Дизайн и култура09.12.2021

Бургас изгражда своя Ривиера

Модерен, автентичен, развиващ се - град на успеха

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Бургас изгражда своя Ривиера

Най-големият град на Южното ни Черноморие продължава своя бърз темп на развитие и иновации. Вниманието е привлечено от благоустройството на крайбрежния район, който заслужено получава наименованието Ривиера. Възстановяването и оживяването на зоната е в тон със световните тенденции за приобщаване към градската среда. Заключена между широка златиста пясъчна ивица, парк и море, тази част от града включва редица интересни обекти, в които откриваме достолепния артистичен дух на Бургас през модерен прочит. Старите постройки са съхранени и възстановени с внимание и уважение, а новите се създават в хармония със средата. Цялостното послание е за уют, елегантност и класа.

Началото на тази своеобразна бургаска Ривиера съвпада с историческия вход на порта от 1903 г. В Кулата на фаропазача, която се издига там и днес, е уредена архивна изложба, показваща

ИСТОРИЯТА НА ПРИСТАНИЩЕТО.

В съседство се намира символът на бургаското гостоприемство – Грандхотел и СПА Приморец. От 1959 г. до днес той не само посреща посетители от цял свят, но е и сцена на специалните моменти в живота на бургазлии. Активно участва в културния живот на града, като организира множество ценни литературни, музикални, развлекателни и други събития. На метри от морето се издига и ДАС Марина Бургас – някогашният тютюнев склад, който е преобразен и днес помещава елегантен градски бизнес хотел в морска стилистика, офиси от отворен тип клас „А“ и ресторант.

Тук е разположена и т.нар. Магазия 1 – най-старият склад за насипни товари на пристанището. Впечатляващата ѝ покривна конструкция тип „Айфел“ е съхранена до днес и веднага привлича погледа. Приютява няколко тематични ресторанта и кафе, както и филиала на Националната художествена академия. До нея акостират корабчетата, които превозват туристи до една от най-атрактивните бургаски забележителности – остров Света Анастасия. Колорит към пейзажа добавят рибарите с безкрайни въдици, които очакват улов в близост до сградата на Международния конгресен център. Морската гара, модерният научен център „ПланетУм“, различни търговски и зелени площи, любопитната стъклена наклонена сграда на Морска администрация и, разбира се, бургаският фар в червено и бяло от 1899 г. – всички тези забележителности създават специалната атмосфера в района.

Съвкупността от места с различно предназначение – гостоприемство, бизнес събития, пазаруване, култура и изкуство, култови ресторанти, съчетани с неповторимото местоположение между пясъчна ивица и море и типичните за града рибари, гларуси, чайки и лежерно настроение, превръщат района в цялостна автентична Ривиера. Именно тук се заражда

НОВА КЛАСНА ЖИЛИЩНА СГРАДА,

която да предложи комфорт и уютен начин на живот на морския бряг. Проектът вече е в ход и носи името „Марина Резиденс“, като обещава да даде своя принос към средата със своя хармоничен стил и елегантност.

Бургаската Ривиера ще продължи да разгръща територията и потенциала си покрай морето, в посока красивите старинни сгради на Митницата и жп гарата, и ще свърже стария център на града с модернизираната крайморска зона. Ще включва нови ценни активи като яхтено пристанище, амфитеатър и други атрактивни обекти. Преливането на главните улици в крайбрежните зони ще превърне Бургас в град, който все повече бизнеси избират за своя база, а хората – за постоянния си дом.


Свързано

Съвършенството носи номер 9
Акценти19.05.2020
Съвършенството носи номер 9

Някои от нас търсят изключителното, други – просто го постигат

София Павлова София Павлова
Лукс по време на пандемия?
Акценти27.03.2020
Лукс по време на пандемия?

Да, но в нов стил.

София Павлова София Павлова
Светът си е вкъщи
Акценти17.03.2020
Светът си е вкъщи

Култура у дома.

София Павлова София Павлова
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design
Акценти12.03.2020
Alberta Salotti – незаменима част от семейството на Selamore Design

Мястото с най-голямо разнообразие на качествени италиански мебели.

София Павлова София Павлова
Новите седем
Акценти02.03.2020
Новите седем

Най-масовият вот в историята на човечеството показва, че легендите не са това, което бяха... или как над 100 милиона души гласуват за Великата китайска стена.

Дом за милион
Акценти27.02.2020
Дом за милион

Холивудска класика или шпионска идилия.

София Павлова София Павлова
Най-важното място в дома ни
Акценти26.02.2020
Най-важното място в дома ни

Където можем да сме напълно сами*

Теодора Георгиева Теодора Георгиева
Цялата безкрайност събрана в стая
Акценти21.02.2020
Цялата безкрайност събрана в стая

Яйои Кусама и нейната реалност в Tate Modern.

София Павлова София Павлова
Преди големия взрив
Акценти16.02.2020
Преди големия взрив

Как изглежда славата без интернет, без лайкове, без профили и социални мрежи? Възможна и напълно реална. И със също толкова висока цена, колкото и днес...

Мария Станчева