Дизайн и култура04.06.2019

12 музея за 12 дни в Ню Йорк

Емоция и познание – те са най-доброто, което може да вземете от такъв тип преживяване

Биляна Константинова Биляна Константинова
+17 снимки12 музея за 12 дни в Ню Йорк

12 дни за 12 музея е преживяване, което си струва да си подарите, ако имате път към Ню Йорк: емоция и познание за света в сфери, които покриват буквално всичко, от изкуството до Космоса и историята на света.

 

Музей на изкуството „Метрополитън“
„Метрополитън“, който отваря врати през 1872 г., е най-големият музей на изкуството в САЩ. Постоянната му колекция включва 2 милиона творби от последните 5000 години от историята на човечеството. Основната експозиция е подредена във внушителна сграда в готически стил на Пето авеню.

музей ню йорк метрополотън

Тук могат да се видят „Музикантите“ на Караваджо, „Жена с лютня“ на Вермеер и „Портрет на мадам Х“ на Сарджънт. Смайващата колекция от египетско изкуство се състои от 26 000 обекта. Тя е резултат от 14 изследователски експедиции, които Музеят реализира в Египет между 1906 и 1935 г. „Метрополитън“ се гордее и с колекцията си от творби на импресионисти и постимпресионисти.

музей ню йорк метрополотън

Ако трябва да сме честни, споменатият по-горе един ден на музей тук ще ви е крайно недостатъчен, за да видите всичко, затова се подгответе предварително кое ви е най-интересно. 

Музей на модерното изкуство
Музеят на модерното изкуство (MoMA) приема първите си посетители през 1929 г. и се мести на сегашния си адрес – на Пето авеню и 57-а улица – година по-късно. В колекцията му от 200 000 произведения има произведения на изобразителното изкуство, фотографията, киното, електронните медии, архитектурата и дизайна…

музей ню йорк модерно изкуство

музей ню йорк модерно изкуство

Тук съжителстват „Мост над езерото с водни лилии“ на Клод Моне, „Звездна нощ“ на Ван Гог, „Мечтата“ и „Спящият циганин“ на Хенри Русо и „Светът на Кристина“ на Андрю Уайът.

Музей „Соломон Гугенхайм“
През 1959 г., 20 години след отварянето си, „Гугенхайм“ се мести в сегашната си сграда на Пето авеню – едно от най-красивите арт пространства в света и сама по себе си произведение на изкуството. В началото колекцията му се състои основно от творби на ранните модернисти, но постепенно се увеличава с творби на експресионисти, сюрреалисти, импресионисти и постимпресионисти.

Ню йорк музей гугенхайм

Разполага и с впечатляваща сбирка от скулптури (Дега, Серра, Джакомети, Брънкуш), както и с някои от най-красивите фотографии на Робърт Мейпълторп. Сред най-популярните творби, които могат да се видят тук, са „Пред огледалото“ на Мане, „Композиция 8“ на Кандински, „Утрин на село след снежна буря“ на Малевич, „Империя от светлина“ на Магрит и „Алхимия“ на Полак.  

Природонаучен музей
Това е най-големият музей по естествена история в света, с 32 милиона експоната. Разполага с внушителна колекция от фосили на динозаври.

ню йорк музей природонаучен

Няма човек, който да е влязъл в Музея и да не се е изправил пред величествените скелети на тиранозавър рекс, стегозавър, трицератопс и апатозавър. Впечатляващи са колекциите от бозайници, влечуги и земноводни, както и експонатите, свързани с живота на различни племена по света. величието на природата и нищожността на човешкото същество обаче е най-видима под модела на син кит, който е дълъг 29 метра.  

ню йорк музей природонаучен

Музей за американско изкуство „Уитни“
Създаден през 1930 г., това е мястото, където си дават среща американската живопис, скулптура, графика, арт инсталации от началото на XX век насам. Колекцията му включва 23 000 творби.

музей ню йорк уитни

музей ню йорк уитни

На всеки две години тук се организира мащабна изложба със специален фокус върху младите и малко познати съвременни американски творци.

Колекция „Фрик“
Този относително малък музей отваря врати през 1935 г. и предлага едно от най-изисканите арт преживявания в града.

ню йорк музей

В неговите 19 зали могат да бъдат видени творби на стари майстори (Тициан, Веласкес, Рембранд, Вермеер), импресионисти (Реноар, Моне), скулптури и мебели от Ренесанса до XIX век, както и знаковия порцелан от френския град Лимож. Залата, посветена на еротичния шедьовър на Фрагонар „Прогрес на любовта“, представлява истински спектакъл в стил рококо.   

Музей на Ню Йорк
750 000 предмета разказват динамичната история на Ню Йорк. Сред тях са картини, снимки, карти, значки, пощенски картички, печатни издания, сценични вещи, сребърни предмети, играчки, мебели и дрехи.

музей ню йорк

Тук можете да видите мъжки костюм от бала по встъпването в длъжност на президента Джордж Вашингтон, ръкописи на Юджийн О‘Нийл, 412 стъклени негатива, направени от фотографа и социален реформатор Джейкъб Рийс, и прочутата къща за кукли с 12 стаи на театър „Кари Уолтър Стетхаймер“.

Библиотека и музей „Морган“

Библиотеката е построена в периода 1902 – 1907 г., за да съхранява редки книги, вестници, списания и рисунки, притежавани от банкера Джей Пи Морган, но с годините се разраства неимоверно. Тази забележителна колекция включва средновековни издания, ръкописи с цветни букви и оригинални ръкописи, подписани от сър Уолтър Скот, лорд Байрон, Джордж Санд и Шарлот Бронте.

музей ню йорк

Има и либрети и партитури, анотирани лично от Моцарт, Бетовен, Брамс, Шопен, Малер и Верди, както и текстове на песни, написани от Боб Дилън. Тук са и оригиналните илюстрации на Уилям Блейк към „Книга на Йов“, ръкопис на „Коледна песен“ с бележки на Чарлз Дикенс и рисунка на Антоан дьо Сент-Екзюпери за „Малкият принц“.  

Национален мемориал и музей на 11 септември  
Открит през 2011 г. на мястото на бившия Световен търговски център, музеят представя историята на атаките срещу кулите близнаци и Пентагона и отвличането на полет 93 на United Airlines на 11 септември 2001 г., както и взрива на кола бомба под Северната кула на 26 февруари 1993 г.

ню йорк музей 11 септември

Посетителите могат да видят на интерактивни инсталации какво се е случило по минути, да чуят аудио записи от оцелели, да научат за героизма на пожарникарите, полицаите и обикновените граждани, които участват в спасяването на хората от срутилите се пред очите на целия свят сгради. Има и мемориален комплекс, в който са посочени имената на всички жертви. Музеят разполага с 11 000 предмета, извадени изпод развалините, включително лични вещи на хора, които са загинали или са били спасени, шлемове на пожарникари, визитни картички, чифт обувки на високи токчета, опръскани с кръв, парцалена кукла. Не се препоръчва да ходите там с деца.

Клойстърс

Клойстърс е филиал на музея „Метрополитън“ и е посветен на изкуството и архитектурата на средновековна Европа. В комплекса има реални сгради, пренесени камък по камък от Европа и отново „сглобени“ тук.

музей ню йорк

Самият той е построен от камъни на френски и каталонски средновековни абатства. Колекцията му, освен сгради, представя и гоблени, ръкописи, витражи, предмети от метал и други вещи, характерни за онази епоха – общо над 5000 предмета. Трите градини в музейния комплекс също са подредени в средновековен стил.  

Музей на емигрантите

Намира се в Долен Ийст Сайд и се състои от две сгради, построени през 1863 г. и 1888 г. Смята се, че в тях са живели около 15 000 души от 20 националности, дошли да преследват американската мечта. Днес сградите са дом на Музея на емигрантите, посветен на съхраняване и разбирането на историята на емигрантския живот в Ню Йорк.

музей ню йорк имигранти

музей ню йорк имигрантиОрганизираните посещения преминават през възстановени жилища и бизнес помещения, представящи битието на тези хора. Някои от тях са пресъздадени от актьори и се разхождат между туристите. Тук ще научите за оцелели от Холокоста, за съдбата на текстилни работници от Китай и Пуерто Рико, за италианско семейство от периода на Голямата депресия, за 14-годишно момиче, което се бори с живота в непознатата страна.  

Еврейски музей

Най-старият съществуващ еврейски музей в света започва своя живот като Еврейска теологична семинария през 1904 г. Отваря врати като музей през 1947 г., когато Фрида Варбург, вдовицата на банкера Феликс Варбург, дарява някогашното им имение на Пето Авеню и Източна 92-ра улица, за да бъдат изложени там предмети, които представят историята на еврейския народ.

музей ню йорк евреи

Колекцията му днес обхваща период от 4000 години и представя 30 000 артефакта, включително антики, традиционни предмети от бита и културата на евреите, картини, скулптури и произведения на съвременното изкуство.     

 

Вижте още:

Безобразният Ню Йорк

Топ 5 на най-интересните музеи в света

Арабският Лувър – място за "споделена световна памет"

Първият подводен музей в Европа


Свързано

Кафе и книги в Стария град на Талин
Дизайн и култура16.05.2019
Кафе и книги в Стария град на Талин

Естонската столица очарова с китни улички и много тайни места за посещение

Марияна Гаврилова
Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи
Акценти10.05.2019
Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи

Изкуство, кич или проява на лош вкус?

Биляна Константинова Биляна Константинова
Вижте дома, който продава Сандра Бълок
Дизайн и култура03.05.2019
Вижте дома, който продава Сандра Бълок

Вилата й в Джорджия е на стойност от 6.5 милиона долара и сме готови да се преместим там веднага!

Проблемът с Game of Thrones
Дизайн и култура18.04.2019
Проблемът с Game of Thrones

Когато от хляба и зрелището остане само зрелището

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)
Акценти09.04.2019
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)

И природата, и човекът са страхотни художници. А ако обединят сили, стават шедьоври

гоСТОЛюбив
Дизайн и култура05.04.2019
гоСТОЛюбив

Визуални документи на гостите на Дарик

Константин Вълков
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура
Дизайн и култура17.03.2019
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура

Арата Исозаки с „Прицкер“ за диалогa между Изтока и Запада

Биляна Константинова Биляна Константинова
Какво ново в портфолиото на Chanel?
Дизайн и култура13.03.2019
Какво ново в портфолиото на Chanel?

Поредното допълнение към колекцията от авангардни аксесоари, които носят нестандартния почерк на Карл Лагерфелд

Биляна Константинова Биляна Константинова