Гурме24.11.2017

Три месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа

Той се намира близо до селцето Боли на южното норвежко крайбрежие.

Биляна Константинова
+3 снимкиТри месеца до откриването на първия подводен ресторант в Европа

Ресторантите, които предлагат морска храна, обикновено поставят огромен аквариум в центъра на главното си помещение. Новостроящ се ресторант в Норвегия ще направи точно обратното – ще се „постави“ в морето. Името му е Under („Под“), намира се близо до селцето Боли на южното норвежко крайбрежие и всъщност ще бъде първият подводен ресторант в Европа. Официалното откриване е предвидено за февруари догодина.  

1

Входът е на брега и постепенно се продължава надолу, за да се стигне до основната зала, която е разположена изцяло във водата. 

„Това е много повече от аквариум. Структурата ще стане част от морския свят, защото ще бъде разположена директно върху дъното, на 5 м дълбочина“, казват от фирмата, която е проектирала ресторанта.

2

Той ще бъде на три нива. Първото представлява своеобразно преддверие, където гостите могат да оставят връхните си дрехи. Едно ниво надолу ги очаква бар за шампанско, издържан в меки цветове, които напомнят пясък, скали и черупките на миди. Масите са разположени на най-долното ниво, което се отличава с приглушена светлина и изцяло морски багри – синьо, зелено и всичките им нюанси. Там е предвиден и панорамен прозорец, от който се вижда животът на морското дъно.   

3

Капацитетът на Under е между 80 и 100 души.

За да устои на вълните на Северно море, бетонните стени на ресторанта са дебели 1 м. Отвън цялата конструкция наподобява огромен транспортен контейнер и ще служи и като изкуствен риф. Повърхността е груба, за да се превърне с времето в гостоприемен дом за мидите. 






Свързано

Само подводен ресторант не стига
Гурме21.05.2018
Само подводен ресторант не стига

След по-малко от година на Малдивите ще отвори врати и подводен хотелски апартамент

Биляна Константинова
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел
Гурме21.03.2018
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел

Отсядането в него ще бъде своеобразно поклонничество, коментира един от собствениците му.

Биляна Константинова
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?
Гурме16.03.2018
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?

Вкусът на златото и диамантите има висока цена.

Биляна Константинова
Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.

Готварските книги на новото хилядолетие
Гурме15.02.2018
Готварските книги на новото хилядолетие

Не само кулинарията търпи трансформации. Писането за храна също.

Ново място: L'avenue 3
Гурме19.02.2018
Ново място: L'avenue 3

Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra
Гурме20.12.2017
Коледни и новогодишни изкушения от Mumm, Absolut Elyx и Chivas Extra

Или как да зарадвате своите близки и бизнес партньори.

Антония Стоилова
CORAVIN
Гурме14.12.2017
CORAVIN

Най-добрият приятел на виното.

Cognac de Luze: перлата в короната на коняка
Гурме28.11.2017
Cognac de Luze: перлата в короната на коняка

Никола Неделчев