Дизайн и култура29.07.2019

Цветна треска

За Royal Chelsea Flower Show и приказния свят на цветята ни разказва изпълнителният директор за България на Raiffeisen Property Holding International

Адина Уелш
+8 снимкиЦветна треска

Знаеш, че си достигнал определена възраст, когато започнеш да играеш бридж редовно и когато искаш да посетиш Royal Chelsea Flower Show – ежегодното изложение за цветя в лондонския квартал Челси, организирано от Кралското градинарско общество, чийто патрон е кралица Елизабет. Е, ние снижихме с малко общата средна възраст на посетителите на прекрасното изложение, а и добавихме няколко „екзотични“ националности (румънска, българска и ирландска) към това особено английско и същевременно космополитно събитие.

През месец май всяка година най-големият фестивал на цветята се открива в Челси с посещение на кралицата – точно, както е било и в дните на създаването му в началото на миналия век. Разположено на площ от 40 000 кв. м, изложението се посещава от над 157 000 гости годишно. На главния павилион са изложени най-добрите експонати от опитни цветари, които усъвършенстват лилиумите и гладиолите например в продължение на десетилетия. Любими ми станаха лупините, които образуваха великолепна „инсталация“ в цветовете на дъгата.

Докато се възхищавах на щанда на лилиумите от белия сорт, наречен Proposal (в превод от английски „предложение за брак“), дочух разговора на двойката зад мен. Тя, с надежда: „Скъпи, как някой би могъл да не приеме, ако му предложат с нещо такова?“. Той: „Съгласен съм… изглеждат почти като централната аранжировка на погребално бюро“.

Извън основния павилион на открито са разположени „Градини, достойни за показване“, подредени внимателно и тематично, според всевъзможните поводи и местоположения, където могат да „дефилират“, като например „Градината за Facebook“ или „Спасете магаретата“. Въпреки това звездата на тазгодишното изложение безспорно беше

градината на Кейт Мидълтън

 „Обратно към природата“, изкусно представена от очарователния принц Джордж, първородния син на кралската двойка и престолонаследник на британския трон. И така, грабвате панамената си шапка, слагате ленена риза и отпивате глътка Pimms на приказните поляни. Пикникът ви е допълнен от музикалния павилион, където оркестърът изпълнява музика от едно време. Мислите си, че цветното изложение приключва тук – помислете пак.

Всъщност преживяването тъкмо започва – магазини и кафенета се надпреварват с пищни цветни щандове и украси и създават атмосфера, която не може да се види на друго място по света. Темата на изложението всяка година е различа, а през 2019-а тя беше „Челси под вода“. Победителят, който спечели наградата Chelsea in Bloom, беше инсталация на асоциацията на сърфистите от Девън, които бяха използвали пластмасата, събрана от един-единствен плаж.

А на мен не ми остава друго освен до следващото изложение да се опитвам да предпазя моите лилиуми и ралици от бистришките вредители.

 

Вижте още: 

Светът на Бонсай

Саксията с интелигентно поведение

Горски небостъргачи изпълват Милано със зеленина


Свързано

Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

София Павлова София Павлова
Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова
Най-важното място в дома ни
Акценти26.02.2020
Най-важното място в дома ни

Където можем да сме напълно сами*

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Цялата безкрайност събрана в стая
Акценти21.02.2020
Цялата безкрайност събрана в стая

Яйои Кусама и нейната реалност в Tate Modern.

София Павлова София Павлова
Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева