Дизайн и култура09.12.2021

Бургас изгражда своя Ривиера

Модерен, автентичен, развиващ се - град на успеха

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Бургас изгражда своя Ривиера

Най-големият град на Южното ни Черноморие продължава своя бърз темп на развитие и иновации. Вниманието е привлечено от благоустройството на крайбрежния район, който заслужено получава наименованието Ривиера. Възстановяването и оживяването на зоната е в тон със световните тенденции за приобщаване към градската среда. Заключена между широка златиста пясъчна ивица, парк и море, тази част от града включва редица интересни обекти, в които откриваме достолепния артистичен дух на Бургас през модерен прочит. Старите постройки са съхранени и възстановени с внимание и уважение, а новите се създават в хармония със средата. Цялостното послание е за уют, елегантност и класа.

Началото на тази своеобразна бургаска Ривиера съвпада с историческия вход на порта от 1903 г. В Кулата на фаропазача, която се издига там и днес, е уредена архивна изложба, показваща

ИСТОРИЯТА НА ПРИСТАНИЩЕТО.

В съседство се намира символът на бургаското гостоприемство – Грандхотел и СПА Приморец. От 1959 г. до днес той не само посреща посетители от цял свят, но е и сцена на специалните моменти в живота на бургазлии. Активно участва в културния живот на града, като организира множество ценни литературни, музикални, развлекателни и други събития. На метри от морето се издига и ДАС Марина Бургас – някогашният тютюнев склад, който е преобразен и днес помещава елегантен градски бизнес хотел в морска стилистика, офиси от отворен тип клас „А“ и ресторант.

Тук е разположена и т.нар. Магазия 1 – най-старият склад за насипни товари на пристанището. Впечатляващата ѝ покривна конструкция тип „Айфел“ е съхранена до днес и веднага привлича погледа. Приютява няколко тематични ресторанта и кафе, както и филиала на Националната художествена академия. До нея акостират корабчетата, които превозват туристи до една от най-атрактивните бургаски забележителности – остров Света Анастасия. Колорит към пейзажа добавят рибарите с безкрайни въдици, които очакват улов в близост до сградата на Международния конгресен център. Морската гара, модерният научен център „ПланетУм“, различни търговски и зелени площи, любопитната стъклена наклонена сграда на Морска администрация и, разбира се, бургаският фар в червено и бяло от 1899 г. – всички тези забележителности създават специалната атмосфера в района.

Съвкупността от места с различно предназначение – гостоприемство, бизнес събития, пазаруване, култура и изкуство, култови ресторанти, съчетани с неповторимото местоположение между пясъчна ивица и море и типичните за града рибари, гларуси, чайки и лежерно настроение, превръщат района в цялостна автентична Ривиера. Именно тук се заражда

НОВА КЛАСНА ЖИЛИЩНА СГРАДА,

която да предложи комфорт и уютен начин на живот на морския бряг. Проектът вече е в ход и носи името „Марина Резиденс“, като обещава да даде своя принос към средата със своя хармоничен стил и елегантност.

Бургаската Ривиера ще продължи да разгръща територията и потенциала си покрай морето, в посока красивите старинни сгради на Митницата и жп гарата, и ще свърже стария център на града с модернизираната крайморска зона. Ще включва нови ценни активи като яхтено пристанище, амфитеатър и други атрактивни обекти. Преливането на главните улици в крайбрежните зони ще превърне Бургас в град, който все повече бизнеси избират за своя база, а хората – за постоянния си дом.


Свързано

Copsa Open Art
Въздух, суша & море24.05.2023
Copsa Open Art
Теодора Георгиева Теодора Георгиева
От Лондон до Истанбул пеша
Дизайн и култура28.04.2023
От Лондон до Истанбул пеша

Защо Крейг Кохон решава да извърви 4000 км, за да изкупи вината си към планетата?   Снимки: AFP

Карина Тошева
Това не е история за мебели*
Дизайн и култура15.12.2022
Това не е история за мебели*

Baxter ни кани в дома си - перфектната витрина за своите колекции от 2022 г.

Елена Николова Елена Николова
На открито с Minotti
Дизайн и култура04.05.2022
На открито с Minotti
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили
Акценти15.03.2022
Как да живеем елегантно според Графиня Мари Дьо Тили

Антонина Стоянова, Богдана Карадочева и Нели Беширова създадоха средище за изискани познания.  

Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години
Дизайн и култура15.12.2020
Арх. Весела Мирянова: Обсъдихме идеи за сътрудничество с Ричард Брансън още преди три години

Световноизвестният бизнесмен се е запознал с вариантите за партньорство с Артекс в проектите им Диамант 1, Диамант 2 и Диамант 3

Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо
Дизайн и култура01.12.2020
Да споделяме мисли, емоции, красота, храна и вино е винаги обогатяващо

Никой не може да го каже по-добре от един италианец

Анна Мария Попова
Ключът към успеха е във верните партньори
Акценти09.07.2020
Ключът към успеха е във верните партньори

BARNES International смело стъпва на българския пазар, а ние се срещаме с граф Гийом де Виллие, основен деятел за развитието на мрежата на BARNES в Централна и Източна Европа.

Емилия Колева Емилия Колева
Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова