Дизайн и култура05.11.2018

Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
+4 снимкиОбясни ми го с часовник

Всеки си мисли, че разбира от дизайн, отбелязва нашият арт директор. Наистина е така – постоянно възприемаме света около нас със зрението си и  е съвсем естествено да усещаме, че разбираме от визуални стимули.

Собственият ни вкус ни предизвиква веднага да искаме да споделим мнението си, виждайки реклама, списание или дори скулптура – все пак всички те са част от визуалната култура. Хрумна ни да илюстрираме основните правила в дизайна с помощта на някои от най-редките и скъпи часовници на света. Защо? Защото от тях разбираме добре, а следва да говорим за неща, които познаваме, нали?

Линия

Абсолютната основа. Както помним от часовете по математика, линията е най-прекият път между две точки, разположени в пространството. Имат много широка употреба – от това да разделят или свържат визуални елементи, до това да създадат рамка или шаблон, да наблегнат или подчертаят (буквално) важността на част от текст...

или просто да служат за акцент. Именно такъв е случаят с Vacheron Constantin по-долу. Има нещо много класическо в произведенията на тази марка часовници, а новите им модели – Traditionelle Bucherer Blue Editions, които едва преди няколко седмици се появиха единствено във веригата за продажба на ювелирни творения Bucherer, точно показват силата на линията. Изчистени, дори минималистични на фона на началната цена от 29 000 швейцарски франка. Забележете контраста между циферблата и тънките линии, които отбелязват часа. Красота в най-семплото.

 

Форма

Не го мислим така в ума си, но формата е равна на ширината плюс височината на обекта. По-скоро се сещаме за правоъгълници, овали и триъгълници – и правилно, тях срещаме най-често, но в дизайна извън класа по геометрия съществуват още звезди и луни, неправилни форми и каквото още се сетите. Ролята им може да бъде да запълват пространството, придавайки приятен вид, или пък да бъдат „активна“ част от посланието. Формата има особено място в създаването на лога, защото в крайна сметка тя е самото лого. Изключение правят онези компании, които за свой символ предпочитат да остане само името им. Дори и тогава често в логото има място за някаква дребна форма, която да допълни и разкраси. Ефектният дизайн често е изчистеният дизайн, без излишни детайли. Видяхме го при линиите, но го виждаме и тук. В случая на H. Moser & Cie луната на мястото на цифрата 6 е единственото, което изпъква в новия модел на неподчиняващата се на правилата швейцарска къща – Endeavour Perpetual Moon. Макар че функцията с лунния календар е сравнително добре позната сред производителите във високия сегмент, творението на Moser е най-точното, като дава отклонение на всеки 1027 години. Което, смятам, е простимо.

Текстура

Материята е част от дизайна, дори когато той е двуизмерен, но добавим ли третото измерение, тогава вече този елемент процъфтява. Тя придава на формата дълбочина и създава усещане за завършеност. Допирът до текстурата комуникира идентичността на продукта или компанията – гладък, грапав, матов или друг. Часовниците на Roger Dubuis често залагат на по-различната материя. Новият Excalibur – The Knights of the Round Table, демонстрира страстта на ювелирната къща в най-висша степен: часовете, както и рицарите на кръглата маса на крал Артур са 12 и като жест на внимание са направени от розово злато и самите рицари са ръчно гравирани. Разделени са от скъпоценни камъни. Само 28 бройки от този модел ще бъдат създадени, а предвид сложността сме изненадани, че всяка отделна бройка отнема едва 45 часа да бъде сглобена. Но цената не е изненадваща – 280 000 долара за невероятното 3D творение.

Roger Dubuis, watch, часовник

Размер

Че големината има значение, дори няма да коментираме. И на закачливите, които ви подхвърлят обратната теория, можете спокойно да им дадете за пример дизайна. Защото ако тези букви бяха с размер 120 или ако снимката до тях е даже малко по-малка, разликата би била... голяма. Размерът е начин да приоритизираме една информация или емоция пред друга, той ни позволява да подходим функционално и да съберем повече на по-скромно място. Piaget го виждат и като пряк път към това да покажат уменията си. Моделът Altiplano е едновременно по-голям (като диаметър на циферблата) и по-малък (като тънкост на същия). Така часовникарската къща залага на елегантност, а и разпознаваемост, защото моделът е сред най-тънките в историята на висшето часовникарство.

Цвят

Последен на страницата, но всъщност за него най- бързо се сещаме, когато говорим за дизайн. Цветовата палитра създава общото очакване – земните тонове са предпоставка за спокойствие, пастелните – за ваканция или щастие, черното и златното – за лукс, а червеното и златното – за празник. Към интерпретацията на краските добавяме и силата на цвета, т.е. яркостта му. По- убитите тонове предполагат пасивност, а ярките крещят

за внимание и активност. Всичко това го възприемаме подсъзнателно и няма нужда от много обяснения. Но е повод да се загледате в обкръжението си и да си дадете сметка за похватите, които любимата ви реклама например използва. Какво послание отправя?

Повече от ясно е какво казват от Richard Mille: ние сме различни по всички възможни начини. Това е така на първо място заради материите, с които се хвалят, че използват – карбонови нишки, заради формата, но и заради цветовете. Отдалече изглежда като часовник за 16-годишни скейтбордисти и обикновено не се вписва в представата ни за сдържан лукс, но произведенията на бранда обикновено вървят около 1 млн. евро.

 

Още: За хората, които ценят времето си.

 


Свързано

На ъгъла на Бродуей и Гурко
Дизайн и култура24.10.2018
На ъгъла на Бродуей и Гурко

Американският режисьор Уест Хайлър пред PREMIUM Lifestyle за недостатъчния блясък на червения килим и удоволствието да обикаляш света по работа

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Напазарувай си уют
Дизайн и култура15.10.2018
Напазарувай си уют

Надникнете в новия магазин на Bed Bath & Table в Sofia Ring Mall

Емилия Колева Емилия Колева
На Helvetica с любов
Дизайн и култура13.10.2018
На Helvetica с любов

Говори арт директорът, който не обича да го наричат така  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Едит Пиаф: врабчето, което летеше с гласа си
Дизайн и култура10.10.2018
Едит Пиаф: врабчето, което летеше с гласа си

„Умирам от любов по петстотин пъти на вечер…“ - Едит Пиаф. Жената, която "за нищо не съжалява", губи на 10 октомври преди 55 години битката си с рака.

Йоана Иванова Йоана Иванова
А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Не изпускайте тези 11 събития през октомври
Дизайн и култура01.10.2018
Не изпускайте тези 11 събития през октомври

И ако лятото беше само наужким, то есента категорично настъпи. Предлагаме ви нашия списък със задължителни наслади за душата през този месец.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре