Дизайн и култура15.12.2022

Това не е история за мебели*

Baxter ни кани в дома си - перфектната витрина за своите колекции от 2022 г.

Елена Николова Елена Николова
+7 снимкиТова не е история за мебели*

За да отпразнува 30-годишнината от своето създаване, през 2020 г. Baxter избира осем думи, които най-добре обобщават историята на компанията за луксозни мебели през тези години. Една от тях е „изживян опит“ (от англ. lived experience) – концепцията, че за да опознаеш един продукт, следва да го изживееш. Със своите дивани, легла, фотьойли, столове, маси, огледала, лампи и безкраен брой други мебели и аксесоари за обзавеждане Baxter създава нова вселена. Свят, в който посетителите могат да се откъснат от битовизма, да се срещат и опознават, докато научават повече за марката. Често това се случва на места, които може би са забравени, но в същото време пълни с история и чар. Тази интуиция предизвиква откриването на първия Baxter Garage в Рим през 2007 г., а след това и на Baxter Cinema в Милано през 2015 г.

Но преди да изследваме бъдещето на Baxter вселената, нека се върнем

30 ГОДИНИ ПО-РАНО.

Основана в сърцето на област Брианца от двама просветени предприемачи – Луиджи и Паоло Бестети, Baxter съхранява до днес традицията на перфектната ръчна изработка, типична за занаятчиите от тази част на Италия, като се превръща в еталон за стила Made in Italy в света. В ядрото стои един-единствен материал – кожата, а обработването и` се случва от изключителни специалисти, посветили живота си именно на това. Високото качество, иновативни технологии на работа и деликатни артистични елементи създават неповторими комбинации от мебели, които привличат елита на обществото. В семейството на Baxter може да откриете величия в дизайна като Паола Навоне, Пиеро Русо, Драга Обрадович и др. Компанията припознава в своята работа печата „Made in Italy“ и приема отговорността, която следва от това, сериозно и с дължимото уважение към миналото и постиженията на предходните поколения дизайнери и майстори в модата и интериора.

ДОМ С ДУША

В унисон със своя слоган, че „Емоциите на бива да бъдат описвани, трябва да се изживеят“, за представяне на своята нова колекция тази година Baxter буквално ни кани в своя дом. С изглед към нежните хълмове около езерото Комо Baxter Lago – резиденция от началото на ХХ век, не е избрана случайно от компанията за представяне на своята емблематична колекция за 2022-ра, включваща за първи път и серия за външно обзавеждане.

Baxter Lago олицетворява концепцията за дом – пространство, където красотата властва отвътре и отвън, там където се чувстваш защитен и щастлив, място, където си истински „на място“. Омагьосваща гледка съпровожда стая след стая, в пълна хармония с дискретно луксозно обзавеждане, предизвиквайки лека носталгия в съвременен контекст.

ТОПЛО ПОСРЕЩАНЕ

На входа ни посрещат гостоприемно тапети с екзотични мотиви в различни нюанси на цветовете Caramello и Avio и масата Fany, а над нея вълнообразната лампа Nuvola от фибростъкло.

Сетивата веднага реагират и се раздвижват. От двете страни на това първо пространство две други стаи – отдясно кабинет, отляво малка всекидневна с камина – продължават да предизвикват познатото усещане за добре дошли. Кабинетът с бюрото и библиотеката Joni приканва към концентрация, а във всекидневната креслата Barret и Lazybones Lounge в мека овча кожа ни привикват в обятията си в компанията на холните маси Tebe и Liquid.

Оттук преминаваме към хола, където можем да се отпуснем в сладки разговори на дивана Clara, допълнен от изискани детайли като ръчно тъкания килим Himani, травертина на холната маса Thalatha, покритието от никел сребро на три маси Allure. И накрая – тук е трапезарията с великолепната маса Grace от полиран дъб.

Красива двойна рампа от стъпала води до зоната на спалнята, но не и преди да бъдем пленени, макар и само за миг, от зелените и сини нюанси, които нахлуват през прозорците, заедно с аромата на божури и глициния. Обзавеждането, вдъхващо живот на двете спални, трапезарията и читалнята, включва внушителното присъствие на масата Nairobi в черна пепел, проектирана от Роберто Лазерони, и дзен лекотата на каменното легло от Федерико Пери, преосмислено с нови модули в нюанс на синьото.

ДЕБЮТЪТ НА BAXTER В МЕБЕЛИ ЗА ЕКСТЕРИОРА

Външните мебели, нова разработка за Baxter, свързват откритото пространство и интериора благодарение на меката мебел Narciso, създадена от Studiopepe с новите външни тъкани, кадифени и грапави повърхности, за да придадат специален дух на терасата. Керамичните маси Keramikè са като малки атоли в средата на вертикалната градина и пристройката. Колекцията в зоната на басейна: Himba от Roberto Lazzeroni в тонове екрю и слонова кост и Dharma от Studiopepe в светлосиньо: легла, дивани и столове, допълнени от меки възглавници, покрити с плат или кожа.

Всичко това може да ви изглежда като картичка на въображаемо място, но не е: Baxter Lago съществува. От нас зависи дали ще се оставим на любопитството да ни води и да бъдем приятно изкушени да преживеем красотата на Италия през погледа на Baxter. Готови не просто да бъдем странични наблюдатели на случващото се около нас, а напротив – да се превърнем в главни действащи лица.

*В официалния сайт на Baxter в секция „За нас“ ще прочетете: „Това не е история на компания“.


Свързано

Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години
Дизайн и култура15.12.2020
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години

Световноизвестният бизнесмен се е запознал с вариантите за партньорство с Артекс в проектите им Диамант 1, Диамант 2 и Диамант 3

Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо
Дизайн и култура01.12.2020
Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо

Никой не може да го каже по-добре от един италианец

Анна Мария Попова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Магдалена Гигова Магдалена Гигова
Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова