Гурме30.12.2018

Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
+2 снимкиГастрономическото съкровище на България

Легенди сe вият и завиват като лозови сарми около тайнствата на българската кулинария. Автентична в някои райони, силно повлияна от световните кухни другаде – тя е книга, чиито страници не ще спрем да разлистваме.

Сгушеното в Тетевенския Балкан село Черни Вит е дом на прочутото зелено сирене и любопитна дестинация, привлякла вниманието на любители кулинари и шеф-готвачи от цял свят. Част от заслугата е на фондация Slow Food и председателя ­ Пиеро Сардо. Той открива прословутото зелено сирене преди 11 години и помага то да бъде съхранено и култивирано като кулинарно наследство на България. Черни Вит пък е едно от трите места в Европа и единственото на Балканите, където се произвежда.

Представлява вид плесенно сирене с плътен, наситен, богат, на моменти дори остър вкус. Прави се от овче мляко, добито от вече почти застрашен вид тетевенска овца. Специфичните условия на района в Черни Вит, които се изразяват във високата влажност и температурните амплитуди през деня и нощта, както и тънкостите в технологията на зреене са част от причините днес да присъства на световната кулинарна карта. Големият „виновник“ за това е Цветан Димитров (биолог, бивш кмет и човекът, когото трябва да търсите, ако се запътите натам). Той спазва почти религиозно всички тези стъпки и ще ви разкаже за деликатеса на драго сърце, ако го посетите. От нас имате рецепта за вкусното му оползотворяване – в карето.

Снимка: Ваньо Димитров

Черни Вит се намира по пътя София–Тетевен, отбивката е около 7 км преди града. В селото може да попитате местните хора, които ще ви упътят до хотел в центъра, където ще откриете Цветан. Той ще ви изнесе приятна и не прекалено дълга кулинарна лекция, придружена от дегустация на различни видове, като има сирена, зрели 60, 90, 120 дни и пр., а вкусът и цената им варират спрямо този период. По-зрелите видове зелено сирене стигат до твърдостта на пармезан, притежават силен аромат и доста плътен вкус. Биха правили чудна компания на ястия с червени меса, паста, плодове или пък дори самостоятелно за по-смелите.

Правилото е като с трюфелите –

само като акцент, който придава завършеност и оригиналност на ястието, но не и негова звезда поради суперсилите да властва на небцето, ако не е в умерено количество.

Ако самото сирене не ви се струва достатъчен повод за разходка през уикенда, в района има какво още да се види. Поречието на река Черни Вит е чудно за диво плажуване през топлите месеци и приятна разходка през по-хладните. Оттам, ако сте любители туристи, е и пътят за Бенковската пещера. Това са не повече от 30–40 минути лек преход, който води до отвесен отвор в скалите, който някога е бил убежище на революционера.

Снимка: Ваньо Димитров

За нощувки удобство е и самият хотел в центъра на Черни Вит, където ще ви нагостят с гъбена супа, както и близкото село Малък извор, където блажено ще се предадете на тишина и безвремие. Там наскоро бе отворена и „Къщата на билките – Екзотична земя“, където могат да отлетят множество лежерни следобеди в хамаците на запазения и реставриран дървен чардак върху стара плевня. Собственикът пък ще ви поглези с лавандулов чай, приготвен директно от билките в градината му.

И още: гурме разходка по лютите хълмове.

Нощем ще отморите с пълни коремчета в Слънчевата стая, Стаята на орхидеите или Лавандуловата стая (подразбира се, обзаведени тематично), с всички необходими удобства. А за закуска, преди да потеглите отново на кулинарни пътешествия, ще разполагате с току-що снесени яйца от къщите на бабите в съседство, които да приготвите в каменната кухня с печка на дърва.

По-ентусиазираните и запалени туристи няма да останат разочаровани от факта, че в региона се намират немалък брой места за разходки и активности, които включват пещери, хижи, водопади и резервати.

Околностите също така са идеално място за планинско колоездене. Терените преминават през красиви местности, изобилстващи от цветя и билки, изоставени махали и пленителни гледки. Примерен маршрут може да бъде село Малък извор – махала Камен дол – село Голям извор – махала Кривина – Гложенски манастир – село Малък извор. В резервата „Козя стена“ пък, ако имате късмет, ще видите и застрашения вид leontopodium alpinum subsp. nivalis, или старопланински еделвайс.

Възможностите са почти безбройни, а всичко, от което имате нужда, са една раница и малко детско любопитство.

Рецепта с българско зелено сирене

Ако сме запалили любопитството ви за ароматните и все още не толкова популярни сирена на България, както и може би позаспалата любов към Тетевенския Балкан, предлагаме и една авторска рецепта, ако случайно или не се сдобиете със „зеленото злато“.

Трябват ви:

  • сушени (или от буркан) манатарки
  • 2–3 пресни яйца
  • 50–100 г зелено сирене
  • масло
  • бяло вино
  • прясна мащерка или магданоз
  • сол
  • пипер
  1. В тиган на умерена температура се разтопява маслото, където се задушават и манатарките.
  2. Когато са полуготови, сипете малко бяло вино и овкусете с пресните билки, гответе до редукция.
  3. На финалната права: 2–3 яйца отгоре и настъргано на ситно зеленото сирене. Похлупете, за да се задушат и смесят всички аромати и вкусове.

Сиренето се разтопява, жълтъкът остава течен, манатарките дават допълнителен аромат, а ризлингът би бил съвсем подходяща компания.

Вижте и други гурме обиколки из България.






Свързано

Жерар Басе, майсторът на виното
Гурме23.11.2016
Жерар Басе, майсторът на виното

Биографията на французина е щедро украсена с титли и награди. От него разбираме тайните на древната напитка и дори получаваме няколко съвета

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова