Дизайн и култура03.08.2018

Един ден… в цеха за мебели

Тук думата шеф е забранена, а работата е отговорност на всички.

Евелин Цанева Евелин Цанева
+2 снимкиЕдин ден… в цеха за мебели

Малко преди 10 часа сутринта пътувам към фабриката на Ester SPS, която днес ще оглавя. В добро настроение съм, а по радиото звучи любимото ми сутрешно предаване. „Броени минути остават до края на днешното издание, приятели. Сигурно вече сте на работа отдавна, а ако в момента отивате натам, то вие сте щастливци, защото вероятно сте шефовете. Следващата песен е за вас”, казва водещият. Подсмихвам се, без да знам, че тези думи ще намерят своето продължение съвсем скоро.

Пристигам на работното си място, където вече ме очакват новите колеги. Поздравявам ги и не пропускам да отбележа, че днес съм шефката, нали така? „Шефка си, а сега си облечи работното облекло”, отвръща ми основателят на компанията Никола Петров, когото всички тук наричат просто Коко.  Под работно облекло разбирайте престилка, която ще ми е необходима, докато режа плоскости за мебелите. Тук всички работят рамо до рамо, думата „шеф“ е забранена, а хората от колектива са като семейство – с всичките невидими уточнения, идващи от това определение.

Първата работа за деня е разпределението на задачите. То се прави от Никола – традиционният пръв в офиса.

1

Денят му започва в 5 сутринта –

 

„Сигурно никога не си ставала толкова рано?“, сръчква ме. Връщам му топката с уточнение, че до неотдавна моят ден на радио водещ в сутрешен блок започваше по същото време. Вече откриваме общо помежду ни въпреки иначе коренно различните ни занаяти: и двамата с Никола знаем, че когато обичаш работата си, тя не е тежка.

Подходящо екипирана със съответното облекло и неподходящо високи обувки, влизам в цеха, където бързо осъзнавам, че да конструирам дори малък шкаф не е лесно. Даже с помощ от професионалистите и стриктно спазване на чертежа. Започвам с рязането на плоскостите, което неминуемо води до закачки да внимавам с пръстите. Дали заради късмета на начинаещия или заради неосъзнати заложби, след няколко парчета бракуван материал вече имам необходимия брой плоскости и пълен набор пръсти. Следва поставяне на кант, пръскане с боя, сглобяване, проверка и контрол по качеството… и малка доза срам – след цял ден работа резултатът е малък шкаф. Когато нямат чирак за компания, екипът тук се справя с далеч по-сложни предизвикателства за същото време.

От реализацията на изцяло индивидуални интериорни решения, през мебелите за едни от най-взискателните хотели в Белгия и Франция до обзавеждането на студиото на риалити формат, който се излъчи за пръв път в България. Предизвикателствата си струват, след като видиш резултата от труда си  и той ти носи удовлетворение, каквото аз самата изпитах. След деня, прекаран в Ester SPS, се уверих, че основната съставка на успеха е именно екипът.

2

„Дори когато някой сгреши, не се карам.

 

Напротив, показвам как трябва да се правят нещата, давам пример и работя наравно с останалите”, споделя философията си за изграждането на екипа Никола. Убеден е, че доброто отношение към хората се връща във времето: „Имаме колега, който всеки ден идва от Радомир и не е закъснял нито веднъж; имахме колега, на когото му предстоеше операция и всички заедно го подкрепихме. Ние сме едно цяло. В компанията сме отговорни на първо място за хората и техните семейства и едва тогава за всичко останало”, казва Коко. Съвсем случайно става, че докато разговаряме, доволен клиент му изпраща благодарност и споделя отлични отзиви в социалните мрежи. Едва ли е нужно друго доказателство, че управляваш екипа си добре.


Свързано

А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова
Не изпускайте тези 11 събития през октомври
Дизайн и култура01.10.2018
Не изпускайте тези 11 събития през октомври

И ако лятото беше само наужким, то есента категорично настъпи. Предлагаме ви нашия списък със задължителни наслади за душата през този месец.  

Йоана Иванова Йоана Иванова
Машина на времето с 4 гуми
Дизайн и култура28.09.2018
Машина на времето с 4 гуми

Представяме ви няколко възхитителни красавици на възраст между 50 и 60 години

Емилия Колева Емилия Колева
Джаз, суинг и празници
Дизайн и култура28.09.2018
Джаз, суинг и празници

Акценти от Новогодишния музикален фестивал на НДК, който е посветен на 70 години от рождението на диригента Емил Чакъров

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Любов, насочена навътре
Дизайн и култура21.09.2018
Любов, насочена навътре
Ефирно под земята
Дизайн и култура21.09.2018
Ефирно под земята

Финландски функционализъм, 2200 кв. м изложбена площ, футуристичен арт свят.

Биляна Константинова Биляна Константинова
2-минутно премиум изживяване от Fendi
Гурме28.08.2018
2-минутно премиум изживяване от Fendi

Италианците намериха нова повърхност, върху която да сложат логото си.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Пясъчните зверове на Тео Янсен крачат по азиатския бряг
Дизайн и култура07.08.2018
Пясъчните зверове на Тео Янсен крачат по азиатския бряг

Подвижните скулптури на холандския художник са в Сингапур благодарение на Audemars Piguet.

Биляна Константинова Биляна Константинова
Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб
Дизайн и култура30.07.2018
Ако ти не отидеш при изкуството, то ще дойде при теб

Арт проекти излизат на улицата в САЩ в търсене на по-широка аудитория.

Биляна Константинова Биляна Константинова