Гурме17.10.2018

"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
+4 снимки"Гурме" обиколка из България - част I

Готова съм да се обзаложа, че ако в този момент ви попитам за пет традиционно български ястия, повечето от вас ще започнат с шопска салата, нищо че тя е творение на „Балкантурист“. Кулинарното уеднаквяване е тотално, до степен на превръщането на националната ни кухня в клише и пренебрегване на специфичните й регионални особености. България не е само шопска салата, мусака, таратор, сарми, чушки с доматен сос и мешана скара. Да не говорим, че за националността на част от тези ястия все още не можем да се договорим с балканските си съседи.

От няколко години България може да се похвали с 12 обособени винено-кулинарни дестинации. Проблемът е, че при обособяването им акцентът пада повече върху вината, които могат да предложат, кулинарният елемент остава на заден план. В същото време ресторантьори от поне десетина години настояват за разработването на кулинарна карта на България. Думата „карта“ тук е ключова, защото заведенията в цялата страна подчертано пренебрегват регионалните особености на мястото, където се намират. Старите, традиционни наши рецепти постепенно се изгубват, защото остават затворени в рамките на дома, а домашната храна все по-често добрува с вносни продукти от всички краища на света. Издирването, съхраняването и популяризирането им започва да изглежда като занимание с научна цел. 

В този текст обаче тя е само една – наслада за сетивата. Затова ви каним на гурме обиколка из България с най-интересните местни бабини гозби, които можете да опитате по 12-те винено-кулинарни маршрута.   

Долината на Струма – Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник

Ако следвате съветите на диетолозите да не ядете пържено, стойте далеч от тук. Пърженица (пържени чушки с извара и яйца), пържен праз с яйца, пържен праз със свинско, пържени чушки с яйца, пържени чушки с домати – пърженото е вкусно и върви чудесно с топъл хляб и сирене. Нищо от това няма да намерите в ресторант, но автентичните вкусове се пазят именно в дома.

Този край ще ви впечатли с прости, но запомнящи се ястия. Като чалбур например – версия на яйцата по панагюрски, но без кисело мляко и с повечко чесън и задължителния препържен червен пипер. Или пък овче мляко със смокини.

Вероятно сте опитвали и боготворите сладкото от череши, но само в Кюстендилско можете да вкусите истинско сладко от череши. То се приготвя от стария сорт Ръждавичка беловица, който се отглежда само в няколко села в региона. Плодовете са изключително сочни и сладки. Опитате ли го тук, ще сравнявате всяко друго сладко от череши с него.

Сред ястията, които задължително трябва да пробвате тук, са боб на тепсия, вариво, спържа, пържени сухи чушки с яйца, киа погача, баница с праз, пържени чушки с варени картофи и една пролетна, разхлаждаща версия на таратора, в която има само оцет, вода, нарязани на ситно краставици и пресен чесън.

Да не забравяме и прословутата радомирска боза.

 

Долината на Места – Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово

Списъкът тук е безкраен, защото всяко от населените места в региона носи свои кулинарни особености. Хубавото е, че заради развитието на туризма и потока от чужденци, особено през зимата, традициите се съхраняват, предават и популяризират. Капама, бански старец, нафпавок, катино мезе, чомлек, комбари с кажел, осмянка, мафиши, шупла, хървати уши… изброяването е дълго, а ястията са колоритни – също като местния диалект.

Често обаче най-простичките неща се оказват най-впечатляващи. Затова случите ли се в Банско, непременно опитайте картофи, пържени в свинска мас. Все още ги предлагат в някои от местните кръчми. Изобщо не е здравословно, но за сметка на това е много вкусно. Свинската мас придава особен вкус и аромат и сякаш променя структурата на картофа, превръщайки го в невероятно удоволствие за небцето.

Този район е мястото, където да хапнете и чекане – червено цвекло, приготвено по метода на киселото зеле. Пробвайте го като гарнитура или пък сготвено с месо, и в двата случая няма да съжалявате. Цеденото кисело мляко пък е толкова гъсто, че може да се яде с нож и вилица.

 

Източна Тракия – Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат

Курбан – в Ямболско се славят като големи майстори. Затова дойдете ли тук, особено по Гергьовден, опитайте го, както и всичко с агнешко, което ви предложат. Храната тук е силно повлияна от турските кулинарни традиции и няма да сбъркате с нищо месно.

В Сливен хапнете кавърма и сарми с кълцано месо, стар боб с ориз. Ако никога досега не сте яли печени дюли, ще разберете колко много сте пропуснали. Добавете към тях и парче тиквеник.

Спрете ли в Стара Загора, обезателно потърсете фурната на Богдан Богданов. Той прави хляб по стара българска методика и затова е обявен за „живо съкровище“ на ЮНЕСКО.

 

Скоро очаквайте част II






Свързано

Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...