Гурме20.07.2018

Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+7 снимкиЕдна нощ… зад бара
Статията е част от поредицата Backstage от летния брой на PREMIUM Lifestyle, The Spirit Issue. За да улови духа на заобикалящия ни живот, екипът ни прекара по един ден зад кулисите на различни любопитни места, понякога в ролята на наблюдател, а понякога дори и в центъра на действието.

Вижте и:

Един ден... зад кулисите

Един ден... в цирка

Един ден... на спортния консиерж

Една нощ... в спешното отделение

 

Всичко вървеше по план: успешно бях навила собствениците да ме пуснат за една вечер зад бара, приятели имаха покана да дойдат и да ми гледат сеира, бях взела менюто вкъщи и имах два дни да го науча, съответно чинно си правех „домашното“, зазубряйки рецепти вкъщи в течно състояние... и 24 часа преди смяната настъпи паниката. И настъпи здраво.

Аз луда ли бях, че да реша, че мога да правя професионални коктейли там, където съставките са „домашно пюре от юзу“ и ракии по 80 лв. бутилката?! Очевидно бях отхапала по-голяма хапка. Не заради себе си – аз нямах какво да губя, но ако поставя бара и бизнеса им в неприятна ситуация, могат да загубят клиенти. И досега собствениците не знаят, че почти се бях отказала.

Домашното го приех много насериозно, водейки си записки

Първи урок: не можеш да запомниш 25 коктейла за два дни, дори и да си професионалист. Но казана дума, хвърлен камък. Втори урок: работният ден на бармана има три части, само средната от които е обаятелна. Предшествана е от чистене и заготовки. После купон и бакшиши. А накрая, когато краката едвам те държат – още чистене.

Не помня последния път, когато адреналинът ми е бил толкова висок, колкото когато влязоха първите клиенти за деня. „Тяхната поръчка ти я правиш“, казва ми Пламен и спокойно показва бутилките, които ми трябват:

„50/30/15 и босилек.“

Знам достатъчно, за да продължа оттук нататък сама. Пропорциите са логични, изливам ги в по-малката чаша на шейкъра, напълвам по-голямата с лед почти догоре. Отривист удар с длан, за да се получи вакуум между двете, и след това... shake! Ледчетата се почукват по метала, а от звука по-късно ще започне да ме боли глава. Леко утешение е, че ми се удава. Двойна цедка и ето го в чашата – първия ми професионален коктейл.

Бързо селфи, преди да се появят резервациите - "само" 36 души за въпросната вечер, което, увериха ме, хич не е много

Един от първите ми професионални коктейли

Трети урок: смесването на напитката обикновено отнема точно толкова време, колкото пръстите ви да измръзнат от леда в металния шейкър. Ето кой дава уроците: Пламен е един от двамата главни бармани днес, има завиден опит и се състезава в международни надпревари по миксология, последната – в Ирландия. Иван е вторият ми ментор – македонец, чиито умения допреди година и половина, когато започва тук, са стигали горе-долу до отварачка и бира.

И изведнъж поръчките заваляват. А с тях – и пропорции и инструкции. Момчетата ми напомнят за „напляскването“ на ментата, докато те самите творят по един-два коктейла в дадения момент. Четвърти урок, а може би и най-сладък от всички за вечерта: несравнимо е удоволствието от това

да видиш на секундата плодовете от труда си.

С първата глътка на човека срещу теб разбираш дали си си свършил работата добре – така различно от моята работа, където след месец или година може би (и това е голяяяямо „може би“) някой ще каже добра дума за статията. Създавам с ръцете си продукт, за който хората искат да плащат и се връщат за него отново и отново; равносметката е опияняващо хубава. Добре описва защо толкова много хора по цял свят харесват барманската професия.

Сиропи, цедки, много видове чаши - и всичко си има точно място

В някои отношения обаче професията е като всяка друга: на първите два коктейла усещах приятно изтръпване, когато чувах думите: „Това го правиш ти“. Но след това се гмуркаш в процеса и

забравяш, че всъщност не работиш това.

Бъркаш, смесваш, говориш си с клиентите, препоръчваш им и неусетно ги насочваш към наличните в момента алкохоли, виждаш къде някой от колегите изостава и му подаваш листо босилек или резен портокал. На четвъртия час мислех, че съм тук вече от месец.

И един урок, който мога да предам и като съвет на вас: барманите имат предпочитани клиенти. Усмихнатите и възпитаните винаги печелят пред арогантни типове, които се опитват да изпъкват пред приятелите си със смешни поръчки. Бакшишът и да си редовен клиент също помагат, но бледнеят пред доброто отношение.

И две думи за бакшиша. Наслада, но и отговорност: и утре да оправдаеш доверието, оставено днес заедно със сметката.
Все пак всичко в бара се прави, за да си изкара добре клиентът и да продължи да се връща, дарявайки ти още от времето и изкараните си с труд пари. Но когато първият ти ден е последен, предполагам, че тази отговорност отпада и остава само чистото удоволствие. Под формата на 20 лв. от бакшиши. Ще ида в бара след няколко дни и ще ги върна обратно там, откъдето са дошли, разбира се. Но този път като клиент.


Свързано

Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева