Дизайн и култура28.05.2019

7 дестинации по стъпките на „Игра на тронове“

Реалните филмови локации, които със сигурност ще искате да посетите

Биляна Константинова Биляна Константинова
+3 снимки7 дестинации по стъпките на „Игра на тронове“

„Игра на тронове“ се превърна в мания и на финала на своето телевизионно битие решението на продуцентите да ползват реални локации дава възможност на почитателите му да я продължат в реалността – с пътуване до най-известните от тях. Пръснати из едни от най-вдъхновяващите места в Европа, те дават усещане за реалност на извънвселенска атмосфера на Вестерос, описана в книгата. Дори да не сте сред почитателите на „Игра на тронове“, това са места, които носят и своя собствена история и си струва човек да си подари огромно културно обогатяване.  

Исландия

Благодарение и на „Игра на тронове“ северната държава стана значително по-популярна дестинация. Като се имат предвид географските особености на острова – високи планини, гейзери, вулкани, ледници, минерални извори – туровете там са буквално като тур из териториите на Вестерос. Локациите от „Игра на тронове“ са пръснати из цялата територия на Исландия, което я прави топ цел за почитателите на сериала.    

Северна Ирландия

Величествените декори на „Игра на тронове“ са построени в специално изградени студия в Белфаст. Някои от най-разпознаваемите интериори като Уинтърфел и Черният замък се намират в огромни халета в града. Външните кадри са снимани на различни места в страната. НВО обявиха, че възнамеряват да запазят декорите и през 2020 г. да ги превърнат в туристически дестинации.

Шотландия

Замъкът Дун в Шотландия е първоначалният декор за дом на фамилията Старк. Неизлъченият пилотен епизод, в който участват и персонажи, които после така и не се появяват в поредицата, е сниман основно там. Логистични затруднения и липсата на студийно пространство обаче принуждават продукцията да се премести в Северна Ирландия.    

Испания

„Игра на тронове“ е първата книга от епичната фентъзи поредица „Песен за огън и лед“. В южната част на Испания ще откриете част от „огнените“ локации на продукцията – Севиля (бикоборската арена), Кордоба, Хирона, Касерес. Непременно отскочете и до Алмерия, където е втората по големина мавърска крепост в Испания след Гранада и също декор в сериала.   

Мароко

Декорите на Atlas Studios са разположени между Атласките планини и безкрайния пясък в южната част на Мароко. Тук са снимани не само част от сцените в сериала, но и прочути филмови продукции като „Лорънс Арабски“, „Мумията“ и „Гладиатор“. Задължително включете в обиколката си крепостта Варзазат и селището Айт Бен Хадду.       

Малта

Малта е ключова локация през първия сезон на „Игра на тронове“, но не е ползвана като декор от сцените с коронацията. Въпреки това великолепните пейзажи на острова явно са впечатлили почитателите на сериала и все още се организират тематични екскурзии – както до терените за снимки на основния остров, така и до по-малкия Гозо, разположен на север. За жалост, Лазурният прозорец, където беше снимана сватбата на Денерис и Дрого, вече не може да бъде видян, тъй като рухна в морето през 2017 г.  

Хърватия

От сезон 2 насам Хърватия е основен декор в „Игра на тронове“. Продуцентите се спрели на Дубровник, разположен на брега на Адриатическо море, тъй като средновековните му крепостни стени в най-голяма степен се припокривали с описанието в оригиналния текст. Една от най-известните сцени в телевизионната история – „похода на срама“ – е снимана на Испанските стълби в стария град. Сочната зеленина на остров Локрум, намиращ се в близост до старото пристанище на Дубровник, също влиза в много от кадрите.  ,

За почитателите на киното предлагаме още "Карта с пътешествията на Джеймс Бонд"


Свързано

Кафе и книги в Стария град на Талин
Дизайн и култура16.05.2019
Кафе и книги в Стария град на Талин

Естонската столица очарова с китни улички и много тайни места за посещение

Марияна Гаврилова
Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи
Акценти10.05.2019
Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи

Изкуство, кич или проява на лош вкус?

Биляна Константинова Биляна Константинова
Вижте дома, който продава Сандра Бълок
Дизайн и култура03.05.2019
Вижте дома, който продава Сандра Бълок

Вилата й в Джорджия е на стойност от 6.5 милиона долара и сме готови да се преместим там веднага!

Проблемът с Game of Thrones
Дизайн и култура18.04.2019
Проблемът с Game of Thrones

Когато от хляба и зрелището остане само зрелището

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)
Акценти09.04.2019
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)

И природата, и човекът са страхотни художници. А ако обединят сили, стават шедьоври

гоСТОЛюбив
Дизайн и култура05.04.2019
гоСТОЛюбив

Визуални документи на гостите на Дарик

Константин Вълков
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура
Дизайн и култура17.03.2019
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура

Арата Исозаки с „Прицкер“ за диалогa между Изтока и Запада

Биляна Константинова Биляна Константинова
Какво ново в портфолиото на Chanel?
Дизайн и култура13.03.2019
Какво ново в портфолиото на Chanel?

Поредното допълнение към колекцията от авангардни аксесоари, които носят нестандартния почерк на Карл Лагерфелд

Биляна Константинова Биляна Константинова