Гурме12.09.2018

Бар кодове

И не само кодове. А също и тайни вратички, пароли, безистени. Открехваме света на Speakeasy културата.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+10 снимкиБар кодове

„Една врата, която с нищо не издава колко специално е онова, което се крие зад нея. Почукваш три пъти, казваш тайната дума и те пускат.“  Така обикновено започват повечето текстове за тайните барове, официално наречени Speakeasy.

Ако трябва да съм откровена, моята история не започва по много по-различен начин. Само че с sms.

„Събота вечер. Тайна сбирка като при сухия режим. На ъгъла на тези две улици има къща. Слизаш по стълбите. Влизаш. Библиотеката с книгите е врата. Отваряш с ключ 28. На долния бар ще пием коктейли от миналия век. Джаз. Започваме от 21 ч. Затворено е за външни гости.“

Sms-ът беше от сродна душа, която знаеше, че ще оценя поканата. Няма нищо по-премиум (колкото и да се опитваме да избягваме тази дума) от това да бъдеш посветен в тайна, която другите не знаят. Кара те да се чувстваш избран и специален, тъй като за някои неща се чува само от уста на уста. Затова не се поколебах и на 28 януари се оказах на soft opening-а на първия в София speakeasy бар. Не казвам адреса нарочно, защото това не е реклама, а емоция. А и бара повечето сигурно го знаете.

 

Някои врати наистина са много тайни

 

Първият път, когато попаднах на speakeasy бар обаче, беше много преди онзи sms. Годината вероятно е 2006-а, в Киев. Аз все още съм ученичка и сред експатите, с които предимно общувахме (бидейки самите ние чужденци ), се разчу, че един от „наш‘те“ – разбирай и той чужденец – е отворил страхотен бар. Само дето… никой не можеше да го намери. Германецът беше скрил творението си и хубавата бира така добре, че ако не те заведе някой до там, в дълбокия безистен, и 9 котешки живота няма да ти стигнат, за да го откриеш сам. Тогава още не знаех, че новото ми любимо място нарочно е скрито и че този „формат“ си има име.

 

ЛЕКАРСКИ РЕЦЕПТИ И МИВКИ С АЛКОХОЛ

Ирония на съдбата е, че именно във времето на Хемингуей и Фицджералд, кръстниците на алкохола в модерността, достъпът до градусовите напитки е орязан. Speakeasy баровете се появяват по време на сухия режим в САЩ, когато алкохолът е бил забранен и законният начин за сдобиване е бил само с лекарско предписание. Скрити на тайни места, където никога не би ни хрумнало да погледнем, през 30-те години те нарушават закона и предлагат алкохол. Междувпрочем, в нашия бар по стените висят именно такива оригинални рецепти – почит към контекста, който заведението имитира.

Please Don't Tell (PDT), Ню Йорк, отвън (горе) и отвътре

 

Името на този вид учреждения идва от призива да се говори тихо, т.е. „леко“ (easy), за тях. Под мустак, едва-едва изречени на глас, да не би някой да дочуе и да дойдат властите.

А прочетохте ли това? По стъпките на перфектния коктейл с Absolut Elyx

И ако те все пак нахлуят посред нощите, големи мивки в бара са позволявали алкохолът да бъде източен за секунди.

Виждате ли мивката? 5L, София

 

КУЛТУВАНЕ НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО

Носталгията е признак, че сме издигнали нещо в култ. Хипстърската интелектуална възбуда от откриването на тайна и присвояването й е огромна, щом говорим за такъв тип барове.  Speakeasy-тата представляват пътуване назад към други културни епохи, урок по история, преподаден в „духа“ (spirit, ако простите играта на думи) на времето, за което говори.

Как иначе си обяснявате PDT в Ню Йорк (Please don’t tell), където се влиза през стара телефонна кабина? В Лондон стигат и по-далеч: през 2015 г. отвори врати – условно казано – заведение, за което се влиза през обществена тоалетна. Или поне така изглежда.

Ladies and Gentlemen, Лондон, отвън (горе) и отвътре

 

Точното име ми убягва, но в Шанхай пък бях в заведение, чиито вход представляваше пъзел от 15-ина кръгли дупки и две от тях отварят съседната на тях голяма метална врата. Само трябва да познаеш кои две – а кодът се променя постоянно.

 

(LIVE) VIDEO KILLED THE RADIO BAR

Абсолютната ни зависимост от социалните медии подлъга много speakeasy-та да излязат от тъмните си кьошета на белия свят на Facebook културата. Ще намерите техни страници, което пък дава на жадните да споделят на момента потребители  възможност да покажат на приятелите си къде са и къде се намира мястото.

Функцията за live video също издава тайните, пазени с десетилетия – на секундата можем да видим как нищо неподозиращият барман миксира вълшебства, записан от нечий смартфон.

В Азия се намират някои от най-добрите speakeasy, така поне твърдят повечето тематични гидове в интернет. 28 Hong Kong Street в Сингапур е коронован за най-добрия на континента, но за мен по-интересно е, че уеб страницата му (с кодовото име 28hks.com) представлява единствено име на улицата, самотно висящо по средата на екрана.

Тенис звездата Каролине Возняцки в 28 Hong Kong Street, Синагпур

 

Не мога да не отчета уеб присъствието като грешка, равностойна на разпродажба със 70% намалена цена в Prada или Chanel: нещо, което чисто и просто не се прави. Ексклузивността е прийом №1 за висококачествените марки, същото важи и за тайните на speakeasy заведенията. Онези, които се подлъжат по технологичната вълна и прекалят с реклама и достъпността , ще изгубят култовия си статус.

Вижте и: Ода за бирата

Но след снощи, когато със собственика на софийския бар разисквахме в продължение на половин час разликите между  отделните източни бойни изкуства (и пихме три коктейла междувременно), си припомням, че не статусът прави заведението, а персоналът. И коктейлите. Ох, какъв amaretto sour пих снощи...

 


Свързано

Стената на уискито, или провокация за всички сетива
Гурме24.01.2019
Стената на уискито, или провокация за всички сетива

Whiskey Bar & Museum е музей, в който експонатите очакват да бъдат (из)пити

Биляна Константинова Биляна Константинова
„Игра на тронове“ идва и като уиски
Гурме18.01.2019
„Игра на тронове“ идва и като уиски

Специалната колекция е вдъхновена от последния сезон на сериала, чиято премиера е през април

Биляна Константинова Биляна Константинова
Удоволствие из Ориента
Въздух, суша & море17.12.2018
Удоволствие из Ориента

Връщаме се назад във времето, но сме повече от всякога в настоящия момент

Мартина Захариева
Гастрономическото съкровище на България
Гурме30.12.2018
Гастрономическото съкровище на България

На лов за сирена из Черни Вит и уикенд с аромат на лавандулов чай

Цветана Кулинска
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!
Гурме14.11.2018
Beaujolais Nouveau 2018 пристига в София!

На 15-и ноември предстои още един празник за ценителите, защото ще се отвори първата бутилка от новата реколта младо вино - Beaujolais Nouveau

Дизайн на свободното време с Katarzyna
Гурме12.11.2018
Дизайн на свободното време с Katarzyna

Украсете масата си с течен букет от топлите склонове на Южна България

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
"Гурме" обиколка из България - част III
Гурме02.11.2018
"Гурме" обиколка из България - част III

На финала сме на най-вкусното пътуване в страната, представяме ви последната част от нашата гурме обиколка

Биляна Константинова Биляна Константинова
"Гурме" обиколка из България - част II
Гурме26.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част II

Очаква ви втора част на най-вкусната разходка в страната...

"Гурме" обиколка из България - част I
Гурме17.10.2018
"Гурме" обиколка из България - част I

Пригответе си един размер по-големи дрехи – срещаме ви с местните храни в различните кътчета на страната

Биляна Константинова Биляна Константинова