Дизайн и култура22.11.2018

Вижте най-красивите паспорти по света

Несъмнено най-красивият паспорт е този, чиито страници са запълнени от печати. Но ние не сме безразлични към дизайна и ви представяме 11-те най-добри

Йоана Иванова Йоана Иванова
+12 снимкиВижте най-красивите паспорти по света

Паспортът е най-скъпоценният сувенир за всеки пътешественик – в него се крият спомените за далечни пътешествия и нови открития. Нищо не може да се сравни с чувството да добавиш още един печат от нова страна, която си имал възможността да посетиш. За съжаление, някои паспорти не са толкова естетически издържани, но други са откровено впечатляващи. Представяме ви списъка на Travel Bible с най-красивите паспорти.

Ирландия

Цветовата гама на паспорта от изумрудения остров е синьо-зелена, а страниците му са изрисувани с традиционни келтски игри, ноти и руни.

Вижте кой е и най-силният паспорт в света

Филипините

Веднага щом отворите паспорта, ще видите филипинския орел, който гледа право към вас. На страниците му има и карти на места като метрополисите Манила и Макати. Всяка страница съдържа и части от Lupand Hinirang (в превод „Избраната земя“) – химна на Филипините.

Финландия

Всяка страница на финландския паспорт е създадена така, че да изглежда като анимация на ходещ лос в долния десен ъгъл.

Швейцария

 

Швейцарският паспорт се различава от стандартните с уникалния си минималистичен дизайн. Невероятните геометрични и абстрактни фигури от вътрешната му страна му придават живот и го отличават от всичко друго – съвсем достойно за специалната Швейцария.

 

Великобритания
Обединеното кралство променя дизайна на паспортите на всеки 5 години, за да добавя нови отличителни белези за сигурност. Проектите са не само изключително сложни, но и много интересни.

Подобно на повечето съвременни паспорти, страниците оживяват под ултравиолетова светлина.

Китай
Отново ефектът идва от ултравиолетовата светлина: заблестялата Велика китайска стена е една от най-впечатляващите хрумки досега.

Норвегия
Норвежкият паспорт, издаван от 2014 г., е в чест на Северното сияние, а на всяка страница има зашеметяващ пейзаж. Той оживява под ултравиолетова или черна светлина, а тогава и Aurora Borealis, каквото е официалното наименование на северното сияние, започва да свети.

Австралия
Австралийският паспорт може да изглежда скучен на пръв поглед, но отвътре има някои от най-добрите дизайни, които сме виждали, и е един от най-трудните за изработка. На всяка страница има различно животно, типично за страната: птицечовка, ему, коала и кенгуру.

Нова Зеландия
Сребърните листа от папрат изглеждат много стилно на фона на черния фон, а вътре има много илюстрации на зашеметяващите пейзажи от Нова Зеландия.

Канада
Един от първите паспорти, в които има скрит дизайн, който се вижда само под ултравиолетова светлина. И до днес рисунките и дизайна му са забележителни и неповторими. И, както се вижда, празнични.

Франция
Няма нищо, което да ни грабне окото в паспортите на французите, но белият минималистичен дизайн кара печатите да се отличават много повече, отколкото в други паспорти като този на САЩ, където те понякога се сливат с цветовете на фона. Всяка страница на този паспорт е посветена на различни региони и територии във Франция.

 

Свързано

Време е за подаръци
Дизайн и култура15.11.2018
Време е за подаръци

След малко повече от месец идват най-уютните и топли празници. Вижте някои от предложенията на PREMIUM Lifestyle за подаръци, които ще останат недокоснати от времето…буквално.

Йоана Иванова Йоана Иванова
Приказка с нещастен край
Дизайн и култура12.11.2018
Приказка с нещастен край

На 12-и ноември се навършват 89 години от рождението на филмовата звезда Грейс Кели

Йоана Иванова Йоана Иванова
Филмът е слаб, но това е без значение
Дизайн и култура09.11.2018
Филмът е слаб, но това е без значение

Повече за емоциите от филма за Меркюри, а не толкова за неговото съдържание

Йоана Иванова Йоана Иванова
На ъгъла на Бродуей и Гурко
Дизайн и култура24.10.2018
На ъгъла на Бродуей и Гурко

Американският режисьор Уест Хайлър пред PREMIUM Lifestyle за недостатъчния блясък на червения килим и удоволствието да обикаляш света по работа

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Обясни ми го с часовник
Дизайн и култура05.11.2018
Обясни ми го с часовник

Само така не бяха преподавали дизайн

Напазарувай си уют
Дизайн и култура15.10.2018
Напазарувай си уют

Надникнете в новия магазин на Bed Bath & Table в Sofia Ring Mall

Емилия Колева Емилия Колева
На Helvetica с любов
Дизайн и култура13.10.2018
На Helvetica с любов

Говори арт директорът, който не обича да го наричат така  

Андреа Пунчева Андреа Пунчева
Едит Пиаф: врабчето, което летеше с гласа си
Дизайн и култура10.10.2018
Едит Пиаф: врабчето, което летеше с гласа си

„Умирам от любов по петстотин пъти на вечер…“ - Едит Пиаф. Жената, която "за нищо не съжалява", губи на 10 октомври преди 55 години битката си с рака.

Йоана Иванова Йоана Иванова
А Вие от кой тип сте?
Дизайн и култура03.10.2018
А Вие от кой тип сте?

Human Design: как да взимаме решенията правилно спрямо нас самите

Антония Стоилова Антония Стоилова