Гурме17.10.2018

"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова
+4 снимки"Гурме" обиколка из България - част I

Готова съм да се обзаложа, че ако в този момент ви попитам за пет традиционно български ястия, повечето от вас ще започнат с шопска салата, нищо че тя е творение на „Балкантурист“. Кулинарното уеднаквяване е тотално, до степен на превръщането на националната ни кухня в клише и пренебрегване на специфичните й регионални особености. България не е само шопска салата, мусака, таратор, сарми, чушки с доматен сос и мешана скара. Да не говорим, че за националността на част от тези ястия все още не можем да се договорим с балканските си съседи.

От няколко години България може да се похвали с 12 обособени винено-кулинарни дестинации. Проблемът е, че при обособяването им акцентът пада повече върху вината, които могат да предложат, кулинарният елемент остава на заден план. В същото време ресторантьори от поне десетина години настояват за разработването на кулинарна карта на България. Думата „карта“ тук е ключова, защото заведенията в цялата страна подчертано пренебрегват регионалните особености на мястото, където се намират. Старите, традиционни наши рецепти постепенно се изгубват, защото остават затворени в рамките на дома, а домашната храна все по-често добрува с вносни продукти от всички краища на света. Издирването, съхраняването и популяризирането им започва да изглежда като занимание с научна цел. 

В този текст обаче тя е само една – наслада за сетивата. Затова ви каним на гурме обиколка из България с най-интересните местни бабини гозби, които можете да опитате по 12-те винено-кулинарни маршрута.   

Долината на Струма – Кюстендил, Благоевград, Сандански и Мелник

Ако следвате съветите на диетолозите да не ядете пържено, стойте далеч от тук. Пърженица (пържени чушки с извара и яйца), пържен праз с яйца, пържен праз със свинско, пържени чушки с яйца, пържени чушки с домати – пърженото е вкусно и върви чудесно с топъл хляб и сирене. Нищо от това няма да намерите в ресторант, но автентичните вкусове се пазят именно в дома.

Този край ще ви впечатли с прости, но запомнящи се ястия. Като чалбур например – версия на яйцата по панагюрски, но без кисело мляко и с повечко чесън и задължителния препържен червен пипер. Или пък овче мляко със смокини.

Вероятно сте опитвали и боготворите сладкото от череши, но само в Кюстендилско можете да вкусите истинско сладко от череши. То се приготвя от стария сорт Ръждавичка беловица, който се отглежда само в няколко села в региона. Плодовете са изключително сочни и сладки. Опитате ли го тук, ще сравнявате всяко друго сладко от череши с него.

Сред ястията, които задължително трябва да пробвате тук, са боб на тепсия, вариво, спържа, пържени сухи чушки с яйца, киа погача, баница с праз, пържени чушки с варени картофи и една пролетна, разхлаждаща версия на таратора, в която има само оцет, вода, нарязани на ситно краставици и пресен чесън.

Да не забравяме и прословутата радомирска боза.

 

Долината на Места – Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово

Списъкът тук е безкраен, защото всяко от населените места в региона носи свои кулинарни особености. Хубавото е, че заради развитието на туризма и потока от чужденци, особено през зимата, традициите се съхраняват, предават и популяризират. Капама, бански старец, нафпавок, катино мезе, чомлек, комбари с кажел, осмянка, мафиши, шупла, хървати уши… изброяването е дълго, а ястията са колоритни – също като местния диалект.

Често обаче най-простичките неща се оказват най-впечатляващи. Затова случите ли се в Банско, непременно опитайте картофи, пържени в свинска мас. Все още ги предлагат в някои от местните кръчми. Изобщо не е здравословно, но за сметка на това е много вкусно. Свинската мас придава особен вкус и аромат и сякаш променя структурата на картофа, превръщайки го в невероятно удоволствие за небцето.

Този район е мястото, където да хапнете и чекане – червено цвекло, приготвено по метода на киселото зеле. Пробвайте го като гарнитура или пък сготвено с месо, и в двата случая няма да съжалявате. Цеденото кисело мляко пък е толкова гъсто, че може да се яде с нож и вилица.

 

Източна Тракия – Стара Загора, Сливен, Ямбол, Карнобат

Курбан – в Ямболско се славят като големи майстори. Затова дойдете ли тук, особено по Гергьовден, опитайте го, както и всичко с агнешко, което ви предложат. Храната тук е силно повлияна от турските кулинарни традиции и няма да сбъркате с нищо месно.

В Сливен хапнете кавърма и сарми с кълцано месо, стар боб с ориз. Ако никога досега не сте яли печени дюли, ще разберете колко много сте пропуснали. Добавете към тях и парче тиквеник.

Спрете ли в Стара Загора, обезателно потърсете фурната на Богдан Богданов. Той прави хляб по стара българска методика и затова е обявен за „живо съкровище“ на ЮНЕСКО.

 

Скоро очаквайте част II


Свързано

"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Устойчивото развитие е въпрос на визия
Гурме20.08.2018
Устойчивото развитие е въпрос на визия

Баският ресторант Azurmendi го доказва с наградата Sustainable Restaurant 2018. 

Биляна Константинова Биляна Константинова
Градусът има значение
Гурме02.08.2018
Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Емилия Колева Емилия Колева
Времето е ценно, свободното време – безценно
Гурме23.07.2018
Времето е ценно, свободното време – безценно

За да го прекарате добре, няма рецепта, но опитайте с хубава храна

Евелин Цанева Евелин Цанева
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева Андреа Пунчева