Дизайн и култура29.06.2018

Мебелите и домът през погледа на модните дизайнери

Как се представиха на Седмицата на дизайна в Милано някои от най-големите модни къщи.

Биляна Константинова
+9 снимкиМебелите и домът през погледа на модните дизайнери

Седмицата на дизайна в Милано е най-голямото събитие в света на дизайна. Всяка пролет вече 57 години тя превръща италианския град в огромна витрина, на която се задават тенденциите за обзавеждането и се показват продукти и иновации при мебелите и предметите за дома. Най-големите световни модни къщи също се представят там в едно по-различно амплоа. Вижте идеите и предложенията на 10 от тях:

Rick Owens

1

Наричат Рик Оуенс „Кръстникът на бруталния шик“, самият той определя стила си като „блясъкът среща грънджа“ и това се вижда не само в дрехите, но и в мебелите, които прави. Вдъхновен от бетонните бункери и египетските пирамиди, той ни предлага решения, които напомнят на модерна версия на брутализма, но направени от мрамор, базалт и алабастър. Черното и сивото, разбира се, са водещите цветове и категоричен контрапункт на цветовото многообразие, което обзавеждането предлага.

Gucci

2

Новата колекция за дома на Gucci е истинска христоматия на флоралните мотиви. Тя отразява афинитета към пищността на творческия директор на модната къща Алесандро Микеле. Възглавнички във викториански стил, тапицирани столове, копринени тапети, паравани носят усещане за съвременен аристократизъм с тежки бродерии, характерните за Gucci тигри, змии и рози и геометрични принтове.

Hermes

3

Hermes представи богата колекция от мебели и предмети за дома на изложението в Милано тази година – от порцеланови съдове до тапети с кашмирени десени. Колекцията нарежда едни до други вдъхновени от природата принтове, геометрични форми и мозайки в меки тонове и заоблени дизайни.

 

Marni
4
Силно вдъхновена от Колумбия, миланската модна къща представя поредна колекция, акцентирана от традиционните занаяти, материали и фолклорни мотиви на южноамериканската страна – от хамаци и столове до кошници и скулптури от кактуси.

Loewe
5
Позната предимно с изделията си от кожа, на Седмицата на дизайна в Милано Loewe представи колекция, доминирана от текстила. Британският дизайнер Дж. У. Андерсън буквално е пропътувал света, за да опознае традициите и техниките при обработката на текстила в различните държави – от Индия до Еквадор – и да ги обедини в колекция с над 80 елемента, всеки от които разказва своя собствена история.   

Missoni
7
Италианската модна къща е добре позната със своите плетива, наситени с цветове и шарки. Новата й колекция е вдъхновена от красотата и богатството на цветните градини, затова и сред мотивите са макове и пеперуди. Характерните за Missioni плетки и райета красят меките канапета и възглавници.   

Versace
8
Ако изкусната изработка и елегантният дизайн на мебелите не могат да подскажат кой е техният създател, емблематичната Горгона Медуза е безапелационна в това отношение. Всички предложения от новата колекция на Versace следват нейния силует.  

Paul Smith
9
Новата колекция на Paul Smith е намигане към британското чувство за хумор. Класическата настолна лампа Anglepoise Type 75 идва с освежен дизайн, цветна и два нови размера – закачливо мини и макси вариант, който се ползва като подова лампа.    

Hugo Boss
10
Дизайнерските мебели може и да са лукс, но истинското глезене е да се прибереш вкъщи след дългия, изморителен ден, да си вземеш гореща вана и да се отпуснеш в изгладени чаршафи от първокачествен памук, които обещават дълбок, възстановяващ сън. Пролетно-лятната колекция на Hugo Boss е със специален фокус върху спалното бельо, и то направено от 100% египетски памук с 300 нишки. Абстрактните принтове са само допълнение към естетическото изживяване.   

Bottega Veneta
11
Тазгодишната колекция за дома на Bottega Veneta е вторият съвместен проект на творческия директор Томас Майер и италианския дизайнер Осанна Висконти ди Модроне и второто доказателство за впечатляващата продуктивност на тази колаборация. Бронзовите лампи са в центъра на вниманието този път, и то изработени с арт способите на скулпторите.


Свързано

Представете си
Дизайн и култура21.06.2018
Представете си

Всичко е възможно, стига вече да се e зародило в нечие въображение

Евелин Цанева
Жените могат да бъдат опасни
Дизайн и култура08.06.2018
Жените могат да бъдат опасни

Изцяло дамският римейк на „Бандата на Оушън” ще ви покаже защо

Евелин Цанева
Зеброви шарки срещу райе
Дизайн и култура15.06.2018
Зеброви шарки срещу райе

Роберто Кавали ни съветва да не се страхуваме да бъдем различни и дръзки дори в обзавеждането на дома си.

Биляна Константинова
5 истории за цветовни успехи
Дизайн и култура19.05.2018
5 истории за цветовни успехи

Не е грешка в заглавието.

Евелин Цанева
Емоции в бронз
Дизайн и култура24.04.2018
Емоции в бронз

София, Виена и изкуство си дават среща в центъра на нашата столица

Ruinart – изкуството и шампанското
Дизайн и култура12.04.2018
Ruinart – изкуството и шампанското
Това е тя, Александрина Пендачанска
Дизайн и култура30.03.2018
Това е тя, Александрина Пендачанска

Оперната прима празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл на 2 април в зала 1 на НДК

Евелин Цанева
Рядка картина на Пикасо на световно турне
Дизайн и култура12.02.2018
Рядка картина на Пикасо на световно турне

Портретът е на една от най-известните музи на испанския гений – Мари-Терез Уолтър.

Биляна Константинова
Пол Рустан или как да превърнеш тялото в изящно изкуство
Дизайн и култура05.02.2018
Пол Рустан или как да превърнеш тялото в изящно изкуство

Тръгнете по пътя на нестандартното с твореца, превърнал човешкото тяло в платно за изкуството си.

Никола Неделчев