обичам добрите напитки, и тук фаворитът бързо стана ясен:

авторският вариант на джин с тоник – с рози за РОЗкош -

е питие с притегателна сила, която оттук нататък ще ме кара всеки път, когато съм в периметъра на жълтите павета, да се насоча към Floret за чаша щастие след работа. Но ако трябва да съм честна, първото питие на вечерта също заслужава внимание: чаша за „Добре дошли“ с пенливо вино, фина доза сироп от бъз и ядливо цвете от хибискус, която беше ароматен избор за разчупване на ледовете.

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel коктейл

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel

И докато питието беше въпрос на личен избор на всеки гост, то празничната вечеря беше повод за споделени въздъхвания и „ммм“-вания от цялата маса.

Започнахме с микс от салати с прошуто и бурата, която ни отвори апетита.

Предястието под формата на

тапиока ризото с октопод, мастило от сепия и нори прах

беше изключително – дума, която внимавам да не употребявам често, за да не изгуби смисъла си. Ястие така ароматно, различно и същевременно свалящо шапка на оригинала (направен от ориз арборио вместо тапиока), че оставя дълъг спомен за себе си.

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel

Ягодово сорбе от истински ягоди за прочистване на небцето, а след него божествени телешки бузи с пюре от царевица, аспержи и бейби моркови.

Горните редове не целят да подразнят апетита на читателя, а да илюстрират един от редките примери у нас за успешно съчетание между сезонната, местна и световна кухня. Неслучайно главният готвач е българин – да, има стаж и в чужбина, но е решение на екипа на InterContinental Sofia да наблегне на българските съставки и вкусове, заради което

вече година Floret е посланик на нашата кухня сред гостите на хотела.

На по-заклетите почитатели на гастрономията ресторантът е познат с авторските си ястия и напитки, а наскоро въведе и уникален по рода си „а-ла-карт“ брънч – всяка събота и неделя между 10 и 15 ч. За кратката си история ресторантът дори е участвал и в Sofia Restaurant Week.

И така, какво коства на ресторант да празнува първата си годишнина?

Като се има предвид, че повечето заведения не успяват да се задържат и да отбележат дори и един рожден ден, факторите са много.

Разбира се, местоположението: фактът, че е в петзвезден хотел на жълтите павета е повече от добре дошъл.

Но опитът показва, че това не е достатъчно, затова бързо споменавам обслужването. Ако то не е на ниво, бавно или некомпетентно, и най-добрата кухня няма да може да компенсира. Затова сред жителите на София има и хора с луксозни карти в портфейлите си:

лоялната програма VIP Exclusive Card,

с която Floret благодари на редовните си гости.

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel

Да, храната – задължително е да е с качествени съставки, а когато носи характера на мястото, където се намира, това се забелязва и придава разпознаваемост.

Винената листа не може да остане на заден план: тук вината са предимно български от бутикови изби, с някои забележителни френски и италиански изключения. Тук бих ви препоръчала да се запознаете с дамата, която е основен сомелиер на Floret, казва се Христина и бих се върнала в заведението дори и само заради знанията й и усмивката, с която отговаряше на всякакви мои въпроси.

И още: да знаеш кой си на пазара, без излишни претенции – това се изисква от заведение, което иска да е истински успешно. Обраност и едновременно елегантност в малките неща… в музиката, която чуват гостите дори! Китари, контрабас, а за фон – роял.

Това коства на едно заведение да празнува рожден ден в центъра на европейска столица. Първият от много.

Ресторант храна заведение Floret Intercontinental hotel


Свързано

Повест за два битера
Гурме11.04.2019
Повест за два битера

... и за трима германци. Преди два века един от тях създава легендарна рецепта, смятана после за завинаги изгубена, а днес чрез обратно инженерство двама други я възраждат  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Неповторимо изживяване на върха на София
Гурме21.03.2019
Неповторимо изживяване на върха на София

Никак не е лошо да започнеш деня си в най-големия президентски апартамент с панорамна гледка, капучино, кроасани и ръчно приготвени френски макарони – казваме го от опит.

Емилия Колева Емилия Колева
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Всъщност… какво значи PREMIUM?
Акценти22.02.2019
Всъщност… какво значи PREMIUM?

Хората питат, а ние отговаряме

Йоана Иванова Йоана Иванова
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева