Дизайн и култура01.10.2018

Не изпускайте тези 11 събития през октомври

И ако лятото беше само наужким, то есента категорично настъпи. Предлагаме ви нашия списък със задължителни наслади за душата през този месец.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
+6 снимкиНе изпускайте тези 11 събития през октомври

La Comedia

3 и 4 октомври, Нов театър НДК, София

Чарли Чаплин и нямото кино идват в XXI век – така най-кратко можем да опишем уникалното по рода си шоу, което трио Плачкови представят на сцената на Нов театър НДК. Сравнението с Чаплин не е случайно – спектакълът се ражда от дългогодишното приятелство на Алина Плачкова, която изпълнява главната женска роля и режисира La Comedia, с дъщерята на великия комик, Виктория Чаплин.

 

На Нея с обич! Емил Димитров

5 октомври 2018, зала 1 на НДК, София

Mузикален спектакъл, който “задължително трябва да се гледа и да се преживее!“, както казва публиката за предишните му издания. Ако харесвате хубавата музика, театъра, киното и искате да си подарите истинско емоционално преживяване, то със сигурност не трябва да пропускате единственото представяне на спектакъла за тази година. Той осъществява последната мечта на незабравимия Емил Димитров – да има възможност да се сбогува със своята любима публика.

Емил Димитров, изкуство, музика

ONE DANCE WEEK

5-7, 12-14 октомври, дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Фестивалът посветен на най-динамично развиващото се изкуство навършва десет години. В първите два уикенда от месеца ще може да почерпите от магията на танците, наблюдавайки изпълнители от различни страни.

 

Фестивал на рибата и виното

 5-7 октомври, площад Тройката, Бургас

Любителите на хубавата храна и ароматните български вина не бива да пропускат това събитие. Очаква ви прясна и вкусна риба, разбира се, както и бар със специално подбрани най-добрите български вина,  които да подхождат към различните морски изкушения от Бургас и региона. Удоволствието от храната е допълнено от вечерни концерти с незабравими български гласове.

 

„Ако нямах лоши сънища“

6 октомври, Театър Азарян, София

Спектакъл за ценителите, а защо не и критиците на Шекспир. Представлението е плод на задълбочените дългогодишни търсения на режисьора Лилия Абаджиева върху творбите на английския автор. „Светът на Шекспир ме предизвиква и възторгва едновременно, той е път за себепознание и изследване на човешкото в човека; на човека в гранична ситуация там, където абсурдът, надеждата и смъртта си разменят реплики. “ - Лилия Абаджиева.

 

Вижте също:Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб

 

CineLibri

10-24 октомври, различни локации, Софияcinelibri, кино, фестивал

 

Четвъртото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал започва на 10-и октомври с откриване в Зала 1 на НДК. Програмата включва над 300 прожекции, сред които 40 нови филма, а акцент на тазгодишното издание е любовта във всичките й форми и фестивалът ще се състои под мотото „Любов между редовете“. Специално за CineLibri в България идват Херман Кох и Иън Макюън, както и други големи имена от седмото изкуство.

 

Представяне на романа „Зелените очи на вятъра“

10 октомври, НДК, София

Премиерен роман на Здравка Евтимова за унижението като двигател на успеха, силните на деня, за онези, които не се страхуват да се изправят срещу тях,. Книга за грозните и тъмни неща от живота, но и за светлината в края на тунела. Задължително четиво за граждански активните.

 

NEOДАЧНИЦИ

11 и 12, октомври, Народен театър „Иван Вазов“, София

Класическата руска пиеса „Дачници“ от Максим Горки е поставена от режисьора Иван Пантелеев като типично немски театър – социално ангажирана, иронична и безкомпромисна. Ако сте пропуснали премиерата й през март, то този театрален сезон е нов шанс да я видите… или по-скоро да я преживеете.

 

Бакхус FishFest

13 октомври, градината на Grand Hotel Sofia, София

Бакхус, храна, рибаОще за гурмантиците, но този път в столицата – за първи път ще се проведе рибен пазар на открито. През целия съботен ден посетителите ще могат да разгледат най-разнообразни риби и морски деликатеси, насочени както към ресторантьорите, така и към крайните потребители. Освен с рибните ястия, сготвени на място, небцето ще бъде поглезено от българско вино, бира, водка и анасонови ракии, сладкиши, хляб и кафе – и всичко това ще бъде допълнено от джаз на живо.

 

Whiskey Fest Sofia

26, 27, 28 октомври, Sofia Event Center, София

Не казваме нищо ново за любителите на уискито, които за седма поредна година, знаят, че краят на октомври носи затоплящи емоции – но за онези, които още се колебаят (наистина ли?), ще споменем, че това е най-престижното и голямо уиски събитие в Източна Европа. В рамките на три дни ще бъдат представени продукциите и постиженията на дестилерии от цял свят. 101 уиски бранда с над 300 вариации ще предложат огромна палитра от вкусове, някои добре познати, други дебютни, нишови, а също и новаторски.уиски

 

Пловдив джаз фест

31 октомври – 4 ноември, Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив

Последният ден на месеца носи емоция за меломаните с Пловдив джаз фест. Той ще бъде открит от носителката на награда Грами, бразилската певица и пианистка Елиане Елиас, като изппълнението й ще включва различни нейни композиции, които ще разкрият многопластовия й талант пред пловдивската публика. Освен с впечатляващи изпълнения фестът ще привлече и с конкурса за млади артисти.

А за тиквените изкушения и Halloween, с които изпращаме октомври всяка година на 31 число, ще ви разкажем отделно….

А за това събитие чухте ли? Най-добрият менталист в света идва в България.

 

 


Свързано

А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова
Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре
Ефирно под земята
Дизайн и култура21.09.2018
Ефирно под земята

Финландски функционализъм, 2200 кв. м изложбена площ, футуристичен арт свят.

2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Пясъчните зверове на Тео Янсен крачат по азиатския бряг
Дизайн и култура07.08.2018
Пясъчните зверове на Тео Янсен крачат по азиатския бряг

Подвижните скулптури на холандския художник са в Сингапур благодарение на Audemars Piguet.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Един ден… в цеха за мебели
Дизайн и култура03.08.2018
Един ден… в цеха за мебели

Тук думата шеф е забранена, а работата е отговорност на всички.

Евелин Цанева Евелин Цанева
Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб
Дизайн и култура30.07.2018
Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб

Арт проекти излизат на улицата в САЩ в търсене на по-широка аудитория.

Биляна Константинова Биляна Константинова