Дизайн и култура19.05.2018

5 истории за цветовни успехи

Не е грешка в заглавието.

Евелин Цанева Евелин Цанева
+8 снимки5 истории за цветовни успехи

Има неща, които свързваме първо с цветове и чак след това с хора, места и събития. Следват пет личности, които не се поколебаха да отправят ярки послания към света. В  буквалния смисъл. Те показаха, че пъстротата на живота може да бъде променлива величина, и се превърнаха в символи на епохата си.

 

Вивиан Уестууд – ексцентрична, щура и никога безцветна

За дизайнерката, която поставя началото на пънк и ню уейв модата, експлозията от (често странни) модели, краски и най-вече ярки послания е задължителна във всяка от колекциите и́. Там рядко ще видите класически и изчистени кройки, камо ли „стандартните“ цветове.

Когато през 70-те години на миналия век започва да пише текстове за Sex Pistols заедно с друга икона на пънка, Малкълм Макларън, едва ли някой е очаквал Уестууд да се превърне в сензация. Тогава двамата се занимават със стайлинга на пънк бандите, които набират популярност по онова време.

За ярката Вивиан модата и́ обществено значимите каузи винаги вървят ръка за ръка. Модните и́ ревюта обикновено преминават под знака на теми, свързани с опазване на природата и екологичната революция. Именно затова с една от последните си колекции – „Интелектуална солидарност“, Уестууд призова интелигенцията да се обедни срещу политиците и да каже твърдо „Не“ на безскрупулното унищожаване на околната среда. Така пъстротата, щампите и карето се превръщат в ироничен символ на наивността на елита и нуждата от противопоставяне на задкулисието.

Според Иън Кели, с когото Уестууд написа биографията си, умът и е дори по-остър от карфиците, с които си помага, докато твори мода. Казва за нея, че е неуморима, понякога груба, друг път изключително любвеобилна и мила, но винаги вълнуваща.

На 78 години тя все още прелива от енергия и живее на пълни обороти. Неотдавна с типичното си чувство за хумор Вивиан разкри пред журналисти тайната на вечната си младост. „Не се мийте прекалено често”, отговори дизайнерката на въпрос как успява да изглежда толкова добре през годините. По думите на четвърт век по-младия и́ съпруг, дизайнерът Андреас Кронталер Вивиан се къпе веднъж седмично и това е причината да е така лъчезарна. Не ви съветваме да следвате точно този пример, но пък самата Вивиан е давала не един или два съвета за щастлив живот и далеч по-ценен от горния е този: да обичаме себе си.

 

Кристиан Лубутен – маестрото на червената подметка

Не е случайно, че виждаме емблематичните червени подметки толкова често на килима със същия цвят. По ирония на съдбата едно от най-големите имена в бранша не е заинтригуван от модата от ранна възраст, макар от малък Кристиан Лубутен да знае, че иска да прави именно обувки. Скромната му мечта била да прави такива за вариететни танцьорки.

Символът на обувките всъщност е плод на случайността, а историята е съвсем прозаична. Работейки над дизайна на един от моделите си през 1992 г., Лубутен до последно смята, че на този чифт му липсва заряд и енергия. Така спонтанно решава, че подметките трябва да бъдат боядисани с червения лак за нокти, който асистентката му държи на бюрото си. Не след дълго дизайнерът разбира, че идеята е находчива, и ги променя във всяка следваща колекция. Яркочервеното обаче му носи толкова голям успех, че става задължително за всеки чифт на марката. Следва съдебна битка с друга от легендарните дизайнерски къщи, Yves Saint Lauren, като самият Лубутен признава, че за него е било изключително неприятно да предяви претенции за авторство след като YSL произвеждат обувки с яркочервена подметка.

За маестрото опазването на интелектуалната собственост е абсолютно задължително, въпреки негативните емоции, които му носи широко отразеният в медиите процес. Съдът разрешава на YSL да продава своя модел, но със или без съдебно постановление, асоциацията с червената подметка остава завинаги запазена марка на Лубутен.

 

Анди Уорхол – бащата на поп арта, който оцвети масовата култура

Анди Уорхол е автор на някои емблематични фрази като тази, че в бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути. Както вече знаем, днес това е валидно с пълна сила. Той продължава започналото в началото на века течение сред творците, което задава голяма въпросителна за смисъла на изкуството. Не задължително първи, но със сигурност най-успешно през 1917 г. този въпрос поставя „Фонтан“-ът на Марсел Дюшан.

Творчеството на Уорхол пречупва през много краски и въображение емблематични за 50-те и 60-те години на XX в. американски продукти, типични за консуматорското общество. Блестящ пример за това са творбите му, посветени на бутилката на Coca-Cola като символ на равенството между хората и свободата в демократичното общество.

„Колата, която пие президентът, е същата като твоята или моята“, казва Уорхол. „Колкото и пари да имате, те няма да ви купят по-добър кен с напитката, всички са еднакви и всички са добри”, заключва Анди.  А отношението му към парите със сигурност се различава от това на много творци. Той открито заявява интереса си към тях и казва, че правенето на пари е изкуство само по себе си. Тази откровеност, разбира се, му носи и критики, че изкуството му е комерсиално и е мотивиран да твори единствено заради печалбата. Едно от най-влиятелните произведения в съвременното изкуство е негово дело – Мерилин диптих. 50-те образа на легендарнатa Монро са базирани върху нейна снимка от филма „Ниагара“, половината от изображенията са оцветени в типичния за художника стил, а останалите са черно-бели. Идеята за това произведение идва след края на живота на актрисата, но то далеч не е единствено в творчеството му, в което е засегната темата за смъртта.

Смразяваща, но определено въздействаща, е серията „Смърт и нещастие”, където Уорхол използва кадри от автомобилни катастрофи, някои от тях фатални. Едно от най-популярните произведения от серията е „Зелената катастрофа”, запечатала смъртта на 24-годишен младеж, който загива след преследване с полицията в Сиатъл, врязвайки се с колата си в телефонен стълб, на който увисва. Десетилетия след смъртта си Анди Уорхол все още е начело на класациите на най-продаваните и скъпи художници: през изминалата 2017 г. един от първите негови автопортрети беше продаден на търг за сумата от 6 млн. британски лири.

 

Хундертвасер – архитектът, който „оформи“ свой собствен стил

Пъстри мозайки, нетипични форми, съчетани с много зеленина и растителност – работата на австрийския художник, скулптор и архитект Фриденсрайх Хундертвасер не може да бъде причислена към нито едно течение. Това е човекът, който вярва, че съвършенството се крие не в правите линии, а в характерните за работата му спирали и кривини. Превръща в своя запазена марка вълнообразните подове, смятайки, че правата линия е лишена от божественост и няма място в работата му.

Пример е и собственият му дом в австрийската столица Виена. Сградата е собственост на общината и е строена в периода между 1983 и 1985 година… без предварителни планове и чертежи, естествено. Макар че е дело на архитектите проф. Йозеф Кравина и Петер Пеликан, не можете да сбъркате, че точно Хундертвасер има пръст в тази сграда, след като видите фасадата с асиметрични линии и нестандартната декорация с грапавини и керамични плочки. Подовете са вълнообразни, покрити с разноцветни камъчета. Доста непрактични, но впечатляващи.

Не по-малко грабващ е и последният проект, по който работи приживе. Зелената цитадела в Магдебург, чиято фасада парадоксално е розова, е наречена така заради свежите дръвчета и пъстри лехи на покрива на комплекса, в рязък контраст със сивата и монолитна архитектура наоколо.

Сред най-популярните му проекти е паното „Тъгата на Атлантида“ на гарата в Лисабон. Хундертвасер е правил интериор на Боинг 757 и е проектирал мъжки двулицев костюм за Vogue. И ако архитектът ви се струва ексцентричен, в личния си живот той е още по-екстравагантен: за домашен любимец имал охлюв, рядко гладил дрехите си и често носел по два различни чорапа.

 

Барак Обама – първият чернокож президент на САЩ

Ако Мартин Лутър Кинг „имаше една мечта“, то Барак Обама се превърна в нейно олицетворение и показа, че по-важни от цвета на кожата са силата и харизмата на личността. И времето. Защото само 40 години преди избирането на първия чернокож президент на страната през 2008 г., Кинг е убит заради активизма си в полза на расовата равнопоставеност.

Неслучайно след историческия успех на Обама, светът си спомни за паметната реч на реформатора, в която той говори за „свят, в който хората няма да бъдат съдени по цвета на кожата си, а по силата на характера си“.

Още по време на изборите Обама отправяше ярки послания за промени в икономиката, борбата с климатичните промени и правата на малцинствата. А успехите по време на мандата му са повече от забележителни. Сред тях са възстановяването на дипломатическите отношения с Куба, прекъснати за десетилетия, както и започналата мащабна здравна реформа, която да осигури достъпни медицински услуги.

Извън официалните ангажименти Барак Обама и съпругата му Мишел се превърнаха в едно от най-обичаните първи семейства на САЩ в историята. След два мандата в Белия дом Барак и Мишел признаха, че нормалният живот им липсвал и си взеха заслужена почивка не къде да е, а на частния остров на Ричард Брансън, а техни спътници в последвалите пътешествия бяха Опра Уинфри и Том Ханкс. Оказа се, че за първата дама да може да отваря спокойно прозореца на дома си е било нещо жадувано, а за президента било обичайно да се появява в един и същ смокинг по време на официални вечери, въпреки увещанията на екипа си да не го прави.

 


Свързано

Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част I
Акценти04.01.2020
Кенго Кума и архитектурата на XXI век - част I

Разказ за търсенето на уют, човечност и връзка с природата.

Ирена Комитова
В търсене на баланс и вътрешен мир на прага на новото десетилетие
Акценти21.12.2019
В търсене на баланс и вътрешен мир на прага на новото десетилетие

…през погледа на Шаолин.

София Павлова София Павлова
Мисия Silver Spitfire – успешна
Акценти16.12.2019
Мисия Silver Spitfire – успешна

Поглед от облаците

София Павлова София Павлова
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България
Акценти11.12.2019
Любимото Nespresso на Джордж Клуни вече е в България

Първият бутик на марката отвори врати в София.

София Павлова София Павлова
Гмуркане от високо – там, където се срещат небе и вода
Акценти10.12.2019
Гмуркане от високо – там, където се срещат небе и вода

2020 година се задава на хоризонта с редица завладяващи идеи и иновативни концепции. Днес ви представяме една от тях – първият „безкраен“ басейн, разположен на покрив с 360-градусова гледка към… Лондон.

Япония – екзотика през зимата
Акценти07.12.2019
Япония – екзотика през зимата

Навън вече е мразовито - небето е сиво и мрачно и приканва всички ни да стоим на топло с чаша червено вино в ръка. За тези, които винаги са готови за пътешествия, независимо от времето навън обаче имаме една дума: Япония.

София Павлова София Павлова
Израел за начинаещи
Акценти25.11.2019
Израел за начинаещи

Малко държави са ме оставяли с толкова смесени впечатления.

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Pininfarina задава нови архитектурни стандарти
Акценти13.11.2019
Pininfarina задава нови архитектурни стандарти

Компанията влезе във фокуса на вниманието с новата си сграда – Heritage в Сао Пауло.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Танцувай или умри
Акценти13.11.2019
Танцувай или умри

Или как танците могат да променят един живот.

Мартина Захариева