Дизайн и култура11.02.2017

Карнавалът във Виареджо

Сатира, маски и необуздано веселие.

Веселина Филипова
+5 снимкиКарнавалът във Виареджо

В миналото наричат град Виареджо, основан на царския път (от лат. via regis – кралски път, свързващ фортификациите на плажа с Лука), Земя на дявола, защото там често бушува малария. Малкото рибарско градче живва след рекултивиране на тамошното блато. А когато в началото на 1800 година медицинските теории разкриват терапевтичните ефекти на соления въздух и морето, Виареджо преживява буен подем. Славата на селището като предпочитан курорт се разнася по цяла Европа. Паола Боргезе, сестрата на Наполеон Бонапарт, Джакомо Пучини, графове и графини, всякакви аристократи почват да прекарват летата си край безсрамно широката плажна ивица.

1

„Имаме мнооого дълъг и доста широк плаж –

хвали се Алесандра Бертучели, родена във Виареджо, любимата ми преподавателка по италиански. - Ако искаш да стигнеш до морето, трябва да повървиш, а през август умираш от жега. Все пак е добре човек да извървява някакъв път, докато стигне до хубавите неща в живота, нали? Забележителни са още горите ни от пиня, (дървета от семейството на боровете), с характерните „шапки”. Всъщност това са прекрасните ни градски паркове. Но най-уникална е панорамата на града откъм морето, защото се виждат Алпите в далечината. Само на няколко километра от Виареджо можеш да съчетаеш планински туризъм с морски. Не случайно в миналото са нарекли града ни Перлата на Тиренско море.”

А кухнята, питам? Всъщност каква да е в прочутата с еногастрономията си област Тоскана! „Тук жените обичат да приготвят качуко - рибена яхния с разни видове риби, скариди, миди, нещо типично виареджинско. Ливорно също правят вариант на тази яхния, но тяхната е много по-тежка, дори не можеш да я изядеш цялата. Нашата е лека и елегантна. Правим и пичина, плоска питка, от брашно, нахут, сол, черен пипер и вода. А капанячото, както показва името му, се приготвя от брашно от кестени, пиноли – ядки от пиня, малко розмарин, кора от портокал, стафиди. Прекрасно е, маже се отгоре с каквото пожелаеш. – И добавя усмихната. - Аз предпочитам да ям вместо да готвя.”

2

Според Алесандра обаче днес славата на Виареджо малко е прашасала, а това, с което градът действително е прочут, е карнавалът му. Първото дефиле на маски по историческата Виа Реджа, в сърцето на стария град, е през далечната 1873-а. Тази година цветната манифестация започва в неделя, на 5 февруари, продължава на 12-ти, 18-ти, 26-ти и завършва на 28-ти с голям пиротехнически спектакъл. Този невероятно жизнен парад на гигантски маски по крайбрежната алея е толкова зрелищен за всеки, който ги гледа отдолу, че е лесно да си помислиш - животът е неразбираема тайна, най-простата мъдрост е да се посветиш на незабавно щастие. Един триумф на традиция и занаяти, остро чувство за съвременност, алегоричен поглед към света, многоцветност, буйно веселие – с една дума във Виареджо идва il carnevale.

Еуфорията продължава цял месец

3

„Нещо неповторимо е - разказва Алесандра. - Всяка вечер хората излизат на улиците. Като магия е красиво. Карнавалът във Венеция е някак по-студен и сдържан, хората са костюмирани, но само гледаш. Във Виареджо участваш в дефилетата, преживяваш всичко като най-хубавото нещо в живота си. В неделя се прибираш, капнал от умора, вечеряш и пак излизаш маскиран, приятелите те чакат в този ужасно влажен морски въздух, в студ, който не усещаш, но ти лудееш, крещиш, пиеш, веселиш се - единственият момент, когато можеш да си позволиш да бъдеш себе си...”

Още първият парад на украсените карети или по-скоро каруци, теглени от волове, идея, хрумнала на младите, разбира се, претворява символно света, с цел да каже истината, иронизирайки я и надсмивайки се. „Това е едно освобождаване, което правим чрез алегорията. Показваме на света кривиците му, разобличаваме, осмиваме чрез интелигентността и креативността на нашите майстори-каристи. От друга страна, карнавалът е нашата история, не е само забавление и песни. Ако спрем карнавала, ще унищожим вековна традиция. Разбира се, не всички кари са шедьоври. Всяка година се оплакваме, че маските се повтарят или не са достатъчно оригинални, но винаги има нещо ново, неочаквано и това е силата на изкуството.”

Целият град празнува

4

За един месец през февруари Виареджо ще се превърне в карнавалната столица на Италия с пет големи дефилета на гигантски маски от папиемаше, нощни празници, пиротехнически спектакъл, театрални представления, гастрономически и спортни събития. По балконите ще се появят маски, още от гарата ще посреща весела украса. Навсякъде хората ще разпознават символите на карнавала. Преди всичко това е Бурламако, човече, родено от комедия дел арте, нещо средно между Арлекин и Пиеро. Костюмът му напомня цветовете на чадърите на плажа, а името – на герой от „Декамерон” на Бокачо. До него е Ондина, момиче с бански, секси за онова време.

Всяка година актуалната тема, която разработват майсторите-каристи, е политиката – световна и италианска - и околната среда. Човешки теми. Както и една специфична - карнавалът. Поне един от майсторите я пресъздава. Каристите обмислят маските още от лятото, правят скици. Самата подготовка започва няколко месеца преди карнавала на определено място, извън града. Нарича се Читадела дел карнавале, построено е преди 15-тина години, когато празненствата се превръщат в туристическа индустрия. Всеки майстор разполага с огромно помещение. В средата има арена, на която през годината се провеждат и други събития, несвързани с карнавала.

5

„Една от най-запомнящите се

и смели сатири през годините,

беше тази на Берлускони – спомня си Алесандра. – Огромното му лице се отваряше, а зад него череп – просто шедьовър, неповторимо и силно внушение. И преди е имало съвършени маски, но тази беше уникална. Няма да забравя и един огромен красив лебед, с дълга шия, целият в петрол. Той страдаше и умираше, а аз бях малка и това ме впечатли за цял живот...”

Какви са хората във Виареджо, питам Алесандра, как живеят днес. „Имат специфични черти. Ние виареджините не сме любезни, по-скоро сме брутални. Предпочитаме да обидим, отколкото да хвалим. Невежи сме и груби. Защото произхождаме от град на рибари и корабостроители. Но слава Богу, имаме и хубави черти – силно привързани сме, обичаме до полуда нашето Виареджо. А животът е труден. Не може вече да се живее спокойно. Градът не е чист, не е добре организиран, престъпността нараства. И мигрантите са само една от причините. Полицията трудно контролира ключови места като гарата. Този град вече само си спомня, че го наричаха Перлата на Тиренско море. Но има желание за промяна. През миналия август например, въпреки всички проблеми, хората вечер се забавляваха с концерти, тематични вечери, пазари на открито, нещо нетипично за Виареджо.” 


Свързано

7 дестинации по стъпките на „Игра на тронове“
Дизайн и култура28.05.2019
7 дестинации по стъпките на „Игра на тронове“

Реалните филмови локации, които със сигурност ще искате да посетите

Биляна Константинова Биляна Константинова
Кафе и книги в Стария град на Талин
Дизайн и култура16.05.2019
Кафе и книги в Стария град на Талин

Естонската столица очарова с китни улички и много тайни места за посещение

Марияна Гаврилова
Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи
Акценти10.05.2019
Новата мода: тиранозавър рекс вкъщи

Изкуство, кич или проява на лош вкус?

Биляна Константинова Биляна Константинова
Вижте дома, който продава Сандра Бълок
Дизайн и култура03.05.2019
Вижте дома, който продава Сандра Бълок

Вилата й в Джорджия е на стойност от 6.5 милиона долара и сме готови да се преместим там веднага!

Проблемът с Game of Thrones
Дизайн и култура18.04.2019
Проблемът с Game of Thrones

Когато от хляба и зрелището остане само зрелището

Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)
Акценти09.04.2019
Някои от най-хубавите снимки без Photoshop (ГАЛЕРИЯ)

И природата, и човекът са страхотни художници. А ако обединят сили, стават шедьоври

гоСТОЛюбив
Дизайн и култура05.04.2019
гоСТОЛюбив

Визуални документи на гостите на Дарик

Константин Вълков
Хапни го тук!
Гурме19.03.2019
Хапни го тук!

Модата превзема храната, да пиеш брандирано кафе също е символ на статус

Биляна Константинова Биляна Константинова
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура
Дизайн и култура17.03.2019
Запознайте се с 87-годишния японец с награда за хуманна архитектура

Арата Исозаки с „Прицкер“ за диалогa между Изтока и Запада

Биляна Константинова Биляна Константинова