Гурме05.11.2018

Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
+2 снимкиПравила за храната, които всеки трябва да прочете

Макар чревоугодничеството да е спрягано за грях, насладата от вкусната храна е сред удоволствията, около които се оформя всекидневието ни. Има поводи обаче да мислим и за отговорността, свързана с храната. Намираме се пред екологична криза и належащият световен въпрос е какви действия за предприемем, за да ограничим отпадъците, които произвеждаме всекидневно. Всяка година сме отговорни за

изхвърлянето на над 1,6 млрд. тона храна.

И ако за големите компании вече съществуват и се приемат нови ограничения, то ние, крайните потребители, трябва да разчитаме единствено на собствената си съвест. Всеки път, когато се наложи да изхвърлим храна, ни обзема вина… но когато сме пред огромните щандове в магазина, през ума ни препускат мисли само за сложни и вкусни ястия, изискващи дълъг списък с продукти. Тогава забравяме за реалността: всъщност не се нуждаем от толкова големи количества и сроковете на годност изтичат бързо, а времето, което прекарваме в кухнята, е ограничено. Само след няколко дни узрелите и вкусни праскови ще презреят и ще се запознаят с дъното на кофата за боклук, където ще изгният.

След всяко посещение на магазина се прибираме с няколко тежки торби, започваме да разопаковаме и подреждаме покупките, приготвяме вкусен обяд или вечеря, а съдбата на  всичко останало е да отлежава в шкафа или в хладилника. После отиваме на работа, с колегите се уговаряме за вечеря навън, обажда ни се приятелка, която ни кани на гости, или се прибираме твърде изморени и поръчваме пица,

докато часовникът тиктака за всички храни

които сме мислили да сготвим. Преди да се усетим пълним, кофата за боклук с храна, предназначена за нас, храна, за която милиони по света мечтаят.

Наскоро в Kickstarter се появи този смарт продукт за вакуумиране на храни, който едновременно запазва дължината на живота на храната, служи за везна, знае какво имате в хладилника и предварително ви напомня, преди да изтече срокът на годност на вакуумираните вкуснотии.

 

3 съвета за по-качествена храна:

  • Един от лесните начини да не се затрупваме с излишни хранителни продукти е да пазаруваме по списък, за да не се нахвърляме на неща, които ще свършат на сметището.
  • Освен че разпределя разходите във времето, по-честото посещение на магазините за сметка на по-малкото закупено количество ни гарантира едновременно по-пресни продукти и по-малко отпадък впоследствие.
  • Помага и да си припомняме по-прости, но също толкова вкусни и питателни ястия, които знаем от по-старите поколения. Винаги съм с изумявала на умението на баба ми да сготви вечеря за цялото семейство само с три продукта – питка, варени картофи с масло, миш-маш, качамак, печени чушки с яйце, сирене по шопски…                                                                                                                                     

Разберете защо градусът има значение ТУК.

Отпадъците не са само развалената храна, но и безкрайните опаковки. Свикнали сме с тях и са удобни, но пластмасата причинява необратими последствия върху планетата. В последните месеци активно започнаха кампании срещу огромните количества боклук.

Ето какво можем ние да направим, за да произвеждаме по-малко боклук:

  • Носете със себе си чаша за многократна употреба и помолете веригата за кафе да направи латето ви в нея вместо в картонена, така спестяватеи отсечените дървета, и пластмасовото капаче върху чашата.
  • Пазарувайте с платнени торби за многократна употреба вместо всеки път да купувате пластмасови.
  • Носете собствени кутии при покупка на храна за вкъщи, някои заведения дори правят отстъпка в такива случаи.
  • Ако купувате плодове и зеленчуци от супермаркета, не опаковайте всеки отделен вид плод или зеленчук в собствена пластмасова торбичка, защото тези, които дават в магазините, са от много тънка пластмаса, която не подлежи на рециклиране. Резултатът от едничката глава лук ще лежи завинаги в природата – вместо това си носете кутии/опаковки от вкъщи, които после да ползвате.
  • Ползвате фолио за свежо съхранение, за да опаковате остатъците от вечерята в хладилника, нали? И то не може да бъде рециклирано. Вместо него можете да си купите „фолио“ от восък, което освен че е безкрайно по-екосъобразно, се мие лесно, може да се разпъне и да пасне на различни размери кутия и не задържа миризми.
  • Когато си поръчвате напитка, предварително отказвайте да ви слагат сламка. Ако държите да ги употребявате вкъщи, си купете комплект метални, които ще ви служат дълги години, без да замърсявате излишно.

И не на последно място – събирайте и изхвърляйте боклука си разделно.

Всички тези прости неща помагат на планетата, а ние не трябва да забравяме, че поне засега, е единственият ни дом.

Вижте още: Тайните на римската кухня


Свързано

Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...