Гурме26.10.2018

"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

+5 снимки"Гурме" обиколка из България - част II

Както знаем, традиционната кухня в страната ни предлага много и разнообразни кулинарни изкушения. Затова няма да се бавим и директно започваме с втора част на най-интересните местни гозби, които можете да опитате по 12-те винено-кулинарни маршрута в България. А ако сте пропуснали как започна всичко, ето къде попътувахме миналата седмица в част I.

 

Западна Тракия – Пазарджик, Пловдив и Асеновград

Тук може само да се изброява с пълна уста – телешко с диви гъби, сиромашко сирене, сярник, клин, смидал, зимна трахана, мерудници, чепеларски пататник, мариновани гъби, станимашки сарми, балсуджук, рачел, катенки, пловдивска баклава, пиле по тракийски, пълнена кокошка, манастирска яхния, маслини с праз и ориз…

След тези вкусни звукосъчетания смеем ли да кажем още?!

 

Розовата долина – Панагюрище, Копривщица, Старосел, Хисаря и Казанлък

Разбираемо, розите тук са издигнати в култ. Фините листчета с наситен аромат далеч не са запазени единствено за производството на розово масло. Този район е мястото, където да опитате сладко и сироп от рози – в  натурален вид или като добавка към различни десерти. Гюловата ракия също е сред задължителните в гурме списъка.

Когато се наситите на вкуса и аромата на рози, можете да преминете към по-сериозното хапване – панагюрска луканка, кървавица по копривщенски, пръжки с праз, копривщенски тутманик… Да не забравяме яйцата по панагюрски, които някои определят като изключително скучно ястие, а други често приготвят вкъщи. В Панагюрище можете да ги опитате приготвени по автентичната рецепта. 

В Хисаря ще ви предложат пълнен с праз телешки език – не го отказвайте!

 

Сакар – Харманли, Любимец, Свиленград и Тополовград

Обичате ли (всякакво) месо и мляко, попаднали сте на правилното място. Тук можете да му се порадвате докрай, защото местната кухня е доминирана от него. Не пропускайте да опитате капама с агнешко или овче, бумбар, сирене по тракийски, катми с овче или биволско сирене и прочутата сакарска месеница. Тя наподобява огромна милинка, но тестото се замесва не с вода, а с биволско мляко, много яйца и биволско сирене – да си оближеш пръстите!

От десертите задължително е свиленградското малеби. Сладкиш с история, рецептата за него отдавна не се пази в тайна. Хората в Свиленград са спокойни, че никой няма да я открадне и малебито им е единствено, тъй като то всъщност никъде другаде не се получава. Ако не вярвате, опитайте. Преди това обаче си резервирайте уикенд в Свиленград. Веднага след като десертът не се получи по желания начин, ще стегнете багажа за там.

 

Златия – Враца, Монтана и Видин

Зеленчуци, млечни продукти и по-малко месо – това ви очаква тук. Ако обичате чушки, дошли сте на правилното място. Вземете къшей от питката на жар и загребете с него от традиционната лютика. Ще я опитате в различни варианти и всичките ще ви харесат.

Само тук можете да вкусите зелена лютеница, торлашка баница, стар тиквеник, сухи червени чушки, пълнени с боб и картофи. Към това добавете пържен боб, лучник, супа от зелен боб с джанки, ориз със сини сливи.

Макар че се предлага на много други места в България, "белият мъж" е традиционно ястие за този регион. Той се приготвя от прясно, все още неосолено сирене, което се начупва в тиган с масло и се оставя да се стопи. После се посолява, добавя му се малко брашно и се бърка докато се изпече.

 

Мизия – Плевен, Оряхово, Свищов и Русе

Чували ли сте за зеленото сирене от Черни вит? Няма нищо, ако не сте. То е по-популярно извън България, а за да го опитате тук, трябва да отскочите до тетевенското село Черни вит и да положите известни усилия да намерите човека, който го произвежда. Ще останете очаровани от вкуса и приятно изненадани от историята за „появата“ на българско сирене с благородна плесен, неговото изчезване и възкръсване само преди десетина години.

Тетевенската саламура е другото задължително ястие в този край. Тази чорба от различни видове речна риба и раци е едновременно солена, люта и кисела – от всичко по много. Еднакво вкусна е и топла, и студена и върви чудесно със сливова ракия. Ако прекалите с пиенето, на сутринта може да я ползвате и като средство за изтрезняване. Не пропускайте и старешкото точено.

В Русе опитайте пълнени чушки с ориз и бяло грозде, а в Свищовско мазница, печени сарми с булгур, домашна халва от царевица, пикано тавиче. 

Не пропускайте вкусната баница макарина, която се приготвя с варени кори. Гарантирано ще си оближете пръстите.

 

Добруджа и Северно Черноморие – Силистра, Добрич, Варна и Балчик

Добруджа е царството на тестените изделия – питки, мекици, бухти, традиционните добруджанки и кръстачки, сиренки. Щом е тесто, все е вкусно. Опитайте от всичко и задължително с кисело мляко.

Потопете къшей бял хляб в лучена яхния със сини сливи, добруджански гювеч, заешка капама. Опитайте задължително булгур с маратура, сач, охлюви с ориз. Замезете с дедичко – така тук наричат бабека, разхладете се в жегата с жътварски таратор и си пригответе един размер по-големи дрехи, защото след кулинарното умопомрачение в Добруджа ще са ви необходими.

Задължително отскочете до Каварна, за да ви направят миди с девесил, а на връщане се отбийте до Кранево за подлютена рибена чорба. Във Варна опитайте прясно уловена трицона в доматен сос, паламуд плакия, гъбени кюфтета и чюрек.

 

 

Скоро очаквайте и последната  част III.






Свързано

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Устойчивото развитие е въпрос на визия
Гурме20.08.2018
Устойчивото развитие е въпрос на визия

Баският ресторант Azurmendi го доказва с наградата Sustainable Restaurant 2018. 

Биляна Константинова Биляна Константинова
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Емилия Колева Емилия Колева
Времето е ценно, свободното време – безценно
Гурме23.07.2018
Времето е ценно, свободното време – безценно

За да го прекарате добре, няма рецепта, но опитайте с хубава храна

Евелин Цанева Евелин Цанева
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева Андреа Пунчева