+4 снимкиОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Гурме01.02.2019

ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева

Този ресторант не е за всеки, мисля си. Носят ми мъничка стъклена чинийка, едва ли повече от 6-7 см в диаметър, върху която сервитьорът капва с пипета няколко капки прозрачна течност. „Аромат на чубрица, той допълва преживяването от ястието, което предстои да ви сервираме.“

Сега. Част от мен, признавам, се подсмихна на това изречение. По-директните от вас направо ще възкликнат „Глупости!“, докато любопитните на тема храна ще се сдържат до коментар за самоцелността на такъв тип изпълнение.

Вижте и: Гурме обиколка из България - част I

Не е първото ми идване в ресторанта, но със сигурност е най-запомнящото се. Поводът е поканата, която получи медията ни около проекта „Единение“, насочен към по-тясна връзка между заведението и малките производители на храна в различни региони на страната.

Менюто се оказва 7-степенно и без да изброявам всичко, ще отбележа, че е богато: две български вина от бутикови изби, червеното от които беше изключително, няколко авторски коктейла, още едно десертно вино влезе в ролята на дижестив. Храната пък включваше разядка, предястия,

„изтрещяла“ – по думите на управителя – капама,

интерпретация на ошав и попара за десерт.

Капама в нова интерпретация с "чипс" от зелева сарма

По личната ми петобална система най-ниската оценка за ястие беше 3: добро, но незабележително. В тази категория попадна едно от предястията (т.нар. „пържени картофи от друга планета“, т.е. лилав картоф, козе сирене, девесил, самардала) и гореспоменатият ошав. Картофът беше версия на пържени картофки с бира, заради което съпътстващото питие беше коктейлът "Космически айляк" - хубава хрумка да се смесят френски билков ликьор и българска IPA (Indian Pale Ale). Не съм вярвала, че бира ще отива добре  в коктейл, но сложите ли и лимонена трева, свежият аромат надделява.

Още по темата: Зелено сирене, деликатесът на България

Две ястия записах в тефтера си с 4- много вкусни, със собствен характер, които с удоволствие бих повторила: Лунна разядка, т.е. лунен боб от Куртово Конаре, грилован праз "Български гигант" и маринован Реселешки лук, и Капанска салата, която също е на основа печен лук. Виж, питието към тях, авторска версия с текила на Блъди Мери, заслужава 5 звезди.

салата Космос

Капанска салата

5 звезди не давам често – ястието трябва да е изключително, да е вкусно, но и оригинално, да може

да бъде своеобразен посланик на заведението и готвача,

да е хармонично. Неочаквано и за мен самата, толкова звезди взеха 3 от ястията: парадоксално, сред тях беше нещо съвсем обикновено: хлебче от квас с тънко нарязана сланина (а уж не обичах сланина!) и чесново масло и червен пипер. Също в тази категория слагам основното за вечерта - изтрещялата капама, чиято телешка опашка буквално ме доведе до спонтанно „Мммм!“.  Третото отличително ястие беше попарата за десерт. Попарата беше жестока.

Най-голямото предимство на мястото е, че си

поставят за цел да ангажират повече сетива:

ще ви донесат аромат от нещо, което допълва ястието ви, ще ви препоръчат авторски коктейл, който подхожда, ще ви подканят да усетите текстурата на храната...

Такъв пържен картоф виждали ли сте?

Ресторантът не е за всеки по много причини. Първо и най-очевидно: скъп е. За да се нахраните,

на човек ще платите минимум 50 лв.

Второ: насочен е към една особена демография – с възможности, с любопитство към храната, а и склонни към авантюризъм клиенти. И трето: никога не са и търсили да се харесат на всички. Усеща се: тук новобогаташи с ланци и екстеншъни няма да се чувстват у дома.

Ако те спечелят като клиент, ще те спечелят с обслужването и отношението преди да го направят с храната. И да не ви хареса всичко – а това е нормално, ще оцените, че са приятелски настроени и към гостите, и към храната. Качество преди количество. И докато

други заведения показно карат клиента да се чувства глупаво,

че не знае какво значи „лиофилизиран заек“, например, тук с ентусиазъм обясняват какъв е процесът и как той се ползва и за приготвяне на космическа храна. Да, менюто пак съдържа непознати думи, но някак усещането не е, че го правят, за да се покажат. Същото като дали ще носиш бански на плажа или на улицата – въпрос на контекст.

Прочетете и правилата за храната, които всеки трябва да знае

Като цяло заведението си струва да бъде посетено от всеки, на когото любопитството около храната и напитките не е чуждо. Можете да надникнете в кухнята през големия прозорец и да видите някои от причудливите процеси на обработка. Не ги щадете – питайте кое какво е в менюто. Почти сигурно е, че в някаква част от престоя ви ще възкликнете „Това пък сега какво е?“. Но това е нормално. Все пак сте в Космоса, там важат други правила.






От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова