Гурме12.10.2017

Изяж Италия!

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня.

Биляна Константинова

Огромен тематичен парк, посветен на италианската кухня, отваря врати през ноември в Болоня и призивът "Изяж Италия!" е съвсем сериозен.
Близо 40 ресторанта, огромен пазар с традиционна фермерска продукция и огромно разнообразие от "мултимедийни изживявания" – всичко това превръща Eataly World в следващата топ дестинация за всички почитатели на вкусната храна, които имат (или пък нямат) път през областта Емилия-Романя.   
Новото място за пътешествие из италианската кулинария ще бъде открито на 15 ноември и в първия ден, разбира се, входът е освободен. Иначе, правилата са прости – плащаш входен билет и се изстрелваш в космоса.

2
Eataly World няма да е просто място за ядене. Фокусът е върху целия процес – от посяването на семената, през отглеждането на растенията и животните, до прибирането на реколтата, обработката на продуктите и приготвянето на храната. По-голямата част от площта на парка е посветена на ферми и фабрики, които могат да бъдат реално посетени и където човек може да види с очите си как например се произвежда пармезан, как се пресов зехтин и т.н.  

1
"Всеки макарон в чинията има своя история – фермерите произвеждат зърното, в мелниците то се прави на брашно, от него се прави тесто и се оформят различните видове паста, която се залива със сос според сезона, преди да застане на масата пред вас", казват инициаторите на идеята за Eataly World. Същото важи и за сиренето. Затова тук човек може да гледа с часове как се прави паста на ръка и да избере – или да си купи и да си я приготви сам, или да я остави в ръцете на майстор готвачите и след това да й се наслади. Може да проследи и целия процес на производство на сирене – от обработването на млякото до зреенето.

4
От Eataly World можете да си купите истинско гуанчиале, различни видове сирене, домати и каквото друго се сетите за автентично италианско ястие, както и да опитате на място в някое от многобройните традиционни за страната заведения – от непретенциозни тратории до лъскави ресторанти.  
Пазарът е с внушителни размери и ще предлага пресни плодове, зеленчуци, подправки и тестени изделия. 

5
Важен акцент, който създателите на парка изтъкват, е, че Eataly World е създаден с мисъл за опазването на природата и ще се захранва от 44 000 слънчеви панела. Освен това ще осигурява работа на 3000 души и по всичко личи, че е най-мащабният подобен проект в света.  

6

 






Свързано

Стогодишни майстори на времето
Гурме28.06.2018
Стогодишни майстори на времето

Един ден от онези, които ни се случват веднъж или два пъти в живота… ако имаме късмет.  Един ден в дестилерията на 100-годишния коняк Louis XIII

Андреа Пунчева
Пътешествие из тайните на римската кухня
Гурме04.07.2018
Пътешествие из тайните на римската кухня

Рецепта за четири забавни начина да се потопите в кулинарните традиции на Вечния град.

Биляна Константинова
Стани от дивана и се размърдай!
Гурме08.08.2018
Стани от дивана и се размърдай!

20 мъдри мисли за живота, които Антъни Бурдейн ни завеща без задръжки

Само подводен ресторант не стига
Гурме21.05.2018
Само подводен ресторант не стига

След по-малко от година на Малдивите ще отвори врати и подводен хотелски апартамент

Биляна Константинова
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел
Гурме21.03.2018
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел

Отсядането в него ще бъде своеобразно поклонничество, коментира един от собствениците му.

Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?
Гурме16.03.2018
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?

Вкусът на златото и диамантите има висока цена.

Биляна Константинова
Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.

Готварските книги на новото хилядолетие
Гурме15.02.2018
Готварските книги на новото хилядолетие

Не само кулинарията търпи трансформации. Писането за храна също.

Биляна Константинова
Ново място: L'avenue 3
Гурме19.02.2018
Ново място: L'avenue 3