Гурме30.12.2018

Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
+2 снимкиГастрономическото съкровище на България

Легенди сe вият и завиват като лозови сарми около тайнствата на българската кулинария. Автентична в някои райони, силно повлияна от световните кухни другаде – тя е книга, чиито страници не ще спрем да разлистваме.

Сгушеното в Тетевенския Балкан село Черни Вит е дом на прочутото зелено сирене и любопитна дестинация, привлякла вниманието на любители кулинари и шеф-готвачи от цял свят. Част от заслугата е на фондация Slow Food и председателя ­ Пиеро Сардо. Той открива прословутото зелено сирене преди 11 години и помага то да бъде съхранено и култивирано като кулинарно наследство на България. Черни Вит пък е едно от трите места в Европа и единственото на Балканите, където се произвежда.

Представлява вид плесенно сирене с плътен, наситен, богат, на моменти дори остър вкус. Прави се от овче мляко, добито от вече почти застрашен вид тетевенска овца. Специфичните условия на района в Черни Вит, които се изразяват във високата влажност и температурните амплитуди през деня и нощта, както и тънкостите в технологията на зреене са част от причините днес да присъства на световната кулинарна карта. Големият „виновник“ за това е Цветан Димитров (биолог, бивш кмет и човекът, когото трябва да търсите, ако се запътите натам). Той спазва почти религиозно всички тези стъпки и ще ви разкаже за деликатеса на драго сърце, ако го посетите. От нас имате рецепта за вкусното му оползотворяване – в карето.

Снимка: Ваньо Димитров

Черни Вит се намира по пътя София–Тетевен, отбивката е около 7 км преди града. В селото може да попитате местните хора, които ще ви упътят до хотел в центъра, където ще откриете Цветан. Той ще ви изнесе приятна и не прекалено дълга кулинарна лекция, придружена от дегустация на различни видове, като има сирена, зрели 60, 90, 120 дни и пр., а вкусът и цената им варират спрямо този период. По-зрелите видове зелено сирене стигат до твърдостта на пармезан, притежават силен аромат и доста плътен вкус. Биха правили чудна компания на ястия с червени меса, паста, плодове или пък дори самостоятелно за по-смелите.

Правилото е като с трюфелите –

само като акцент, който придава завършеност и оригиналност на ястието, но не и негова звезда поради суперсилите да властва на небцето, ако не е в умерено количество.

Ако самото сирене не ви се струва достатъчен повод за разходка през уикенда, в района има какво още да се види. Поречието на река Черни Вит е чудно за диво плажуване през топлите месеци и приятна разходка през по-хладните. Оттам, ако сте любители туристи, е и пътят за Бенковската пещера. Това са не повече от 30–40 минути лек преход, който води до отвесен отвор в скалите, който някога е бил убежище на революционера.

Снимка: Ваньо Димитров

За нощувки удобство е и самият хотел в центъра на Черни Вит, където ще ви нагостят с гъбена супа, както и близкото село Малък извор, където блажено ще се предадете на тишина и безвремие. Там наскоро бе отворена и „Къщата на билките – Екзотична земя“, където могат да отлетят множество лежерни следобеди в хамаците на запазения и реставриран дървен чардак върху стара плевня. Собственикът пък ще ви поглези с лавандулов чай, приготвен директно от билките в градината му.

И още: гурме разходка по лютите хълмове.

Нощем ще отморите с пълни коремчета в Слънчевата стая, Стаята на орхидеите или Лавандуловата стая (подразбира се, обзаведени тематично), с всички необходими удобства. А за закуска, преди да потеглите отново на кулинарни пътешествия, ще разполагате с току-що снесени яйца от къщите на бабите в съседство, които да приготвите в каменната кухня с печка на дърва.

По-ентусиазираните и запалени туристи няма да останат разочаровани от факта, че в региона се намират немалък брой места за разходки и активности, които включват пещери, хижи, водопади и резервати.

Околностите също така са идеално място за планинско колоездене. Терените преминават през красиви местности, изобилстващи от цветя и билки, изоставени махали и пленителни гледки. Примерен маршрут може да бъде село Малък извор – махала Камен дол – село Голям извор – махала Кривина – Гложенски манастир – село Малък извор. В резервата „Козя стена“ пък, ако имате късмет, ще видите и застрашения вид leontopodium alpinum subsp. nivalis, или старопланински еделвайс.

Възможностите са почти безбройни, а всичко, от което имате нужда, са една раница и малко детско любопитство.

Рецепта с българско зелено сирене

Ако сме запалили любопитството ви за ароматните и все още не толкова популярни сирена на България, както и може би позаспалата любов към Тетевенския Балкан, предлагаме и една авторска рецепта, ако случайно или не се сдобиете със „зеленото злато“.

Трябват ви:

 • сушени (или от буркан) манатарки
 • 2–3 пресни яйца
 • 50–100 г зелено сирене
 • масло
 • бяло вино
 • прясна мащерка или магданоз
 • сол
 • пипер
 1. В тиган на умерена температура се разтопява маслото, където се задушават и манатарките.
 2. Когато са полуготови, сипете малко бяло вино и овкусете с пресните билки, гответе до редукция.
 3. На финалната права: 2–3 яйца отгоре и настъргано на ситно зеленото сирене. Похлупете, за да се задушат и смесят всички аромати и вкусове.

Сиренето се разтопява, жълтъкът остава течен, манатарките дават допълнителен аромат, а ризлингът би бил съвсем подходяща компания.

Вижте и други гурме обиколки из България.


Свързано

Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Йоана Иванова Йоана Иванова
Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Кулинарни надпревари между българския бизнес
Гурме11.10.2018
Кулинарни надпревари между българския бизнес

Ресторант The View спечели конкурса на METRO, посветен на Деня на предприемача

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Правила за храната, които всеки трябва да прочете
Гурме05.11.2018
Правила за храната, които всеки трябва да прочете

За осъзнатото преживяване, отпадъците и как да бъдем отговорни към света

Йоана Иванова Йоана Иванова
Michelin Guide за напреднали
Гурме21.09.2018
Michelin Guide за напреднали

„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“ – Пол Прюдом, кулинар

Евелин Цанева Евелин Цанева
2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Биляна Константинова Биляна Константинова