Дизайн и култура01.02.2018

Божествени домове: съвременен интериор с история

Огромни прозорци, сводести тавани, необичайни кътчета и усещане за небесен простор.

Никола Неделчев
+4 снимкиБожествени домове: съвременен интериор с история

Представете си да живеете в църква или параклис. Ако подобна идея все пак не ви е толкова чужда, може би ще ви е интересно да разберете, че не сте сами. По последни проучвания превърнатите в жилищни домове църкви представляват едно от най-популярните решения при избора на къща. Особено в Обединеното кралство.

И все пак се съгласете, че подобен тип дом не е за всеки. В повечето случаи прозорците са нависоко, което прави изгледа навън труден. Натовареният с явен религиозен символизъм стъклопакет, от своя страна, ограничава достъпа на светлина. И въпреки че създава усещане за пространство, голямото разстояние между пода и тавана не е най-характерната черта за един дом, който преди всичко трябва да ухае на уют и топлина.

Адресирането на всяко едно от тези предизвикателства изисква време, фокус и усилия, което прави притежанието на такъв имот уникална възможност. Професионалистите разбират, че основен момент при адаптирането на църквата е това старите елементи да останат видни и да не се конкурират с новите части на сградата. Нека разгледаме и няколко примера.

1

1.Бягството от пренаселените места със сигурност прибавя стойност към привлекателността на подобен тип конвертирани имоти.  Намираща се само на половин час път с влак от Лондон, тази построена през 1886-а година църква е дело на 73-годишния Кейт Холмс. Холмс заварва църквата през 1997-а, пълна с липсващи плочки, дърворезби и разбити прозорци,  но трансформирана до неузнаваемост, сега тя е на пазара за 1,8 милиона паунда.

2

2. Този 5-стаен дом е толкова живописен отвън, колкото и отвътре: отвън заради кулата и красивата градина, а отвътре заради отворения хол и трапезария. Както се вижда, църковният характер на сградата е умело запазен, но вместо гробище в задния двор, собствениците ще притежават  частна градина с южно изложение, която до голяма степен е разположена на морава с множество цветни лехи и зрели дървета.

3

3.Църквата „Св. Йоан” се слави с присъствието си в телевизионното шоу „Нека най-добрият дом победи”, където получава награда заради умелата комбинация от модерно удобство и естетически аспекти от 19-ти век. Реставрацията е допълнена с най-новите домашни технологии, между които Cat 5, подово отопление, система за вентилация и топлоотвеждане, както и двойна стъклена стая с топлоотразяващо стъкло.

4

4.Съчетавайки любовта към древната традиция  с творческо въображение, църквата „Св. Куриг” е перфектният повод да съберете близките си и да се отдалечите от забързаното си ежедневие. Тази чудата, но все пак стилна сграда функционира като хотел, където до 16 посетителя на Уелското градче Капел-Куриг могат да отседнат и да се наслаждават на красивия планински пейзаж с цялата му слава направо от джакузито в градината.  

5

5.Розови, сини и лилави декорации. Съвременна мебелировка. Стъклени стълбища. Никога не бихте си помислили, че точно това, което виждате на снимката, се случва с една църква, когато бъде изоставена от своите духовници. Бившата Викторианска църква, намираща се в Нотинг Хил, Лондон, прилича по-скоро на атрактивния дом на някой дизайнер, отколкото на светилище. И въпреки това делото на DOS Architects е свидетелство за творческия потенциал, което едно подобно място може да предостави. Винаги е интересно да погледнем през снимките и да видим големите промени, които се случват по пътя. 


Свързано

Пътуване във времето
Дизайн и култура06.08.2018
Пътуване във времето

Преди и сега, запечатано в една и съща снимка

Евелин Цанева
Лични вещи на Фрида Кало за първи път напускат Мексико
Дизайн и култура25.07.2018
Лични вещи на Фрида Кало за първи път напускат Мексико

Музеят „Виктория и Албърт“ е домакин на изложба, представяща чисто женската страна на прочутата художничка.

Биляна Константинова
Пред инженерната мисъл няма никакви ограничения
Дизайн и култура27.07.2018
Пред инженерната мисъл няма никакви ограничения
Биляна Константинова
Да плуваш на крилете на пеперуда
Дизайн и култура13.07.2018
Да плуваш на крилете на пеперуда

Летните аксесоари могат да бъдат не само забавни, но и стилни

Евелин Цанева
Един ден... зад кулисите
Дизайн и култура17.07.2018
Един ден... зад кулисите

Най-буквалното тълкувание на рубриката Backstage гостува на кукления театър за възрастни „Авеню Q“

Мебелите и домът през погледа на модните дизайнери
Дизайн и култура29.06.2018
Мебелите и домът през погледа на модните дизайнери

Как се представиха на Седмицата на дизайна в Милано някои от най-големите модни къщи.

Биляна Константинова
Забраненото е позволено в духа на времето
Дизайн и култура28.06.2018
Забраненото е позволено в духа на времето

Руският фотограф Сергей Борисов с първа самостоятелна изложба у нас в "Квадрат 500"

Евелин Цанева
Представете си
Дизайн и култура21.06.2018
Представете си

Всичко е възможно, стига вече да се e зародило в нечие въображение

Евелин Цанева
Жените могат да бъдат опасни
Дизайн и култура08.06.2018
Жените могат да бъдат опасни

Изцяло дамският римейк на „Бандата на Оушън” ще ви покаже защо

Евелин Цанева