Гурме23.11.2016

Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+1 снимкиЖерар Басе, майсторът на виното

Съдбата, във вид на две случайни срещи преди години, го довежда днес в София, за да представи по време на 10-годишния юбилей на избата вината на Katarzyna Estate. Разговаряме с Жерар Басе, Master Sommelier, Master of Wine MW, MBA по вино, MSc  по винен мениджмънт от OIV и Офицер на Ордена на Британската Империя OBE. За съветите му – вижте най-долу.

Жерар, идвате в България като специален гост за 10-ата годишнина на Katarzyna, кое ви привлече към техните вина?

Първият ми досег с Katarzyna беше през 2008 г., когато в София се провеждаше конкурс за най-добрия сомелиер в Европа и аз бях сред съдиите. Съдбата ни срещна отново преди 2 години, когато с техния управляващ директор Цветелина Николова се оказа, че сме записали един и същи курс. Сега вече сме много добри приятели с нея, тя ми праща от време на време бутилки вино. Когато наскоро ме попита дали бих дошъл тук за юбилея им, бях поласкан. Как бих могъл да  откажа?

Вижте още по темата:

Колко охладени трябва да са различните напитки

Шампанското вече е част от световното наследство

Има ли нещо специфично в българското вино, което го прави разпознаваемо за експертите?

Все още говорим за млада индустрия и трябва да минат още няколко години, за да открием какво е специфичното в бутилките от България. Имате отлични винарни и е лесно да оценим високото им качество, но е трудно да посочим с пръст след една глътка и да кажем: „О, да, това определено е българско“. За съжаление, българските вина все още не достигат толкова лесно до международния пазар, макар че има подем в търсенето и предлагането им.

Затова пък има държави със страхотна слава във винопроизводството, но какво ги прави разпознаваеми? Аз например винаги предпочитам италианските пред френските, но невинаги знам защо.

И в техния случай е трудно да обобщаваме, защото там има много региони. Бордо и Бургундия са абсолютно различни, същото важи и за Сицилия и Пиемонт. Класическият Медок от региона на Бордо например има интензивен вкус, ясно подчертани и зрели танини, с времето остарява много добре и ако е на възраст (около 20-годишно), в него ще са отлежали наситени аромати: лакрица, трюфели, тютюн. Ако виното е добро, то ще бъде много нежно и кадифено.

вино, бутилка, Жерар Басе, wine

Описвате го интересно, но не може да не сте попадали на хора, които се опитват да ви впечатлят и затова претендират да могат да откриват тези деликатни за небцето на обикновения ентусиаст нотки. Как реагирате на претенциозния подход към виното?

Това, че си професионалист, не значи задължително, че мнението ти е правилно. Има хора, които са по-големи познавачи от мен по отношение на даден регион, защото в крайна сметка светът е много обширен и е невъзможно да знаеш всичко – непосилно е. Обичам да се вслушвам в онези, които си разбират от работата, от тях мога да науча нещо.

А ако не знаят за какво говорят?

Е, тогава просто се усмихвам вежливо, кимам и подминавам. Но има и нещо друго – ароматът е много субективен. Понякога е лесно, защото във виното доминира един вкус и той е лесно доловим. Обикновено обаче има хармония и нотките са по-деликатни. Това, което на теб ти мирише на лакрица, на мен може да ми мирише на шоколад, да кажем, и не значи, че единият от нас е прав, а другият греши. Във виното се смесват много различни молекули и човек възприема само една част от всичките аромати. Това е нещо, което е генетично заложено у нас, защото опира до рецепторите в мозъка ни. И колкото повече знаеш, толкова повече оценяваш сложността и богатството на ароматите около нас.

Какво прави едно вино скъпо?

Зависи от много фактори. Ако има голямо търсене, това се отразява и на предлагането. Може годината да е била слаба и да не е имало много грозде, или пък работата по събирането на гроздето да е особено трудоемка, защото е разположено на стръмен склон. Огромно значение има географията, а понякога, разбира се, цените са изкуствено надути. Въпрос и на възприятие е, като в изкуството: смята се, че даден регион има страхотни традиции и произвежда много хубаво вино. Както картината повишава цената си заради репутацията на художника, същото е и тук – понякога оправдано, понякога не.

Уникалното при вас е, че сте носител едновременно на титлите Master Sommelier, Master of Wine и Wine MBA. Каква роля играят те и колко трудно се постигат?

Винаги съм бил много състезателен. Макар че като малък нямах възможност да се занимавам със спорт, с възрастта открих колко много ми допада надпреварата, а бях и в много добра форма.

Пътешествайте в страната на текилата

С годините се отказах, защото имах болки в кръста, но у мен остана желанието да се доказвам. Един ден открих, че има състезание за сомелиери, пробвах се, хареса ми. През годините съм вложил много време, усилия и пари, за да се развивам, за да се снабдя с нужните материали и да науча повече.

Коя е хубавата и коя – лошата страна на работата ви?

Виждам много неща, пътувам, настаняват ме в прекрасни хотели. Чрез работата си научавам много за историята на регионите и на света като цяло – нещо, което в училище не успях да направя. За съжаление, има случаи, когато това ме отдалечава много от семейството ми. Но жертвите обикновено са малки, не бих могъл да се оплача.

Няколко безценни съвета:

• Когато подбирате вино в магазин от среден или висок клас – не говорим за кварталния супермаркет, първо вижте дали има консултант, който да ви насочи. Бъдете откровени и обяснете какво търсите, колко искате да похарчите. Започнете с по-обикновено вино: ако ви хареса, опитайте среден ценови клас и чак след това се насочете към скъпите. Така ще проверите компетентността на консултанта, защото ако той си разбира от работата, дори и по-евтините вина ще са добри. В такъв случай е почти гарантирано, че няма да съжалявате, ако платите и по-голяма сума за бутилка.

• Експериментирайте с вино на чаша, когато сте в заведение. Ако не ви хареса, няма да ви е яд, че сте изхарчили твърде много пари за цяла бутилка, а и така можете да комбинирате всяко ястие с подходящото за него вино.

• Ако виното е пътувало (купили сте го на летище например), оставете го поне 2 дни да отпочине, преди да го отворите. Температурата също е изключително важен фактор, затова избягвайте резките промени в градусите, когато това е възможно.

• Махмурлукът е махмурлук, няма какво да се направи. Затова пийте много вода заедно с алкохола, а ако вече е късно, тогава е въпрос на изчакване и още вода. На всяка цена избягвайте лошия алкохол.


Свързано

Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова