+2 снимкиКомпозиторите и техните тайни, изненадващи музи

Дизайн и култура24.08.2018

Композиторите и техните тайни, изненадващи музи

Забравете клишето за разкошните залези и лунните пейзажи! Артистите откриват своето вдъхновение на най-изненадващи места...

Александра Трайкова

Кое от вашите преживявания, настоящи или минали, бихте впрегнали в творческия си процес, ако бяхте гений в търсене на вдъхновение за поредния си шедьовър? Красива гледка от офиса, звездно небе, вълнуващ роман или пиеса, спомена за първата любов? Може. Но както с всичко друго в живота, винаги има по-странни, екстремни или особени поводи за вдъхновение. Ето 7 от тях:

1. Ледници
Големи части от Das Rheingold на Рихард Вагнер се зараждат по време на дългите му разходки из планините. Вагнер, който живеел в Цюрих, обожавал да поема на дълги походи из Швейцарските Алпи. Именно там, сред суровата красота на техните ледници, той открива музата си за първата от общо четири музикални драми в сагата Der Ring des Nibelungen.

Вижте и: Облечени за антиутопия
2. Краят на дните
Композиторът мултиинструменталист Андрю Липке разчита на християнското понятие за Деня на страшния съд, когато развива концепцията на обожавания от критиците свой албум The Plague (2011). Когато през 2016 г. албумът бива „препакетиран“ и превърнат в оратория, Липке извлича страховития му сюжет и текстовете от серия религиозни писания на преп. Дж. М. Гейтс, обединени под мрачното заглавие „Judgment Day is Coming“.

3. Туберкулоза
В добрите стари дни преди възхода на бактериологията туберкулозата била свързвана с особен вид интелектуален и емоционален заряд, известен сред учените като spes phthisica. Физически и психически деликатните страдалци, поразени от заболяването, били виждани като идеалните прототипи за романтични герои, особено що се отнася до главни женски образи в операта. За справка погледнете емблематичната Виолета от La Traviata на Верди или Леонора от La Favorita на Доницети.
4. Самоубийство
„Мадам Бътерфлай“ – прочутата опера на Пучини от 1904 г., е основана на къс разказ от Джон Лутер Лонг, който на свой ред вдъхновява успешната пиеса от едно действие на Дейвид Беласко от 1900 г. Сюжетът – понастоящем най-известният в историята на операта – включва млада съпруга, която отнема живота си, след като научава, че отчужденият й съпруг й е намерил заместничка и възнамерява да отгледа сина им заедно с друга жена. Според Бъртън Д. Фишър (2001) именно самоубийството на трагичната героиня вдъхновява Пучини.

От броя: Забраненото е позволено в духа на времето
5. Смърт
Франц Шуберт, считан от мнозина за основополагаща фигура в Западния Романтизъм, често заявявал, че се чувства като „най-нещастния човек на земята“, както и че мисълта за бъдещето го изпълвала с отчаяние. Депресията му се засилила допълнително, докато изтърпявал неадекватното лечение, изписано му след поставена диагноза сифилис – лечение, което впоследствие довело до преждевременната му смърт на едва 31-годишна възраст. И все пак, дори в най-ранните си години той вече бил обсебен от идеята за смъртта и нещастието, откъдето и се раждат творби като Der Tod und das Mädchen (Смъртта и Девицата”) и Winterreise (“Зимно пътешествие”).

6. Предозиране с наркотици
Хектор Берлиоз е имал близко познанство с наркотиците. В действителност целият сюжет на Symphonie Fantastique се върти около предизвиканите от злоупотреба с опиум халюцинации на потиснат млад мъж, страдащ от несподелена любов. Виденията на героя, простиращи се по целия спектър между красивото и плашещото или гротескното, по всяка вероятност са били изпитани от самия Берлиоз – запален почитател на опиума.
7. Хашиш
В наши дни вече не е необичайно да попаднем на песни и видеоклипове, възхваляващи качествата на тази субстанция. Но това не е било точно така по времето на Сергей Ляпунов. Руският композитор, ученик на Балакирев и на самия Чайковски, написва „Хашиш, Ориенталска симфонична поема“ – забавно произведение за голям оркестър, посветено на марихуаната:

 


Свързано

Пясъчните зверове на Тео Янсен крачат по азиатския бряг
Дизайн и култура07.08.2018
Пясъчните зверове на Тео Янсен крачат по азиатския бряг

Подвижните скулптури на холандския художник са в Сингапур благодарение на Audemars Piguet.

Биляна Константинова
Един ден… в цеха за мебели
Дизайн и култура03.08.2018
Един ден… в цеха за мебели

Тук думата шеф е забранена, а работата е отговорност на всички.

Евелин Цанева
Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб
Дизайн и култура30.07.2018
Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб

Арт проекти излизат на улицата в САЩ в търсене на по-широка аудитория.

Биляна Константинова
Пътуване във времето
Дизайн и култура06.08.2018
Пътуване във времето

Преди и сега, запечатано в една и съща снимка

Евелин Цанева
Лични вещи на Фрида Кало за първи път напускат Мексико
Дизайн и култура25.07.2018
Лични вещи на Фрида Кало за първи път напускат Мексико

Музеят „Виктория и Албърт“ е домакин на изложба, представяща чисто женската страна на прочутата художничка.

Пред инженерната мисъл няма никакви ограничения
Дизайн и култура27.07.2018
Пред инженерната мисъл няма никакви ограничения
Биляна Константинова
Да плуваш на крилете на пеперуда
Дизайн и култура13.07.2018
Да плуваш на крилете на пеперуда

Летните аксесоари могат да бъдат не само забавни, но и стилни

Евелин Цанева
Един ден... зад кулисите
Дизайн и култура17.07.2018
Един ден... зад кулисите

Най-буквалното тълкувание на рубриката Backstage гостува на кукления театър за възрастни „Авеню Q“

Андреа Пунчева
Мебелите и домът през погледа на модните дизайнери
Дизайн и култура29.06.2018
Мебелите и домът през погледа на модните дизайнери

Как се представиха на Седмицата на дизайна в Милано някои от най-големите модни къщи.

Биляна Константинова