Дизайн и култура11.01.2018

Шест културни събития, които ще осветят 2018-та

Освободете си място в календара за някое от водещите изложения през новата година.

Никола Неделчев
+5 снимкиШест културни събития, които ще осветят 2018-та

Търсите си оправдание да си купите билет до Париж през новата година? Или може би очарователната столица на Белгия – Брюксел - със своите наброяващи почти 90 музея винаги е присъствала в новогодишните ви резолюции, но така и не сте се решавали да я посетите? А знаете ли, че Биг Бен и Бъкингамският дворец далеч не изчерпват забележителностите, заради които си заслужава да хванете тричасовия полет до някое от лондонските летища? Добрите новини са, че 2018-та ви предлага стотици причини да стегнете багажа, стига да сте почитатели на света на изкуството и културните изложения. Ето и някои от тях.

Кога? 24.01 – 21.05

Къде? ADAM, Брюксел

1

Съветският съюз е тема, будеща диаметрално противоположни реакции в хората, но именно тази постоянна противоречивост я поддържа толкова интересна за творци и куратори. Почти митологичният живот в бившия СССР ще бъде реконструиран тази година в Брюксел, където в колаборация с Московския музей за дизайн ще се проведе изложба с името „Червеното богатство”.  Предметите, изложени в амбициозния проект, са групирани спрямо функцията, която са намирали в един или друг аспект от всекидневието на страните от бившия социалистически лагер: спорт, индустрия, покъщнина, изкуство и много други.

Кога? 24.02 – 29.07

Къде? Университетски музей на съвременното изкуство, Мексико.

2

„Въстания” е името на изложбата на небезизвестния проф. Жорж Диди-Юберман. Както подсказва самото наименование, тематичната насоченост на събитието е посветена  на бунтуващия се човешки дух. Френският историк и теоретик на изкуството е успял да пресъздаде неговите исторически проявления чрез картини, снимки, принтове, трактати, постери и видео материали, запазвайки все пак неговата релевантност в контекста на съвременния политически климат.

Кога? 07.03 – 08.07

Къде? Музей на декоративните изкуства, Париж.

3

„Аз не нося бижута, аз нося изкуство”. Цитираните думи принадлежат на кураторката Диан Венет, която през последните 30 години е успяла да събере колекция от 230 ювелирни изделия. Заедно с колеги по страст, Венет организира тази пролет изложба, където посетителите на Париж ще имат възможност да се насладят на отпечатъка, който творци от ранга на Пабло Пикасо и Салвадор Дали са оставили върху дизайна на часовници, брошки и пръстени.

Кога? 24.04 – 22.07
Къде? Музей на изкуството „Метрополитън“, Ню Йорк.

4

Колекция от над 100 картини на латиноамерикански творци от периода 1700-1790 ще гостува за няколко месеца в Ню Йорк. Поставени редом до европейски произведения на изкуството, събитието поставя акцент върху исторически значими теми като колониализма, международния обмен и тяхното отражение върху артистичното и стилистично развитие на поколения мексикански художници.

Кога? 28.05 – 21.10

Къде? Националната портретна галерия, Лондон.

6

Както често бива описвана, Националната портретна галерия е мястото, където можете да разберете кой кой е и какво място заема в историята: известни личности и кралски особи. Не е случайно тогава, че тази година галерията ще приюти изложба, посветена не на кой да е друг, а на самия Крал на попа. Събитието бележи 60-годишнината от раждането на Майкъл Джексън и ще представи разнообразие от творби, посветени на певеца и неговата музика. Сред творбите ще има такива на Анди Уорхол, Грейсън Пери и Кеинде Уайли.

Кога? 29.06 – 26.09

Къде? Държавен музей, Амстердам

7

Ако сте се чудили някога кой е най-причудливият принос на жителите не северните европейски ширини към интериорното изкуство, то ще имате възможност да наваксате това лято в Амстердам. Т.нар. „аурикуларен стил” се заражда през 17-ти век, когато двамата братя Паулус и Адам ван Вианен биват вдъхновени от лекциите по анатомия, които посещават в Прага. Приложени върху облегалките на столовете, рамките, шкафовете и други повърхности,  необичайните, извити мотиви, състоящи се от кости, мембрани и хрущяли, биват подредени в арабески, най-вече под формата на човешко ухо (което е и причината за наименованието на стила).


Свързано

Забраненото е позволено в духа на времето
Дизайн и култура28.06.2018
Забраненото е позволено в духа на времето

Руският фотограф Сергей Борисов с първа самостоятелна изложба у нас в "Квадрат 500"

Евелин Цанева
Представете си
Дизайн и култура21.06.2018
Представете си

Всичко е възможно, стига вече да се e зародило в нечие въображение

Евелин Цанева
Жените могат да бъдат опасни
Дизайн и култура08.06.2018
Жените могат да бъдат опасни

Изцяло дамският римейк на „Бандата на Оушън” ще ви покаже защо

Евелин Цанева
Зеброви шарки срещу райе
Дизайн и култура15.06.2018
Зеброви шарки срещу райе

Роберто Кавали ни съветва да не се страхуваме да бъдем различни и дръзки дори в обзавеждането на дома си.

Биляна Константинова
5 истории за цветовни успехи
Дизайн и култура19.05.2018
5 истории за цветовни успехи

Не е грешка в заглавието.

Емоции в бронз
Дизайн и култура24.04.2018
Емоции в бронз

София, Виена и изкуство си дават среща в центъра на нашата столица

Андреа Пунчева
Ruinart – изкуството и шампанското
Дизайн и култура12.04.2018
Ruinart – изкуството и шампанското
Това е тя, Александрина Пендачанска
Дизайн и култура30.03.2018
Това е тя, Александрина Пендачанска

Оперната прима празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл на 2 април в зала 1 на НДК

Евелин Цанева
Рядка картина на Пикасо на световно турне
Дизайн и култура12.02.2018
Рядка картина на Пикасо на световно турне

Портретът е на една от най-известните музи на испанския гений – Мари-Терез Уолтър.

Биляна Константинова