Дизайн и култура01.02.2018

Божествени домове: съвременен интериор с история

Огромни прозорци, сводести тавани, необичайни кътчета и усещане за небесен простор.

Никола Неделчев Никола Неделчев
+4 снимкиБожествени домове: съвременен интериор с история

Представете си да живеете в църква или параклис. Ако подобна идея все пак не ви е толкова чужда, може би ще ви е интересно да разберете, че не сте сами. По последни проучвания превърнатите в жилищни домове църкви представляват едно от най-популярните решения при избора на къща. Особено в Обединеното кралство.

И все пак се съгласете, че подобен тип дом не е за всеки. В повечето случаи прозорците са нависоко, което прави изгледа навън труден. Натовареният с явен религиозен символизъм стъклопакет, от своя страна, ограничава достъпа на светлина. И въпреки че създава усещане за пространство, голямото разстояние между пода и тавана не е най-характерната черта за един дом, който преди всичко трябва да ухае на уют и топлина.

Адресирането на всяко едно от тези предизвикателства изисква време, фокус и усилия, което прави притежанието на такъв имот уникална възможност. Професионалистите разбират, че основен момент при адаптирането на църквата е това старите елементи да останат видни и да не се конкурират с новите части на сградата. Нека разгледаме и няколко примера.

1

1.Бягството от пренаселените места със сигурност прибавя стойност към привлекателността на подобен тип конвертирани имоти.  Намираща се само на половин час път с влак от Лондон, тази построена през 1886-а година църква е дело на 73-годишния Кейт Холмс. Холмс заварва църквата през 1997-а, пълна с липсващи плочки, дърворезби и разбити прозорци,  но трансформирана до неузнаваемост, сега тя е на пазара за 1,8 милиона паунда.

2

2. Този 5-стаен дом е толкова живописен отвън, колкото и отвътре: отвън заради кулата и красивата градина, а отвътре заради отворения хол и трапезария. Както се вижда, църковният характер на сградата е умело запазен, но вместо гробище в задния двор, собствениците ще притежават  частна градина с южно изложение, която до голяма степен е разположена на морава с множество цветни лехи и зрели дървета.

3

3.Църквата „Св. Йоан” се слави с присъствието си в телевизионното шоу „Нека най-добрият дом победи”, където получава награда заради умелата комбинация от модерно удобство и естетически аспекти от 19-ти век. Реставрацията е допълнена с най-новите домашни технологии, между които Cat 5, подово отопление, система за вентилация и топлоотвеждане, както и двойна стъклена стая с топлоотразяващо стъкло.

4

4.Съчетавайки любовта към древната традиция  с творческо въображение, църквата „Св. Куриг” е перфектният повод да съберете близките си и да се отдалечите от забързаното си ежедневие. Тази чудата, но все пак стилна сграда функционира като хотел, където до 16 посетителя на Уелското градче Капел-Куриг могат да отседнат и да се наслаждават на красивия планински пейзаж с цялата му слава направо от джакузито в градината.  

5

5.Розови, сини и лилави декорации. Съвременна мебелировка. Стъклени стълбища. Никога не бихте си помислили, че точно това, което виждате на снимката, се случва с една църква, когато бъде изоставена от своите духовници. Бившата Викторианска църква, намираща се в Нотинг Хил, Лондон, прилича по-скоро на атрактивния дом на някой дизайнер, отколкото на светилище. И въпреки това делото на DOS Architects е свидетелство за творческия потенциал, което едно подобно място може да предостави. Винаги е интересно да погледнем през снимките и да видим големите промени, които се случват по пътя. 


Свързано

Мъжът, който продаде света
Дизайн и култура08.01.2019
Мъжът, който продаде света

На 8-и януари честваме 72 години от раждането на Дейвид Боуи

Йоана Иванова Йоана Иванова
Холивуд (отново) влиза в Bergdorf Goodman
Бижута03.12.2018
Холивуд (отново) влиза в Bergdorf Goodman

Коледната декорация на един от най-старите универсални магазини на Пето авеню блесна преди броени дни с нова колекция

Биляна Константинова Биляна Константинова
Печатът оживява
Дизайн и култура04.12.2018
Печатът оживява

Приложението за добавена реалност на Konica Minolta – genARate – превръща статичните печатни изображения във вълнуващо приключение

Емилия Колева Емилия Колева
Новият календар на Lavazza с важно послание
Дизайн и култура06.12.2018
Новият календар на Lavazza с важно послание

Ежегодното издание винаги предизвиква интерес по цял свят

Йоана Иванова Йоана Иванова
Вижте най-красивите паспорти по света
Дизайн и култура22.11.2018
Вижте най-красивите паспорти по света

Несъмнено най-красивият паспорт е този, чиито страници са запълнени от печати. Но ние не сме безразлични към дизайна и ви представяме 11-те най-добри

Време е за подаръци
Дизайн и култура15.11.2018
Време е за подаръци

След малко повече от месец идват най-уютните и топли празници. Вижте някои от предложенията на PREMIUM Lifestyle за подаръци, които ще останат недокоснати от времето…буквално.

Йоана Иванова Йоана Иванова
Приказка с нещастен край
Дизайн и култура12.11.2018
Приказка с нещастен край

На 12-и ноември се навършват 89 години от рождението на филмовата звезда Грейс Кели

Йоана Иванова Йоана Иванова
Филмът е слаб, но това е без значение
Дизайн и култура09.11.2018
Филмът е слаб, но това е без значение

Повече за емоциите от филма за Меркюри, а не толкова за неговото съдържание

Йоана Иванова Йоана Иванова
На ъгъла на Бродуей и Гурко
Дизайн и култура24.10.2018
На ъгъла на Бродуей и Гурко

Американският режисьор Уест Хайлър пред PREMIUM Lifestyle за недостатъчния блясък на червения килим и удоволствието да обикаляш света по работа

Андреа Пунчева Андреа Пунчева