+3 снимкиГрадусът има значение

Гурме02.08.2018

Градусът има значение

Колко охладени трябва да са различните алкохолни напитки?

Емилия Колева

През есента консумацията на алкохолни напитки се увеличава, защото става по-студено и ни трябва нещо, което да раздвижи кръвообращението. Свежите слабоалкохолни коктейли с много лед отстъпват на по-сгряващи, ароматни, аристократични питиета. Въпросът е нуждаят ли се от охлаждане и на каква температура се усещат най-добре им качествата:

 

Бяло вино и розе

1

 „Когато името на месеца съдържа буквата „Р“, се пие само червено вино“ – въпреки подобни твърдения трудно бихме могли да си представим цели 8 месеца живот без бяло вино. В нашия екип понякога то е толкова необходимо, колкото кафето или шоколада. Затова не можем да си позволим да публикуваме този материал без негово величество Бялото вино. Леките бели вина от последната реколта, които не са престоявали в дъбови бъчви, се сервират с температура от около 8-10 градуса. С малко по-висока е тази на комплексните бели вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбова бъчва – 10–12 градуса. На същата температура се сервира и розето, в това число и розовите пенливи вина.

Любопитен въпрос, свързан с охлаждането на бялото вино и розето, е: да слагаме ли лед в него? Отговорът на експертите е категоричен: не, ледът разрежда виното и нарушава баланса на вкусовете. „Можеш да правиш каквото искаш с виното си, ако то те прави щастлив! В крайна сметка виното е за това“, казва Питър Ричардс, Master of Wine на The Institute of Masters of Wine във Великобритания. В много средиземноморски страни слагането на лед в бялото вино  и розето е доста разпространено, вероятно заради по-високите температури. Ако все пак предпочитате да не нарушавате автентичния вкус на любимата си течност, но и да я запазите по-дълго охладена в чашата, то вашата опция е да замразите гроздови зрънца във фризера и да ги сложите в чашата си. Така те няма да променят вкуса на виното и ще го поддържат охладено по-дълго време.

 

Червено вино

Въпросът за температурата на сервиране на червените вина винаги е бил по-сложен. Специалистите са на мнение, че прекаленото изстудяване на червеното вино в хладилник потиска много от ароматите и прави стипчиво-горчивото усещане от танина по-силно. Най-разпространено е правилото за сервиране на „стайна температура“. Тук обаче има едно голямо „НО“. Стайната температура в днешно време не е същата, която се е поддържала в големите френски замъци с над 5-метрови тавани. Именно затова, когато говорим за „стайна температура“ при сервиране на червено вино, се има предвид 16–18 градуса. Разбира се, ако се задълбочим в темата, ще разберем, че градусите варират според сорта на виното, но най-общо правилото е: колкото по-леко е тялото (по-ниско съдържание на танин), толкова по-охладено може да е виното. Младите плодови вина може спокойно да бъдат консумирани и охладени до около 12 градуса, докато по-пищните и плътни вина, които разгръщат своите вкусове и аромати по-бавно, не би трябвало да се сервират под 15–16 градуса, но и в никакъв случай над 18–19 градуса. От голямо значение е и процесът на декантиране, за да може загадъчната течност да се разкрие в цялата си прелест.

 

Шампанско и пенливи вина

Опитните експерти съветват пенливите вина да се сервират при 8 и 10°С. Ако шампанското е по-студено от тази температура, ароматите по-трудно се усещат, а ако е по-топло, вкусът става по-тежък и не толкова ярък. Най-добрият начин за охлаждане на шампанско и пенливи вина е бутилката да се постави в съд с лед и вода за около половин час или на най-долния ред на хладилник за около 4 часа. При никакви обстоятелства виното с палавите мехурчета не бива да бъде поставяно във фризер, защото това би унищожило качествата му. Не се изкушавайте и да го сервирате в предварително охладена чаша, защото отнема от блясъка му. Традиционно шампанското не се сервира с лед, но в последните години все повече от големите брандове започнаха да произвеждат и специални серии, които се консумират именно така.

 

Коняк

2

Приглушена светлина, светеща камина, удобно кожено кресло, чаша с ниско столче и кехлибарена течност в нея. Това е класическата картина, която си представям, когато стане дума за коняк. Всъщност това е едно от най-комплексните и изтънчени питиета, което изисква много внимание и отдаденост, за да бъдат усетени всичките му качества. Различните видове коняци предполагат и различни начини на консумация. Подобно на вината и при коняка има по-млади, които може да се пият в комбинация с безалкохолно или върху бучки лед. Такива са брендитата с обозначения VS (very special) и VSOP (very superior old pale), които може да бъдат забъркани и като коктейл. Тези кодове на етикета показват колко време е отлежавал конякът, като VS съответства на 2 години, а VSOP – най-малко на 4 години. Все по-често се среща и вариантът на леденостудения коняк до -18 градуса в комбинация с ябълков, боровинков сок или дори енергийна напитка. Букетът от аромати и вкусове на качествения коняк трае 2–3 пъти повече от този на уискито. XO (Extra Old отлежал минимум 6 години) е най-поглъщащият избор, ако искате да си подарите удоволствието от тази специална напитка. За целта е нужно да изберете правилната чаша, в която да налеете от кехлибарената течност на стайна температура. Тук топлината на дланите ви ще ви помогне да усетите множество аромати, вкусове и цели истории.

А на любопитните да научат повече за един от най-висококачествените коняци в света – Remy Martin Louis XIII, подаряваме страници ... на вас.

 

Уиски

По какво можете да познаете истинския ценител на доброто уиски? По това, че ще си го поръча чисто, без лед. Въпреки че опцията on the rocks е може би най-популярният начин за консумация. Той също не е „грешен“, но и тук има важен елемент – малкото уиски (40 или 50 мл) да бъде с не повече от 2 бучки лед, а голямото (80 или 100 мл) максимум с 3. В тази връзка трябва да отбележим още едно не толкова популярно правило относно леда: когато уискито се пие чисто или примесено със сода, ледът трябва да е на бучки (колкото по-големи, толкова по-добре), но когато уискито е съставка в коктейл, ледът задължително е натрошен.
Начинът на консумация на уиски зависи и от това къде се намирате. Уиски с вода е традиционната комбинация в Шотландия, докато в Ирландия уискито се пие чисто. За да се извлече максимално удоволствието от малцовата напитка, експертите препоръчват да не се добавя нищо, а да се консумира в чист вид на стайна температура (18–21 градуса). За да се избегне рискът от затопляне над тази температура, но същевременно да се запази напитката неразредена, се използват специални камъни или метални ледчета за уиски. Те са изработени от безопасни материали, които не отделят вкус. Държат се във фризер и се поставят на дъното на чашата.

 

Водка

3

Кралицата на спиртните напитки определено обича ниските температури. Колкото по-нисък е градусът на околната среда, толкова повече се увеличава плътността на течността и започва да се разлива като олио, което пък я прави по-приятна за консумация. Идеалната температура за съхранение и сервиране на качествената водка е между 5 и 8 градуса. Ако е по-охладена, шансът да се приглушат вкусовете и ароматите нараства,  но пък при водката те така или иначе не са толкова силно изразени, както при уискито например. Именно затова тя е изключително подходяща основа за много коктейли, тъй като лесно се комбинира с други по-силни вкусове.


Свързано

Времето е ценно, свободното време – безценно
Гурме23.07.2018
Времето е ценно, свободното време – безценно

За да го прекарате добре, няма рецепта, но опитайте с хубава храна

Евелин Цанева
Една нощ… зад бара
Гурме20.07.2018
Една нощ… зад бара

Посветен на всеки, помислил си поне веднъж  „Защо пък да не си отворя заведение?“

Андреа Пунчева
Стогодишни майстори на времето
Гурме28.06.2018
Стогодишни майстори на времето

Един ден от онези, които ни се случват веднъж или два пъти в живота… ако имаме късмет.  Един ден в дестилерията на 100-годишния коняк Louis XIII

Андреа Пунчева
Пътешествие из тайните на римската кухня
Гурме04.07.2018
Пътешествие из тайните на римската кухня

Рецепта за четири забавни начина да се потопите в кулинарните традиции на Вечния град.

Биляна Константинова
Стани от дивана и се размърдай!
Гурме08.08.2018
Стани от дивана и се размърдай!

20 мъдри мисли за живота, които Антъни Бурдейн ни завеща без задръжки

Само подводен ресторант не стига
Гурме21.05.2018
Само подводен ресторант не стига

След по-малко от година на Малдивите ще отвори врати и подводен хотелски апартамент

Биляна Константинова
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел
Гурме21.03.2018
Кран за бира във всяка стая на първия тематичен хотел

Отсядането в него ще бъде своеобразно поклонничество, коментира един от собствениците му.

Биляна Константинова
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?
Гурме16.03.2018
Бихте ли платили 56 000 евро за коктейл?

Вкусът на златото и диамантите има висока цена.

Биляна Константинова
Лъжичка за добро настроение
Гурме07.03.2018
Лъжичка за добро настроение

Или как е правилно да се яде черен хайвер.