Гурме20.08.2018

Устойчивото развитие е въпрос на визия

Баският ресторант Azurmendi го доказва с наградата Sustainable Restaurant 2018. 

Биляна Константинова Биляна Константинова

Баският ресторант Azurmendi (Ларабетцу, Испания) е тазгодишният носител на наградата Sustainable Restaurant. Призът се връчва от електронното издание The Wolrd’s 50 Best Restaurants и отличава онези заведения по света, които със своята дейност допринасят и за устойчивото развитие на нашата планета.   

2

„Когато Azurmendi спечели за първи път през 2014 г., изглеждаше, че ресторантът вече прави всичко необходимо, за да се грижи за доброто на планетата и за просперитета на местната общност. Но за четири години нивото на устойчивост на ресторанта се повиши от 84 на 93% и главният готвач Енеко Аткса доказа, че в търсенето на устойчиво бъдеще няма граници, които да не могат да бъдат преминати“, коментират от The Wolrd’s 50 Best Restaurants.

3

Менюто на Azurmendi е едно от доказателствата за това. През последните години то се променя непрекъснато и в момента включва 75% зеленчуци, които са произведени в региона и произходът им може да бъде проследен до семето. Шеф Аткса планира ястията месеци предварително с помощта на местните селскостопански производители, като се съобразява със сезонната продукция. Резултатът от това е свежа и ароматна храна, която отразява в пълнота традициите на баската кухня за всеки месец от годината.

4

Рецептите ползват и по-малко популярни продукти като свински опашки например, а морските дарове се доставят от местни сертифицирани рибари. С това заведението допринася и за устойчивото ползване на водните богатства на планетата.

5

Ресторантът работи и с местните агро изследователски центрове за връщането в производство на сортове, които са на път да изчезнат – като местния сорт домати „Герника“ например.

1

За финал е самата конструкция на Azurmendi. Той разполага със соларни панели и геотермална система, която поддържа необходимата топлина през зимата и приятни за гостите температури през лятото. Изградена е мрежа за събиране на дъждовната вода, която се използва за миене и напояване на растителността. На покрива има зеленчукова градина и парник. Наоколо са посадени 800 дървета, за да се компенсират отделяните въглеродни емисии. Ресторантът е проектиран да функционира така, че реално да не изхвърля никакви отпадъци. Продуктите се доставят всеки ден в точни количества, съобразени с предварителните резервации, а това, което остане, се раздава на персонала.  






Свързано

Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева