Гурме12.11.2018

Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+4 снимкиДизайн на свободното време с Katarzyna

Оформянето на щастливия дом и хубавите моменти е занимание за естети. То минава през качествени мебели от хубави материи, през елегантни аксесоари и завършва с начина на живот, или така наречения лайфстайл. Какво правим през свободното си време, ни оформя като личности, затова отделям особено внимание на това, което слагам на масата си. На нея винаги има тържествено място за точното вино. Търся го, подбирам, интересувам се и съобразявам вкуса му с ястието и с повода.

Ето няколко идеи с помощта на www.winebooking.bg, които са подходящи за уютна вечер с най-близките, за подарък, когато сме на гости, или за някой много специален повод.

Rubin – виното с много лица

Виното е ново за Katarzyna Estate и е продължение на успеха на Mavrud, който още с дебюта си през 2017-а направи впечатление с различния си етикет, а после – и с вкуса си. От избата избраха да продължат серията с обичания български сорт рубин, който поради вкусовите си качества (сортът е смесица от небиоло и сира) е основна съставка на полусладки и сладки вина от висок клас. В случая обаче Rubin е сухо вино, средно плътно донякъде заради 10-те месеца отлежаване в дъб и подходящо за много поводи. Може да отлежава в бутилка до 15 г.

Дегустационни характеристики:

Наситен пурпурен цвят с виолетови нюанси. Изразен аромат, съчетаващ подправки, зрели червени и горски плодове и елегантен френски дъб. Обемно тяло с кадифена мекота. Дълъг и запомнящ се послевкус. Сервирайте с: червени меса, сирена и пикантни ястия.

 

Katarzyna Brut – Празнични балончета с нотки трюфел

Имате 5 години да измислите на какво да посветите този празник за небцето – толкова може да отлежава в бутилка пенливото вино, направено изцяло от шардоне, на Katarzyna. Разбира се, „еносиастите“ нямаме нужда от конкретен случай, защото балончетата създават празника самички и не питат. Особено впечатляващ е балансът на

вкусовете: хем достатъчно плътен и земен, хем лек и неангажиращ, на моменти „хаплив“ покрай печените ядки, но винаги елегантен. Ако трябва да го оприличим на облекло, най-точен пример би бил графитеносив костюм от три части с тънки карета в горчичено – има слоеве, подходящ е за всеки повод и същевременно ще привлече внимание. Особено с нотките трюфел накрая.

Дегустационни характеристики:

Наситен златисто-зелен цвят с фини искрящи перли. Плътен и благороден аромат с нотки на зряла праскова, печени ядки, ванилия и хлебно-маслени тонове. Фино, деликатно тяло с нежна игривост и дълъг запомнящ се финал с приятно усещане за трюфел.Сервирайте с: бели меса, рибни ястия и десерти.

 

Le Rouge – силно и стилно

Друг пример за успешна серия на Katarzyna, която впоследствие се разраства: Le Rose от години си има своите почитатели – особено между април и септември – и това предизвика избата да „яхне вълната“, но този път с реверанс към онези от нас, които предпочитаме червеното, независимо от сезона. Открай време избата отдава почит на всичко френско, както показват и повечето имена на вината им, но Le Rouge конкретно е отличен пример за перфектното червено вино: елегантно, плодово, но и с подправки. Едновременно силно и стилно, едновременно мерло (40%) и каберне совиньон (60%). Може да отлежава в бутилка до 10 г.

Дегустационни характеристики:

Наситен червен цвят с виолетови нюанси. Аромат на подправки, червени и черни горски плодове, преплетени с нотки ванилия и шоколад. Вкусовият аромат съчетава сочен плод и елегантен френски дъб. Меко и хармонично тяло, преминаващо в дълготраен и запомнящ се послевкус. Сервирайте с: печени червени меса, пикантни ястия и сушени меса.

 

Callisto – био и божествено

За Калисто знаем малко: тя е нимфа според древногръцката митология, а това е името и на втората по големина луна на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, открита е от самия Галилео Галилей. Съвсем недалеч от модерна Гърция, на няколкостотин метра от ГКПП „Капитан Андреево“, сред топлите лозя на Свиленград днес расте и вдъхновява една друга Callisto – серия био вина на Katarzyna. Бутилките са три и са произведени с био сертификат за качество: каберне совиньон (60%) и каберне фран, мерло (70%) и сира и 100% мерло, а общото между тях е запомнящият се дълъг послевкус. И трите вина може да отлежават в бутилка до 8 г.

Kаберне Совиньон и Каберне Фран

Дегустационни характеристики:

Био вино с интензивен рубиненочервен цвят. Богат аромат с нюанси на червени и черни плодове, подправки, пушек и фин дъб. Вкусово виното е с мека сладост и дълъг послевкус. Сервирайте с: паста, печени червени меса и пикантни ястия.

 

Мерло и Сира

Дегустационни характеристики:

Био вино с наситен рубиненочервен цвят. Хармоничен аромат на зрели червени плодове, подправки, нюанс на ванилия и фин френски дъб. Сервирайте с: червени меса, паста, топли предястия с пилешко месо.

 

Мерло

Дегустационни характеристики:

Био вино с интензивен червен цвят с виолетови оттенъци. Аромат на зрели червени и черни плодове в съчетание с фин френски дъб. Балансирано и хармонично тяло. Вкусовият аромат прелива в запомнящ се послевкус. Сервирайте с: паста, ризото или печени червени меса.

 

 


От редакторите

SIHH 2019: Цената на времето

Свързано

Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение
Гурме21.02.2019
Защо не трябва да водите приятелите си в новото си любимо заведение

Искате да го споделите с най-близките си… те също.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Тайната съставка на звездите
Гурме18.02.2019
Тайната съставка на звездите

Все повече хора включват кокосово масло в менюто си

Марияна Гаврилова
Споделете балончета със специален човек
Гурме04.02.2019
Споделете балончета със специален човек

Новата лимитирана колекция „Rosé Treasured Ties” на Moët & Chandon съблазнява с изящен дизайн и вълшебно преживяване, затворено в бутилка

Емилия Колева Емилия Колева
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“
Гурме01.02.2019
ОТКРОВЕНА ОЦЕНКА: Ресторант „Космос“

Не е за всеки – в това му е чарът.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска