Гурме14.11.2019

Глътка съвършенство – шампанско Deutz

Запознайте се с Етиен Дефосе и удоволствието да празнуваме всеки ден

София Павлова София Павлова
+3 снимкиГлътка съвършенство – шампанско Deutz

Днес Ви срещаме с един от най-обаятелните персонажи от света на високите класове шампанско – Етиен Дефосе, мениджър продажби на Deutz – питие, чийто безупречен вкус остана с мен дълго след края на интервюто. Срещаме се в ресторант Este, където господин Дефосе пристига с Лилия Недева, официален вносител на шампанско Deutz за България.

Господин Дефосе, както знаем Deutz е еталон за безупречно качество и е сред водещите членове на Асоциацията на големите марки на Шампан (Grandes Marques de Champagne). Бихте ли ни разказали кои са качествата, които отличават шампанска къща Deutz от останалите производители?

Един от най-важните фактори, отличаващи Deutz, е безспорно неговата автентичност. Марката е основана още през 1838 г. в градчето Ай – сърцето на историческа област Шампан, където до ден днешен се намира винарна Deutz. Всяка наша бутилка съдържа историята на къщата, нейния дух, който съхраняваме през всички тези години. Deutz е и една от малкото винарни, използващи гроздовия сок само от първото пресоване, така нареченото първо кюве, което е с най-високо качество.

Селекцията на гроздето и прецизността на бленда са също сред ключовите компоненти за постигане на отлично качество. Дългото отлежаване на нашето шампанско е друго основно предимство. Стандартният минимум за отлежаване на младо шампанско е 15 месеца, а нашето Deutz Classic (NV) отлежава 3 години.

Неподражаемият стил на Deutz се крие в комбинацията на всички тези фактори, които заедно създават богатата палитра, съдържаща се във всяка чаша Deutz.

Портфолиото на Deutz включва 8 основни вида шампанско. Бихте ли споделили кой е Вашият фаворит сред тях и защо?

Съвсем откровено ще кажа, че аз се гордея еднакво с всички тях. Всеки вид се отличава от останалите и когато ги дегустираме, откриваме, че Deutz олицетворява 8 индивидуални вкуса – всички израз на шампанското. Ето сега, пред нас, във Вашата чаша Deutz Classic, откриваме перфектното съчетание на равни пропорции шардоне, пино ноар и мюние. Баланс, който създава копринен вкус, комплексност и усещане за свеж финес. Разбира се много висок пост заема Amour de Deutz Vintage – гранд кюве от една-единствена реколта, изцяло направена от шардоне, която отлежава над 7 години. Мисля, че за това гранд кюве няма по-подходяща дума от Amour!

Какъв е процесът на производство на шампанско, когато годишната реколта не е добра?

Важен въпрос. Един от начините за застраховане, в случай на лоша година, е запазването на количество вино от първоначалната партида на реколтата – така наречената резерва. Deutz използва голямо количество резерва - около 40%, но не само в случаите на лоша реколта, което допринася за дълбочината и богатството на крайния вкус. Контролираното качество на реколтите, човешкият фактор, усетът към детайла и прецизността на процеса създават разликата между нас и всички останали производители в бранша.

Господин Дефосе, тъй като сме много любопитни да чуем някоя забавна история от света на шампанското, а г-жа Лилия Недева ни спомена нещо за два основни типа консуматори на шампанско… Бихте ли ни разказали кои са те?

Лилия, много се радвам, че тази история те е впечатлила! Един ден трябваше да обучавам персонала на хотел във Франция за спецификите на Deutz и след презентацията едно от момчетата ме попита следното: „Сър, как бих могъл да препоръчам шампанско Deutz на джентълмен, който би искал да поръча друг, всеизвестен бранд шампанско?“ Фантастичен въпрос! Отговорих следното: „Съществуват два типа консуматори на шампанско – тези, които пият шампанско заради името на етикета и тези, които пият шампанско заради виното.“ Разпознаването е лесно, обикновено първият тип e в компанията на красива дама, която би искал да впечатли на момента, без да се вълнува особено от селекцията във винената листа. Вторият тип обаче е ценител на виното, той ще отдели достатъчно време на винената листа и ще прецени селекцията. Бих казал, че Deutz е шампанско за тези, които го пият заради виното, но гарантирам, че и хората от първата категория ще останат приятно изненадани, ако дадат шанс на Deutz!

Какво предстои на шампанска къща Deutz? Много се надяваме да споделите с нас някоя вълнуваща новина.

Определено предстоят интересни неща в света на Deutz. Наскоро станахме част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Също така виненият туризъм в региона се развива с бързи темпове и ние виждаме голям интерес у все повече хора да се запознаят с историята и с процеса на създаване на шампанското. Засега фокусът остава постигането на безупречно качество на продукта всеки път, но в един момент допускаме възможността да отворим винарната за широките публики, което със сигурност ще допринесе за популяризирането на Deutz и неговото послание. В момента Deutz е добре познат бранд в света на професионалистите – сред сомелиери, ценители, шеф-готвачи, специализирани винени магазини. Би било прекрасно да отворим вратите си за широката общественост, защото по този начин все повече хора ще имат възможността да се докоснат до изкуството, което стои зад приготвянето на перфектната бутилка шампанско.

 

Шампанско Deutz можете да поръчате тук.


Свързано

Банички с кашкавал, сирене и захтар
Акценти05.02.2020
Банички с кашкавал, сирене и захтар

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”
Акценти02.02.2020
Закуска с кисело мляко и чиа “Неаполитано”

Поредица с вкусни идеи.

Андреа Маронян
В основното меню днес - мода
Акценти31.01.2020
В основното меню днес - мода

Гурме и стил – новото ни любимо съчетание.

София Павлова София Павлова
Катък с босилек, лимон и рикота
Акценти18.01.2020
Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България
Акценти11.12.2019
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България

Първият бутик на марката отвори врати в София.

София Павлова София Павлова
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара
Гурме05.01.2020
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян