Гурме18.02.2019

Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
+1 снимкиТайната съставка на звездите

Живеем в ерата на супер храните – всяка година излиза нещо ново, за което се твърди, че ще ви направи още по-красиви и здрави.  Ако преди няколко години това беше алое вера, то тази година все повече хора търсят спасение в кокосовото масло.

То се използва се от хиляди години, но тази година предизвика революция като супер съставка, която помага за по-добро здраве.

Твърди се, че актрисата Анджелина Джоли взима по една супена лъжичка със закуската си почти всяка сутрин, а моделът Миранда Кер не само го добавя към салати и шейкове, но и го използва за готвене, както и като стъпка в грижата за кожата.

Според зъболекарите, кокосовото масло може да бъде помощник срещу образуването на плака, което намалява риска от гингивит.

Кокосовото масло съдържа 50% лауринова киселина и има антимикробни и противовъзпалителни свойства. Знаменитости като Гуинет Палтроу изплакват зъбите си с него, за да ги поддържат  бели и здрави.  

Наричат го ​​„храната на бъдещето“  заради многобройните му ползи за здравето:

Диабет
Кокосовото масло помага за контролиране на кръвната захар и подобрява секрецията на инсулин. То също така подпомага ефективното използване на кръвната захар, като по този начин предотвратява риска от диабет.
Предпазва от инфекции и сърдечни проблеми
Благодарение на съдържанието на капринова, каприлова и полифенолна киселина има антивирусни и антимикробни свойства. Бори се и с бактерията, която причинява гастрит, язви и рак на стомаха.  Понижава холестерола и намалява риска от до сърдечносъдови заболявания.

Дава енергия
Спортистите го използват, когато искат да повишат своята издръжливост и да получат достатъчно енергия. Причината е, че то съдържа по-малко калории от другите други масла и те бързо се изразходват без да се натрупват мазнини в сърцето и артериите.
Грижа за косата
Кокосовото масло подпомага естествения растеж на косата и й придава страхотен блясък, като осигурява необходимите протеини, нужни за подхранване.

Грижа за кожата
За разлика от минералните масла, които имат много нежелани странични ефекти върху кожата, при кокосовото масло риска от неприятни реакции е минимален. Освен, че подхранва кожата, то помага и за лечението на редица кожни проблеми.

Вижте още: Гастрономическото съкровище на България






От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова