Гурме12.11.2018

Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+4 снимкиДизайн на свободното време с Katarzyna

Оформянето на щастливия дом и хубавите моменти е занимание за естети. То минава през качествени мебели от хубави материи, през елегантни аксесоари и завършва с начина на живот, или така наречения лайфстайл. Какво правим през свободното си време, ни оформя като личности, затова отделям особено внимание на това, което слагам на масата си. На нея винаги има тържествено място за точното вино. Търся го, подбирам, интересувам се и съобразявам вкуса му с ястието и с повода.

Ето няколко идеи с помощта на www.winebooking.bg, които са подходящи за уютна вечер с най-близките, за подарък, когато сме на гости, или за някой много специален повод.

Rubin – виното с много лица

Виното е ново за Katarzyna Estate и е продължение на успеха на Mavrud, който още с дебюта си през 2017-а направи впечатление с различния си етикет, а после – и с вкуса си. От избата избраха да продължат серията с обичания български сорт рубин, който поради вкусовите си качества (сортът е смесица от небиоло и сира) е основна съставка на полусладки и сладки вина от висок клас. В случая обаче Rubin е сухо вино, средно плътно донякъде заради 10-те месеца отлежаване в дъб и подходящо за много поводи. Може да отлежава в бутилка до 15 г.

Дегустационни характеристики:

Наситен пурпурен цвят с виолетови нюанси. Изразен аромат, съчетаващ подправки, зрели червени и горски плодове и елегантен френски дъб. Обемно тяло с кадифена мекота. Дълъг и запомнящ се послевкус. Сервирайте с: червени меса, сирена и пикантни ястия.

 

Katarzyna Brut – Празнични балончета с нотки трюфел

Имате 5 години да измислите на какво да посветите този празник за небцето – толкова може да отлежава в бутилка пенливото вино, направено изцяло от шардоне, на Katarzyna. Разбира се, „еносиастите“ нямаме нужда от конкретен случай, защото балончетата създават празника самички и не питат. Особено впечатляващ е балансът на

вкусовете: хем достатъчно плътен и земен, хем лек и неангажиращ, на моменти „хаплив“ покрай печените ядки, но винаги елегантен. Ако трябва да го оприличим на облекло, най-точен пример би бил графитеносив костюм от три части с тънки карета в горчичено – има слоеве, подходящ е за всеки повод и същевременно ще привлече внимание. Особено с нотките трюфел накрая.

Дегустационни характеристики:

Наситен златисто-зелен цвят с фини искрящи перли. Плътен и благороден аромат с нотки на зряла праскова, печени ядки, ванилия и хлебно-маслени тонове. Фино, деликатно тяло с нежна игривост и дълъг запомнящ се финал с приятно усещане за трюфел.Сервирайте с: бели меса, рибни ястия и десерти.

 

Le Rouge – силно и стилно

Друг пример за успешна серия на Katarzyna, която впоследствие се разраства: Le Rose от години си има своите почитатели – особено между април и септември – и това предизвика избата да „яхне вълната“, но този път с реверанс към онези от нас, които предпочитаме червеното, независимо от сезона. Открай време избата отдава почит на всичко френско, както показват и повечето имена на вината им, но Le Rouge конкретно е отличен пример за перфектното червено вино: елегантно, плодово, но и с подправки. Едновременно силно и стилно, едновременно мерло (40%) и каберне совиньон (60%). Може да отлежава в бутилка до 10 г.

Дегустационни характеристики:

Наситен червен цвят с виолетови нюанси. Аромат на подправки, червени и черни горски плодове, преплетени с нотки ванилия и шоколад. Вкусовият аромат съчетава сочен плод и елегантен френски дъб. Меко и хармонично тяло, преминаващо в дълготраен и запомнящ се послевкус. Сервирайте с: печени червени меса, пикантни ястия и сушени меса.

 

Callisto – био и божествено

За Калисто знаем малко: тя е нимфа според древногръцката митология, а това е името и на втората по големина луна на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система, открита е от самия Галилео Галилей. Съвсем недалеч от модерна Гърция, на няколкостотин метра от ГКПП „Капитан Андреево“, сред топлите лозя на Свиленград днес расте и вдъхновява една друга Callisto – серия био вина на Katarzyna. Бутилките са три и са произведени с био сертификат за качество: каберне совиньон (60%) и каберне фран, мерло (70%) и сира и 100% мерло, а общото между тях е запомнящият се дълъг послевкус. И трите вина може да отлежават в бутилка до 8 г.

Kаберне Совиньон и Каберне Фран

Дегустационни характеристики:

Био вино с интензивен рубиненочервен цвят. Богат аромат с нюанси на червени и черни плодове, подправки, пушек и фин дъб. Вкусово виното е с мека сладост и дълъг послевкус. Сервирайте с: паста, печени червени меса и пикантни ястия.

 

Мерло и Сира

Дегустационни характеристики:

Био вино с наситен рубиненочервен цвят. Хармоничен аромат на зрели червени плодове, подправки, нюанс на ванилия и фин френски дъб. Сервирайте с: червени меса, паста, топли предястия с пилешко месо.

 

Мерло

Дегустационни характеристики:

Био вино с интензивен червен цвят с виолетови оттенъци. Аромат на зрели червени и черни плодове в съчетание с фин френски дъб. Балансирано и хармонично тяло. Вкусовият аромат прелива в запомнящ се послевкус. Сервирайте с: паста, ризото или печени червени меса.

 

 


Свързано

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Устойчивото развитие е въпрос на визия
Гурме20.08.2018
Устойчивото развитие е въпрос на визия

Баският ресторант Azurmendi го доказва с наградата Sustainable Restaurant 2018. 

Биляна Константинова Биляна Константинова
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Емилия Колева Емилия Колева
Времето е ценно, свободното време – безценно
Гурме23.07.2018
Времето е ценно, свободното време – безценно

За да го прекарате добре, няма рецепта, но опитайте с хубава храна

Евелин Цанева Евелин Цанева
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева Андреа Пунчева