+2 снимкиКомпозиторите и техните тайни, изненадващи музи

Дизайн и култура24.08.2018

Композиторите и техните тайни, изненадващи музи

Забравете клишето за разкошните залези и лунните пейзажи! Артистите откриват своето вдъхновение на най-изненадващи места...

Александра Трайкова Александра Трайкова

Кое от вашите преживявания, настоящи или минали, бихте впрегнали в творческия си процес, ако бяхте гений в търсене на вдъхновение за поредния си шедьовър? Красива гледка от офиса, звездно небе, вълнуващ роман или пиеса, спомена за първата любов? Може. Но както с всичко друго в живота, винаги има по-странни, екстремни или особени поводи за вдъхновение. Ето 7 от тях:

1. Ледници
Големи части от Das Rheingold на Рихард Вагнер се зараждат по време на дългите му разходки из планините. Вагнер, който живеел в Цюрих, обожавал да поема на дълги походи из Швейцарските Алпи. Именно там, сред суровата красота на техните ледници, той открива музата си за първата от общо четири музикални драми в сагата Der Ring des Nibelungen.

Вижте и: Облечени за антиутопия
2. Краят на дните
Композиторът мултиинструменталист Андрю Липке разчита на християнското понятие за Деня на страшния съд, когато развива концепцията на обожавания от критиците свой албум The Plague (2011). Когато през 2016 г. албумът бива „препакетиран“ и превърнат в оратория, Липке извлича страховития му сюжет и текстовете от серия религиозни писания на преп. Дж. М. Гейтс, обединени под мрачното заглавие „Judgment Day is Coming“.

3. Туберкулоза
В добрите стари дни преди възхода на бактериологията туберкулозата била свързвана с особен вид интелектуален и емоционален заряд, известен сред учените като spes phthisica. Физически и психически деликатните страдалци, поразени от заболяването, били виждани като идеалните прототипи за романтични герои, особено що се отнася до главни женски образи в операта. За справка погледнете емблематичната Виолета от La Traviata на Верди или Леонора от La Favorita на Доницети.
4. Самоубийство
„Мадам Бътерфлай“ – прочутата опера на Пучини от 1904 г., е основана на къс разказ от Джон Лутер Лонг, който на свой ред вдъхновява успешната пиеса от едно действие на Дейвид Беласко от 1900 г. Сюжетът – понастоящем най-известният в историята на операта – включва млада съпруга, която отнема живота си, след като научава, че отчужденият й съпруг й е намерил заместничка и възнамерява да отгледа сина им заедно с друга жена. Според Бъртън Д. Фишър (2001) именно самоубийството на трагичната героиня вдъхновява Пучини.

От броя: Забраненото е позволено в духа на времето
5. Смърт
Франц Шуберт, считан от мнозина за основополагаща фигура в Западния Романтизъм, често заявявал, че се чувства като „най-нещастния човек на земята“, както и че мисълта за бъдещето го изпълвала с отчаяние. Депресията му се засилила допълнително, докато изтърпявал неадекватното лечение, изписано му след поставена диагноза сифилис – лечение, което впоследствие довело до преждевременната му смърт на едва 31-годишна възраст. И все пак, дори в най-ранните си години той вече бил обсебен от идеята за смъртта и нещастието, откъдето и се раждат творби като Der Tod und das Mädchen (Смъртта и Девицата”) и Winterreise (“Зимно пътешествие”).

6. Предозиране с наркотици
Хектор Берлиоз е имал близко познанство с наркотиците. В действителност целият сюжет на Symphonie Fantastique се върти около предизвиканите от злоупотреба с опиум халюцинации на потиснат млад мъж, страдащ от несподелена любов. Виденията на героя, простиращи се по целия спектър между красивото и плашещото или гротескното, по всяка вероятност са били изпитани от самия Берлиоз – запален почитател на опиума.
7. Хашиш
В наши дни вече не е необичайно да попаднем на песни и видеоклипове, възхваляващи качествата на тази субстанция. Но това не е било точно така по времето на Сергей Ляпунов. Руският композитор, ученик на Балакирев и на самия Чайковски, написва „Хашиш, Ориенталска симфонична поема“ – забавно произведение за голям оркестър, посветено на марихуаната:

 


Свързано

Печатът оживява
Дизайн и култура04.12.2018
Печатът оживява

Приложението за добавена реалност на Konica Minolta – genARate – превръща статичните печатни изображения във вълнуващо приключение

Емилия Колева Емилия Колева
Новият календар на Lavazza с важно послание
Дизайн и култура06.12.2018
Новият календар на Lavazza с важно послание

Ежегодното издание винаги предизвиква интерес по цял свят

Йоана Иванова Йоана Иванова
Вижте най-красивите паспорти по света
Дизайн и култура22.11.2018
Вижте най-красивите паспорти по света

Несъмнено най-красивият паспорт е този, чиито страници са запълнени от печати. Но ние не сме безразлични към дизайна и ви представяме 11-те най-добри

Йоана Иванова Йоана Иванова
Време е за подаръци
Дизайн и култура15.11.2018
Време е за подаръци

След малко повече от месец идват най-уютните и топли празници. Вижте някои от предложенията на PREMIUM Lifestyle за подаръци, които ще останат недокоснати от времето…буквално.

Йоана Иванова Йоана Иванова
Приказка с нещастен край
Дизайн и култура12.11.2018
Приказка с нещастен край

На 12-и ноември се навършват 89 години от рождението на филмовата звезда Грейс Кели

Филмът е слаб, но това е без значение
Дизайн и култура09.11.2018
Филмът е слаб, но това е без значение

Повече за емоциите от филма за Меркюри, а не толкова за неговото съдържание

Йоана Иванова Йоана Иванова
На ъгъла на Бродуей и Гурко
Дизайн и култура24.10.2018
На ъгъла на Бродуей и Гурко

Американският режисьор Уест Хайлър пред PREMIUM Lifestyle за недостатъчния блясък на червения килим и удоволствието да обикаляш света по работа

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Обясни ми го с часовник
Дизайн и култура05.11.2018
Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Напазарувай си уют
Дизайн и култура15.10.2018
Напазарувай си уют

Надникнете в новия магазин на Bed Bath & Table в Sofia Ring Mall

Емилия Колева Емилия Колева