Гурме17.02.2020

Американското говеждо

Вкус по PREMIUM стандарти

София Павлова София Павлова
+4 снимкиАмериканското говеждо

Въпреки увеличаваща се веган вълна в последно време, месоядните все още са мнозинство. Именно за тях е и тази статия, посветена на първокласното американско говеждо. На 10 февруари посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Херо Мустафа даде гурме старт на седмицата заедно със световния посланик на американското говеждо месо шеф Джон Кадю, в магазин „МЕТРО“. Шеф Кадю направи кулинарна презентация и демонстрира различни практики в транжирането и приготвянето на говеждо месо. Търговската верига започва първа в България внос на американско говеждо по специална програма, финансирана от Федерацията на американските производители и износители на говеждо месо.

Photo credit: Metro

Ето и няколко рецепти от майстор-готвач Джон Кадю, които гарантират великолепно кулинарно преживяване. И един ключов съвет - трябва винаги да помним, че рязането е най-важно – то трябва да става напречно на мускулните влакна, за да имаме крехко и сочно месо.

Първата рецепта, която ви представяме е от бол тип, това е горната част на бута на животното и е особено крехка пържола, особено9 когато се маринова за по-дълго време.

Бол тип с броколи

Photo credit: wallacefarms.com

Продукти:

  • 500 г бол тип – нарязан на тънки ивици
  • 3 скилидки чесън, накълцан
  • ½ с.л. джинджифил, настърган
  • ½ с.л. галангал
  • 2 с.л. сусамово олио
  • 80 мл ниско-натриев соев сос
  • 55 г кафява захар
  • 85 г мед
  • 100 мл говежди бульон
  • 700 г глава броколи
  • 2 с.л. царевично нишесте
  • Няколко капки сладка соя
  • 100 г калифорнийски бадеми – печени, филирани
  • Печен сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. В намаслен чугунен тиган на силен огън запечете стека до готовност. Извадете от тигана.
  2. Добавете в тигана още малко олио, след което сложете чесъна и джинджифила. Сотирайте, докато омекнат.
  3. Добавете сусамовото олио, 2/3 от соевия сос, кафявата захар, меда и говеждия бульон. Бъркайте, докато съставките се смесят добре.
  4. Добавете броколите.
  5. В отделна купа смесете царевичното нишесте с 1/3 от соевия сос. Добавете към сместа с броколите. Доведете до кипване, докато сосът се сгъсти.
  6. Върнете говеждото обратно в соса и сервирайте с филирани бадеми и поръсете със сусам.

Втората рецепта е за фланк стек – крехко говеждо месо от коремната част на животното. Шеф-готвач Кадю припомня, че най-добрият начин да се готви фланк е на силен огън от средно недопечено до средно готово, но не повече. В противен случай стекът ще стане сух и жилав.

 

Фланк стек със сос чимичури

Photo credit: Roundhere44 from Pixabay

Съставки:

  • 1 връзка магданоз
  • 8 скилидки чесън, ситно накълцан
  • 200 мл зехтин
  • 50 мл червен винен оцет
  • 1 лимон (сок и кора)
  • 20 г червен лук на кубчета
  • 5 г червено чили на люспи
  • Сол и пипер

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете всички съставки и ги смесете. На едро и по селски.
  2. Мариновайте месото за 24 часа.
  3. Отстранете излишната марината.
  4. Сгответе на силен огън. Важен е не толкова начинът на приготвяне, колкото температурата.
  5. Щом свалите от огъня, сложете месото на дъска и поръсете с марината.

Последната рецепта, разбира се, е за съвършения бургер. Той идва от плешката (Chuck) на животното.

 

Бургер

Photo credit: Alem Sanchez from Pexels 

Месо:

  • 1 кг врат

Продукти за соса:

  • 8 г сос уорчестър
  • 18 г соев сос
  • 8 г рибен сос

Начин на приготвяне:

  1. Уверете се, че месото е на кубчета и е висококачествено мраморирано американско говеждо.
  2. Изстудете почти до замразяване.
  3. Смелете на 8 мм в месомелачка.
  4. Добавете от соса.
  5. Разбъркайте месото внимателно и отново смелете, този път на 4 мм.
  6. Оформете на кюфтета по 224 г и охладете преди готвене.

За да можем да наречем един бургер „съвършен“, е необходимо да обърнем специално внимание и на питката за него. Ето и една рецепта от шеф-готвач Кадю:

Питка за бургер от тесто кадушка (10-12 питки)

Съставки:

  • 925 г бяло брашно
  • 75 г картофено брашно
  • 40 г прясна мая
  • 30 г сол
  • 75 г захар
  • 75 г неподсолено масло
  • 2 бр. яйца
  • 1 бр. жълтък
  • 150 г суроватка
  • 145 г мляко
  • 180 г хладка вода

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички сухи съставки.
  2. Сложете маята в топла вода.
  3. Прибавете хладка вода към маята.
  4. Комбинирайте всички течни съставки.
  5. Бавно сипете в миксера, заедно с брашното до пълно смесване.
  6. Бавно прибавете омекналото масло.
  7. Месете, докато се оформи прозорец.
  8. Разделете на топки от по 75 г, оформете и оставете да втасват.
  9. Размесете отново и оставете да втаса до достигане на големината на питка.
  10. Намажете с яйчен жълтък и сусам.
  11. Печете на 180 градуса за 12-14 мин.

Завършваме с три полезни съвета от световния посланик на американското месо:

  • Избирайте правилния стек за правилната задача.
  • Обръщайте отново и отново стековете и бургерите.
  • Уважавайте храната и я гответе с любов!

 

Вижте още:

Резервацията - невъзможна!

Най-добрите готвачи в света и техните емблематични ястия - част III

Вкусни ли са най-скъпите подправки на света?

 

 






Свързано

Катък с босилек, лимон и рикота
Акценти18.01.2020
Катък с босилек, лимон и рикота

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад
Акценти11.01.2020
Сладкиш със зелен чай, малини и бял шоколад

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Андреа Маронян
Sweet child O'Wine
Акценти28.12.2019
Sweet child O'Wine

География и климат, химия, кулинария, лингвистика, изкуство, политика, право, история, анатомия, културология - всички те присъстват в чашата на празничната ви трапеза.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България
Акценти11.12.2019
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България

Първият бутик на марката отвори врати в София.

София Павлова София Павлова
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара
Гурме05.01.2020
Рецепта за трюфели със сирене, кашкавал и извара

Поредица с вкусни идеи за снежните дни и вечери.

Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква
Акценти04.12.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - цедено мляко с печена тиква

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица
Гурме29.11.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - кашкавалки "Рукатка" с чубрица

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"
Акценти24.11.2019
Есенни рецепти с био кисело мляко и сирене - Scones "Рукатка"

Поредица с вкусни идеи за приятните есенните дни.

Андреа Маронян
Глътка съвършенство – шампанско Deutz
Гурме14.11.2019
Глътка съвършенство – шампанско Deutz

Запознайте се с Етиен Дефосе и удоволствието да празнуваме всеки ден

София Павлова София Павлова