Гурме02.11.2018

"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
+3 снимки"Гурме" обиколка из България - част III

Дойде краят на любимата ни поредица. Вече избрахме следващите дестинации за предстоящите почивни дни и нямаме търпение да се гмурнем в поредните кулинарни изкушения.

Южно Черноморие – Бургас, Несебър, Поморие, Созопол и Царево

Морските хора знаят тайните на вкусната риба и специалитети с морски дарове, но Странджа привлича и с други кулинарни изненади. Простички и непретенциозни ястия, чието приготвяне не изисква особени усилия, но пък възнаграждава с неповторим вкус – гюзлеми, странджански лангиди, зелник с листа от лапад, цвекло или киселец, ишмер, каша със сирене…

Тук е царството на мановия мед. Намажете с него палачинки, мекици или пържени филийки и вземете със себе си поне един буркан.

По Южното Черноморие задължително трябва да хапнете консервиран паламуд и местния деликатес от свинско странджански дядо. Има го и в „женски“ вариант – странджанска баба, и е също толкова вкусен. Просто при дядото плънката се пълни в шкембе, а при бабата – в дебело черво. Комбинирайте го с туршия от мушмули, за да усетите напълно местните вкусове.    

Нещо, което няма да опитате никъде другаде, е печеното яйце на жар. Черупката му се мокри, за да не се спука, и се заравя в жарта. Когато е готово, се изважда, обелва се, посолява се и… да ви е сладко.

 

Стари Столици – Велико Търново, Плиска, Преслав, Горна Оряховица, Търговище и Шумен

Тайната на горнооряховския суджук се крие в… острия нож. Мезето трябва да е толкова тънко нарязано, че през парченцата да може да се чете вестник. За еленския бут има други правила, но те са важни само за тези, които го режат. На вас ви стига, че в този край на България можете да опитате два от най-вкусните месни деликатеса.  

В района на Велико Търново и Горна Оряховица баклата е особено тачен зеленчук. Разхлаждащата чорба от бакла със зелени джанки може да не ви допадне колкото на местните, но пък агнешкото с бакла и пресни картофки ще помните цял живот. Тук можете да се престрашите и с нетрадиционни предложения като туршия от тиквички или кисели динчета например. Звучи откачено, но гарантирано няма да съжалявате. 

В Търговище непременно хапнете папуци от патладжани, а в Шуменско – ичли кюфте (телешки кюфтета с булгур) и гьомме с шарена сол, а за десерт – наподобяващия баклава гьобеджик.

 

Източни Родопи – Хасково, Кърджали и Ивайловград

Родопите са пресечна точка на магии и храната не прави изключение. Обикновени продукти като картофи, боб, царевица, мляко тук се трансформират в ястия, които човек трябва да опита поне веднъж в живота си. Че ще се връща към тях отново и отново, е повече от сигурно.

Да започнем с добре познатата класика – пататник, чеверме, боб във всевъзможни интерпретации, качамак (със сирене, свински пръжки или агнешко месо) – и да продължим с телешко в тиква, родопски клин, мерудници (родопски палачинки на сач), тенурки, къпана баница, кюфтета от леща, кешкек, трахана, сладко от различни горски плодове, мед… Съхранената чистота на Родопите, слънцето и въздухът се усещат във всяка хапка.

Няма нищо на света, което да се сравни с вкуса и аромата на домашно бито краве масло. Макар производството му да е трудоемък и времеемък процес, в родопските села все още има жени, които да правят масло сами. Попаднете ли на някоя от тях, ще целувате ръцете й с благодарност за този дар.

 

В 12-те винено-кулинарни маршрута на България не попадат места като Троян, Габрово, Трявна например, а в тези балкански градове кулинарното пътешествие може да продължи с дни. Наложник (качамак със сирене и сланина), шарена манджа, фтичета (пълнени сухи чушки с чукан боб или зелеви сарми с чукан боб), куркудена чорба, щирник (лучник с картофи), кръвтинява чорба с дренки, джуркана коприва, кървавица, пърленки с шарена сол, цървулки, симид и емблематичният за този край чукан боб с коприва… Отидете ли в този край, опитайте да не ядете поне няколко дни предварително, за да вкусите от всичко.

Ако по някаква причина сте пропуснали първите две части на вълнуващото пътуване из тайните на българската кухня, може да ги прочетете тук и тук.

 






Свързано

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Устойчивото развитие е въпрос на визия
Гурме20.08.2018
Устойчивото развитие е въпрос на визия

Баският ресторант Azurmendi го доказва с наградата Sustainable Restaurant 2018. 

Биляна Константинова Биляна Константинова
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Емилия Колева Емилия Колева
Времето е ценно, свободното време – безценно
Гурме23.07.2018
Времето е ценно, свободното време – безценно

За да го прекарате добре, няма рецепта, но опитайте с хубава храна

Евелин Цанева Евелин Цанева
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева Андреа Пунчева