Гурме21.02.2019

Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+1 снимкиЗащо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Попадате на много хубав бар или ресторант, концепцията му е оригинална, обслужването е топло и същевременно не е фамилиарно, сервитьорите се усмихват и ви препоръчват какво е най-вкусно, а щом се оглеждате, виждате и останалите посетители – изглеждат като хора от едно тесто с вас, умни, интересни…

Идилията е пълна и сте готови да водите всичките си приятели там. Така хем ще имате извинение да отидете пак, хем ще им отворите очите и ще си затвърдите репутацията на онзи приятел, който разбира от заведения и винаги знае къде да ходи.

Изкушението е голямо, но не си струва.

В единия случай ще си прекарате чудесно там и вече това ще е „вашето“ общо място. Докато един ден не чуете това:

„Заведохме онзи ден едни приятели там.“

Първо – как така са ходили без вас? Та вие сте човекът, който им е открил очите, а дори не са се обадили да ви поканят.

Второ и много по-съдбоносно: в най-добрия вариант вие може би можете да гарантирате за своите приятели. Те са умни, красиви, отговорни, честни, прекрасни и няма да правят сцени или да ви изложат. Само че можете ли да гарантирате за приятелите на своите приятели? Ако приемем, че вие имате 400 души в по-преките си контакти, те също имат 400, всеки от техните имат по 400… Вашата еднократна преценка кого водите се умножава и

бързо ставате отговорни за хиляди потенциални посетители.

А нито вашите, нито чуждите 400 души са хомогенна маса. Едни са познати от училище, други са колеги, трети са братовчеди, случайни другари и всевъзможни други цветни образи.

В един момент се оказва, че любимото заведение може да се окаже на домакин на доста странни хора – аз лично си представям анцузи и чалга, но сте добре дошли да запълните въображението си с каквото прецените. Да, има го елемента на автоцензурата – така, както и ако аз случайно вляза в бар, където се пуши, да кажем, бързо ще си тръгна сама, та се предполага, че и любимите ми брънч места няма да се сторят естествена среда за хора с коренно различни ценности. В крайна сметка, колкото и да е добър ресторантът или барът, колкото и важно да е обслужването, най-важен, а и неконтролируем фактор е клиентелата. Още повече боли, ако от добро намерение сами сте си вкарали автогол.

Третият фактор е дребен, но си струва да бъде споменат. Влизате без резервация, защото сте „наши хора, няма проблем, винаги ще ви намерим място“…

само че места няма.

Заведението е пълно – което е супер за собствениците, но не и за тези, които непряко са спомогнали за това, т.е. за вас.

Споделянето е сладко тогава, когато то носи удоволствие за всички. И докато добре познати места са „общи“, онези тайните, нови и специални места са неприкосновена емоционална собственост на „откривателя“ им. Може би ще ме обвините в егоизъм, но вярвам, че някои неща е по-добре да запазим за себе си и за най-близкия човек.

Вижте също: ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант "Космос"






От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова